Les discoteques demanen més aforament i que es pugui ballar a les pistes

La patronal alerta que si passa l’estiu sense poder recuperar part de les pèrdues del confinament, el sector quedarà encara més tocat

Una discoteca de Tarragona amb la sala de ball precintada. FOTO: XAVI JURIO.
Esteve Giralt / Tarragona

Les discoteques, per les característiques de l'activitat, amb molta gent prenent alguna cosa, ballant i alternant en un mateix espai, estan patint especialment la crisi sanitària. Han estat entre els darrers negocis en poder obrir, amb la desescalada, i ara pateixen moltes limitacions davant del risc de contagis i rebrots.

El sector intenta aconseguir una mica més de flexibilitat per mirar de salvar part de la temporada d'estiu perquè assegura que amb tantes limitacions tenen dificultats serioses per fer rendibles els negocis. En paral·lel, han sorgit alguns conflictes a partir de denúncies pel presumpte incompliment de les mesures de seguretat sanitària, com ha passat a Salou amb tres de les discoteques (Tropical, Enjoy i Nikita), amb tancaments cautelars d'alguns locals.

L'estiu és una bona oportunitat per recuperar part de les pèrdues milionàries del confinament, amb més de 100 dies sense facturar ni un euro i tots els locals tancats i barrats. A les discoteques dels municipis de la Costa Daurada i també a ciutats com Tarragona i Reus, menys estacionals. La reobertura de les discoteques s'ha fet amb moltes limitacions d'aforament (40%) i amb la necessitat de mantenir escrupoloses mesures de seguretat, com la prohibició, per ara, de ballar. Precisament una de les reivindicacions del sector és que es reobrin les pistes de ball.

"Demanem que es pugui utilitzar la pista de ball amb la obligació de tothom d'anar amb mascareta i sense poder prendre consumicions quan es balli", explica Joaquim Boadas, secretari general de Fecasarm (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals). La patronal catalana més nombrosa del sector de l'hostaleria i l'oci nocturn manté obert el diàleg amb la Generalitat, amb el Departament d'Interior, competent en la matèria. Protecció Civil és qui acaba adaptant la normativa i portant-la a la pràctica.

La patronal també demana que pugui fer créixer l'aforament, fins al 75%. Tot i que les negociacions estan obertes, els rebrots arreu del país i la por de nous contagis no juga a favor precisament de les discoteques. Tampoc algunes imatges difoses sobre què passa en algunes discoteques, sobretot a les portes d'entrada, amb algunes aglomeracions i clients sense mascareta. El conflicte de Salou, amb l'Ajuntament ordenant el tancament cautelar de tres discoteques i un jutge de Tarragona aixecant la clausura d'una d'elles (Tropical) dos dies després, tampoc ha ajudat a generar tranquil·litat.

Locals segurs

La patronal del sector defensa que els locals són segurs, que s'estan complint les normes i que el risc de contagi és a les portes d'entrada de les discoteques, per culpa de les limitacions d'aforament i les cues, o en els grups de joves que per no entrar a dins dels locals es queden fora fent botellón.

El pla sectorial de la represa de l'oci nocturn, redactat pel Departament d'Interior al juny, preveu que es recuperin les pistes de ball de les discoteques, que podrien arribar al 75% de l'aforament. Un pla que no ha estat encara aprovat per Protecció Civil a través del Procicat ni té calendari concret. A canvi de poder ballar a la pista i pujar l'aforament, el document d'Interior estableix fins a 18 condicions, com un registre de clients i fer servir sempre la mascareta quan no s'estigui bevent res. "Esperem que s'aprovi quan abans millor i es flexibilitzi la situació una mica, perquè en un mes haurà passat el fort de l'estiu", destaca Boadas (Fecasarm).

Notícies relacionades