Un projecte tarragoní per al control de l'obesitat i la diabetis rep un premi de La Caixa

La investigació va a càrrec de Sonia Fernández, de la Fundació Sanitària Pere Virgili de l'hospital Joan XXIII

Sonia Fernández. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Els premis Recerca en Salut de La Caixa han entregat 50 milions d'euros per a projectes d'investigació des de l'any 2017. En aquesta edició s'han presentat 600 projectes, dels quals, 25 han estat triats com a guanyadors.

Un projecte sobre els mecanismes implicats en el control del pes i en els nivells de glucosa per fer front a l'obesitat i la diabetis per part d’una investigadora tarragonina ha rebut un dels 25 premis Recerca en Salut de La Caixa. Així, Sonia Fernández, investigadora de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, ha estat premiada amb un d’aquests guardons que tenen una dotació global de 18 milions d’euros.

La investigació de Fernández se centra en trobar una nova connexió metabòlica intestí, teixit teixit adipós - cervell com a diana terapèutica per combatre l'obesitat i la diabetis. L'obesitat i les malalties metabòliques relacionades amb l'excés de pes, com la diabetis tipus 2, són una veritable epidèmia en ple segle XXI. Tot i les mesures preventives, la seva prevalença va en augment, cosa que ocasiona un gran impacte sobre els sistemes de salut pública, amb greus conseqüències psicosocials i sense que fins avui hi hagi un tractament realment cost-efectiu. Identificar nous mecanismes implicats en el control del pes i en els nivells de glucosa és essencial, ja que abordar l'obesitat i la hiperglucèmia simultàniament suposa un enfocament integrador terapèutic ineludible en aquests moments, si volem tractar adequadament aquestes malalties.

El projecte proposa un nou mecanisme regulador del balanç energètic a través d'un circuit intestí - teixit adipós - cervell controlat pel succinat, un metabòlit produït per la microbiota intestinal. Comprendre la implicació d'aquest nou sistema en la fisiopatologia de l'obesitat i la diabetis pot permetre el desenvolupament de noves eines clíniques i enfocaments terapèutics per al tractament d'aquestes malalties metabòliques.

Els premis Recerca en Salut de La Caixa han entregat 50 milions d’euros per a projectes d’investigació des de l’any 2017. En aquesta edició s’han presentat 600 projectes, dels quals, 25 han estat triats com a guanyadors.

Notícies relacionades