Repsol construirà una planta de valorització de residus a Tarragona

Ho farà juntament amb Agbar i Enerkem i tindrà capacitat per convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en 220.000 tones anuals de metanol

Una imatge de Repsol a les comarques tarragonines. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d'aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d'inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025.

Repsol construirà una planta de valorització de residus a Tarragona que entrarà en funcionament, previsiblement, el 2025. L’empresa petroliera gestionarà l’anomenada Ecoplanta juntament amb Agbar i la companyia canadenca Enerkem. La nova planta processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol s'utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l'emissió d'unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus que d'una altra manera acabarien a l'abocador.

Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia. Per poder transformar-los en productes d'alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d'aquesta tecnologia d'última generació, la primera que ha estat provada a escala industrial després d'un rigorós procés d'escalat que ha durat més d'una dècada i que s'ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Edmonton (Alberta, Canadà). A més, ja es troba en construcció una nova instal·lació a Varennes (Quebec, Canadà).

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d'aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d'inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l'Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d'Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.

"Ens complau enormement unir forces amb socis tan rellevants i innovadors en la gestió de residus, perquè ens permet demostrar un cop més la nostra aposta per l'economia circular i reforça el nostre compromís de reciclar l'equivalent al 20% de la nostra producció de poliolefines a 2030", diu José Luis Bernal, director executiu de Productes Químics de Repsol.

Notícies relacionades