Jordi García Castillón Founder, CTO i CISO d’eHealthAI. Expert en AI.

“La Intel·ligència Artificial s’està convertint en la nova electricitat”

Es confessa apassionat per la tecnologia i la ciberseguretat. Riu quan diu ser un friqui tecnològic o que parla des de la seva vessant "més hacker" per posar el focus en la importància de la ciberseguretat però deixa entreveure que va sempre un pas més enllà. Després d'haver viscut a grans ciutats i del seu pas per Estats Units, ara és mont-rogenc per elecció i ressalta el poder i l'atractiu de l'ecosistema empresarial tecnològic a les comarques de Tarragona.

Mònica Carrasco / Reus

Com expliquem el trasbals que ha causat en les darreres setmanes l'explosió de ChatGPT?

Chat GPT és la punta de l'iceberg. Ens estem quedant molt amb l'eina i l'anècdota i no amb la tecnologia que hi ha al darrera. El trasbals s'ha provocat perquè per primer cop la societat general està testant la potència d'aquest tipus d'eines que ja es coneixen en el món de la recerca. La Intel·ligència Artificial està passant de la recerca a la innovació, per fi surt de les universitats i centres de recerca i arriba a les empreses i les persones. Estem entrant a la era de la Intel·ligència Artificial aplicada, la real, en la qual la societat utilitzarà les eines. Aquestes eines venen per canviar el món? Absolutament! Quedem-nos en com això transformarà la societat i el món en general.

A nivell general, tenim encara avui una visió futurista de la Intel·ligència Artificial i el que suposa?

La visió futurista hi és però la realitat és una altra. És cert que vivim en un moment disruptiu i de canvi molt ràpid i bèstia però estem molt lluny de Matrix o de que vingui Skynet. Tot pot ser digitalització però no tot és intel·ligència artificial. No es veu en molts instruments que estan molt presents en el nostre dia a dia. En la publicitat fent seguiment de patrons, en recursos humans o reconeixement facial en seguretat, per exemple.

Quina seria la major fortalesa o fortaleses de la IA a dia d'avui?

La capacitat que està començant a tenir per impregnar totes les esferes de la societat i sortir dels murs dels centres de recerca. Aquest és el gran canvi i la gent encara no veu les implicacions però la IA s'està convertint en la nova electricitat. Aquesta fortalesa es sustenta en que avui en dia hi ha un accés a dades com no hem tingut mai i una capacitat de càlcul quasi il·limitada.

Pot identificar també alguna debilitat?

A nivell general, la principal és esperar de la Intel·ligència Artificial el que no s'hauria d'esperar d'ella. La televisió, el cinema i mitjans no han ajudat. A nivell sectorial, les dades. La IA és tant potent com ho són les dades de les quals s'alimenta, si no tenim quantitat i qualitat de dades no hi ha IA. És molt més simple del que sembla. Ara bé, és tant intel·ligent com ho són les seves dades i és capaç de fer el que les seves dades li permeten.

Parlem d'eHealthAI, com neix el projecte i en què consisteix?

eHealthAI va començar com un portfoli de serveis de la meva feina com a consultor independent. L'elecció del sector salut va venir perquè estava convençut de que era un dels àmbits on la intel·ligència artificial seria més disruptiva i hi hauria més inversió. L'eix central d'eHealthAI és oferir un ecosistema d'aplicacions basades en Intel·ligència Artificial, un sistema sanitari virtual basat en IA. El meu objectiu és que siguin solucions accessibles per l'usuari des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

De quines eines concretes parlem?

Ara mateix tenim tres aplicacions. La primera enfocada a realitzar prediagnòstics de càncer de pell mitjançant visió per computador i IA, és a dir, fent-nos una fotografia podem obtenir un prediagnòstic. En segon lloc, hi ha l'eina de prediagnòstic de malalties cardíaques mitjançant un chatbot amb IA, un sistema que a través de preguntes i respostes ens dona unes probabilitats. Finalment, en una fase més incipient estem treballant en una aplicació de prediagnòstic de certes malalties mentals a través de sistemes de reconeixement facial.

La fiabilitat dels algoritmes està provada però és important ressaltar que és un prediagnòstic. A llarg termini aplicacions com aquestes acabaran tenint certificació sanitària perquè el mercat empenyerà perquè la tinguin.

L'aliança tecnologia i medicina és un dels àmbits on veurem un major impacte en els propers anys? Cap on caminem?

És un win win per a totes les parts encara que alguns sectors o professionals es resistiran a perdre part del pastís. La Intel·ligència Artificial no substituirà al metge, no pot! És i serà una excel·lent eina de suport als professionals de la sanitat i als hospitals. Crec en el potencial de la Intel·ligència Artificial per transformar el món i és important que no llastrem la innovació per interessos mercantilistes. La salut és un dels temes que més impacte social tenen, les eines hi són però la societat encara no està preparada per entendre el canvi que ve.

En l'àmbit de la salut, la privadesa és un element especialment delicat. Com es gestiona en aquestes eines l'ús i l'accés a les dades personals?

A través de la inseguretat podem provocar falta de privacitat, per això la ciberseguretat és clau en l'àmbit professional i personal. Una Intel·ligència Artificial només és viable o bona en la mesura de com de segura està construïda. Cal aplicar les millors pràctiques en seguretat, utilitzar proveïdors cloud fiables i construir de manera segura el software. Si no es fa així poses en risc el sistema i la privadesa del pacient.

En quin moment es troba eHealthAI i quins reptes et marques pels propers mesos?

L'entrada del grup T-Valley Business Ecosystem de Tortosa com a inversors i la seva aposta pel projecte ha estat clau per al creixement i impuls dels darrers mesos. En els propers mesos, dins de 2023, hi haurà novetats i podrem parlar ja de llançaments comercials d'eHealthAI.

Com a start-up, què et va fer apostar per unir-te al TIC Sud?

La paraula clau és networking. Altres ecosistemes empresarials funcionen de manera molt funcionarial i una mica antiga però aquí el concepte és diferent. És cert que el finançament l'he aconseguit pel meu compte però el plantejament de REDESSA, les instal·lacions i el contacte amb altres tecnològiques és molt positiu. Ser soci del TIC Sud és una de les millors inversions que he fet! Com empresa, formes part d'un parc tecnològic real, a una zona on tens qualitat de vida personal, professional i un esperit tecnològic que no havia trobat enlloc a Catalunya.

AI al servei de la salut

Jordi García Castillón es defineix com a tecnopràctic. Consultor en ciberseguretat, intel·ligència artificial i Cloud especialitzat en Amazon Web Services; porta una dècada focalitzat en la intel·ligència artificial i aquest camí l'ha portat a crear eHealthAI. Es tracta d'un sistema sanitari virtual basat en Intel·ligència Artificial amb aplicacions per al prediagnòstic de càncer de pell, el prediagnòstic de malalties cardíaques i el prediagnòstic d'algunes malalties mentals. Després de mesos de desenvolupament, aquest 2023 és l'any marcat al calendari per al llançament al mercat de les primeres eines d'eHEalthAI. Convençut del poder transformador de la IA i de l'impacte que pot tenir en les persones en l'àmbit de la salut, assegura que estem entrant en l'era de la intel·ligència artificial aplicada i el canvi és imparable.