
Prop de trenta anys després de la seva fundació, la tecnològica Disi manté el seu epicentre a Tortosa demostrant que això és compatible amb estar a l'avantguarda creant i implementant eines tecnològiques per a empreses. Tenir una filosofia de pime i enfocar-se en entendre al client han estat claus en la seva trajectòria. Des de 2016 creixen a doble dígit, tenen una cartera viva de clients que frega el mig miler i apleguen un equip de cinquanta persones. Aquest any han obert la segona oficina al territori i Camarles es suma a les de Barcelona, València i Andorra.
Arribar a la maduresa com empresa us ha fet canviar la manera de treballar?
La base era i és la confiança del client. Cobrim tot el cicle de vida del servei per fer el vestit a mida i necessitem entendre el negoci del client per trobar el punt de dolor de l'empresa i donar-hi una solució informàtica. El que abans agafava un tècnic ara passa per un comercial, project manager, analista, equip de programació i d'implantació. Hem guanyat en complexitat i estructura. Acabem sent el departament d'IT d'una empresa.
El client de Disi ha canviat amb el vostre creixement?
Hem crescut gràcies a les seves necessitats. Treballem amb empreses de totes les mides i sectors però la majoria són pimes. El Kit Digital ha tingut un impacte molt gran i ha canviat el model històric. Tenim clients nous a tot el teixit nacional i estem sobre els 1.000 projectes de Kit Digital implementats en tres anys. El volum de gestió s'han multiplicat i ens ha obligat a créixer per seguir el ritme.
Quins factors creieu que han estat decisius en les pimes per fer un salt qualitatiu tecnològic?
En els últims deu anys hi ha hagut un canvi radical en la mentalitat de les pimes, sobretot en la familiar, la digitalització ja no és un cost sinó una inversió i una necessitat. Al canvi generacional i els requeriments administratius cal sumar que cada vegada tothom és més sensible a que existeixen eines indispensables. Hi ha hagut una obertura també impulsada pel sector tecnològic i existeix una part molt important de formació per a empoderar a l'usuari.
D'aquest 'punt de dolor' en sorgeix el projecte Disi Talent?
Formem al client tecnològicament i vam observar que calia també formar equips en coneixements per avançar, per això neix Disi Talent. A banda de l'àrea tecnològica el que més es demanda són temes de lideratge, gestió de conflictes o comunicació interna efectiva.
La digitalització ja no s'entén sense parlar d'Intel·ligència Artificial'?
Les necessitats que té una empresa a nivell informàtic són moltes i diferents. A nivell de ciberseguretat hi ha hagut una evolució perquè ha canviat la concepció de protecció. És normal que es parli d'IA perquè transformarà tots els llocs de feina però l'hem de veure com una aliada. El principal valor que ens aportarà és reservar el nostre temps per dedicar-lo al que realment necessita l'empresa.
Com ha entrat a casa vostra aquesta IA?
Estem en procés d'adopció per ser més productius i competitius, tenim intel·ligències artificials específiques per sectors que seran molt interessants. A Disi portem anys treballant en una nova IA per la gestió operativa de les assessories que llençarem aquest 2025 i les ajudarà a ser més productives automatitzant dinàmiques manuals. És un sector on ve una concentració important i estem en fase pilot amb molts despatxos perquè tenim un molt bon producte i volem una eina solvent.
Què suposa per vosaltres treballar amb una matèria primera tant canviant?
És un dels principals reptes al sector, treballar en un entorn on t'has d'adaptar constantment. És complicat veure-ho venir però t'has de formar per poder-ho oferir als clients. Disi és un client propi de Disi i el nostre principal valor és l'equip humà. Estem en constant evolució i és cert que, tot i que estem a l'avantguarda a nivell tecnològic, no som temeraris.
Quin pes té per vosaltres l'origen i el territori a nivell empresarial?
Ens agrada ser d'on som i el 95% de l'equip és de les Terres de l'Ebre, volem fer territori i seguirem així. La pandèmia i el teletreball han sacsejat una mica aquest model i hem hagut de contractar fora perquè ens costa trobar gent qualificada i disponible. Ara som les empreses les que anem a buscar als estudiants i això suposa també un canvi de concepte per nosaltres. De fet, aquesta va ser la principal motivació per apostar pel TICSud. Tot i les dificultats és important dir que estem feminitzant Disi. Hem passat de tenir només una dona a l'equip a que siguin un 75% a l'àrea de producte i un 50% a project management, totes amb background tecnològic. En els últims cinc anys hem incorporat principalment dones en perfils tècnics i no tècnics i ara tenim un equip molt més heterogeni i el clima laboral és cada cop millor.
Liderar un creixement responsable i compartit
"Si ho he de pensar és que és un no, per tant, som-hi". Aquesta frase ha acompanyat al roquetenc Albert Curto en diferents moments de la seva trajectòria a Disi des de 2008. Després d'estudiar enginyeria en telecomunicacions a Barcelona el bitllet de tornada va arribar a través d'una proposta com a tècnic de sistemes a les Terres de l'Ebre. Era un compromís per sis mesos que es van convertir en vuit anys als quals seguirien una etapa com a comercial per l'empresa abans de fer un nou salt al buit i acceptar assumir-ne la direcció. És l'àrea on se sent més còmode i actualment dirigeix des de Tortosa a la cinquantena de persones que formen part de l'equip de Disi; vint de les quals s'han unit al projecte en els últims cinc anys. "És un creixement molt important dins la nostra mentalitat de pime conservadora. Tenim la responsabilitat d'una família que ha de cobrar la nòmina cada mes quan algú s'incorpora però el que tenim és fruit del treball de tot l'equip i estem creixent d'una manera molt bonica".