Pere Granados Alcalde de Salou

“L’Estat no fa els deures amb les infraestructures que necessitem al Camp de Tarragona”

L'alcalde de Salou parla d'infraestructures, turisme i de la conjuntura actual. FOTO: XAVI JURIO.

Pel seu rol de motor econòmic del Camp de Tarragona, Salou sempre ha estat molt actiu en la defensa de la necessitat d'endreçar i ampliar les infraestructures del Camp de Tarragona. L'Aeroport de Reus és un dels factors que dinamitzen el seu potencial com a gran destinació turística. Per això el seu alcalde, Pere Granados, alça la veu contra la marginació a la que el Ministeri de Foment sotmet les nostres comarques en termes d'inversions estratègiques.

Dani Revenga / Salou

Girona es connecta al Prat i el Camp de Tarragona i la Costa Daurada continuen amb un aeroport sense alta velocitat, entre d'altres inversions estratègiques que tenim pendents. Estem marginats a nivell d'inversió?

No se si estem marginats o castigats. Al nord, El Prat i Girona s'uneixen. Al sud, Castelló inaugura l'alta velocitat ferroviària. I nosaltres tenim aturada l'alta velocitat i l'aeroport, sense inversions ni terminis ni compromisos. Anem sumant greuges. Ens hem de preguntar què passa amb els diputats del territori que donen suport a un govern i uns pressupostos que no tiren endavant les infraestructures necessàries al Camp de Tarragona, algunes d'elles aprovades i pendents d'execució. L'Estat no fa els deures amb les nostres comarques.

El territori ha de fer també mea culpa perquè, de vegades, no ha estat prou unit a l'hora de reclamar aquestes infraestructures?

Jo discrepo d'aquest argument. La competència sobre les infraestructures és del Govern de l'Estat. El territori ha reivindicat, reivindica i reivindicarà les seves necessitats. Hi ha, per exemple, una taula estratègica del Corredor Mediterrani on hi estem tots representats, però el que no hi ha és voluntat política per part de qui té les competències d'aprovar i executar els projectes del Corredor Mediterrani que tenim pendents. O la connectivitat de l'Aeroport amb l'alta velocitat, perquè l'Estació no està construïda. Repeteixo: el culpable és l'Estat, i els còmplices els diputats de Tarragona que no defensen els nostres interessos, cosa que sí que fem els alcaldes.

"Si s'executa l'Estació Intermodal de l'Aeroport, Reus podria ser la quarta pista del Prat, perquè està més a prop que Girona"

Arran de la inversió de Girona sembla que hi ha un cert consens en reclamar l'Estació Intermodal a l'Aeorport de Reus, tot i que Tarragona la vol dins del seu terme municipal...

És una lluita entre Reus i Tarragona. Ha de ser una estació del territori, i ha d'estar al costat de l'Aeroport. I l'Estat ho ha de tenir clar, ha d'estar per sobre de guerres entre ciutats. A Tarragona la beneficiarà molt, com a tot el territori, perquè a tot el món l'alta velocitat arriba fins als aeroports. És un bon lloc, ben connectat a nivell viari. I tindríem la intermodalitat que tanta falta ens fa. Si s'executa aquesta Estació Intermodal de l'Aeorport, Reus podria funcionar veritablement com la quarta pista del Prat, més que Girona, perquè estem més a prop.

El sobiranisme tampoc ajuda a desencallar aquestes inversions...

Però totes aquestes inversions pendents venen d'abans de l'esclat del sobiranisme. De tota manera, en la situació actual s'ha de pensar menys en els partits polítics i més en els ciutadans. S'ha de tenir en compte les necessitats de les 350.000 persones que viuen aquí, més els turistes que rebem... No ens han mirat com ens mereixem per demografia i PIB.

A nivell local un altre compromís pendent d'executar és el desmantellament de vies.

Efectivament. Salou històricament reivindica aquest projecte. Són 2,5 quilòmetres i mig que fan molt mal al desenvolupament de la nostra ciutat: a nivell comercial, de mobilitat interna, de vertebració. Estem dividits i volem assolir la nostra normalitat.

Els han donat terminis?

No els tenim, però esperem que sigui aviat. L'Estat no ha fet els deures i no ha redactat el projecte de desmantellament. És molt trist. Perquè les noves vies entraran en funcionament en pocs mesos i les velles es quedaran sense trens. Nosaltres ho tenim tot preparat per construir l'Eix Cívic, que vertebrarà el municipi, acollirà serveis, comerç, un gran aparcament... Quan estigui acabat, Salou farà un salt en qualitat de vida.

"És molt trist que l'Estat encara no tingui projecte per desmantellar les vies del centre de Salou"

Les plataformes d'usuaris del transport públic s'oposen al desmantellament de vies perquè creuen que s'han d'aprofitar per fer el tramvia que supleixi la pèrdua de connectivitat amb Tarragona que suposarà el nou traçat...

Nosaltres no ens oposem al Tramcamp, de fet en la definició de l'Eix Cívic ja preveiem un espai perquè s'hi facin vies noves, integrades. Però no podem deixar sense desmantellar les velles. I 2,5 quilòmetres de vies no poden ser un impediment per a fer una infraestructura com el tramvia del Camp de Tarragona. A més el Tramcamp, encaa no té projecte. No ens podem esperar amb unes vies que ens perjudiquen molt a un projecte que no sabem quan a arribarà.

Els usuaris dels trens entre Salou i Tarragona tindran alternatives quan l'estació de Salou quedi fora de servei?

L'alternativa és l'estació de Salou - Port Aventura. Faltarà que qui té la competència, la Generalitat, posi més trens de Rodalies. Sempre se'ns ha dit que Salou, que és la quarta estació més important de Catalunya en volum de passatgers, no es quedarà desconnectada. Hem d'estar tranquils. Una administració no pot deixar sense servei a 800.000 persones. El que si demanem és que l'Estat faci el que no ha fet. Ens falta l'edifici d'aquesta nova estació i que un ramal que ens comuniqui amb el Corredor Mediterrani. Pel que fa a l'edifici, si no ho fan ells, ho farem nosaltres amb fons municipals.

Parlem de turisme. Quines previsions tenen per aquest any, després d'un 2017 de rècord?

Tot apunta que serà un bon any. Si d'aquí a l'estiu no passa res, perquè ja sabem que les dinàmiques del turisme són molt volàtils. Hem de ser prudents, però la previsió és bona. Hi havia una certa preocupació, però hem estat als diversos països que són els nostres principals mercats emissors i el sector està més tranquil. Preocupava una mica la competència de Turquia, amb ofertes molt agressives, però sembla que no farà mal.

Ombres com el sobiranisme en el turisme nacional o l'impacte de l'operació terrorista a Cambrils poden amenaçar aquestes previsions?

No ho demostren les dades. En el cas del turisme nacional, l'estiu passat va pujar. L'avantatge de Salou és que no està associat a aquest procés, ni tampoc a l'atac terrorista. És possible que puguin ser factos que afectin en algun cas puntual, però de manera significativa.

"Si Foment no fa l'edifici de l'estació Salou - Port Aventura el farem amb fons municipals"

Ferrari Land va tenir un primer estiu fluix, en relació a les expectatives. Espera que acceleri aquest any?

No em consta que hagi estat així. Però les coses necessiten temps, com ja es va demostrar amb Port Aventura, que va començar poc a poc i ha transformat la destinació. Per a Salou i pel territori, tenir una marca com Ferrari és una gran sort que segur que donarà molt valor afegit.

En aquest sentit, continuem esperant la primera pedra de l'ara denominat Hard Rock Entertainment World. El complex ha passat per un calvari polític: acords contra natura entre CiU i PSC, moneda de canvi a Junts pel Sí, l'oposició de la CUP, ara el 155...

Sí, sembla mentida que una inversió tan important i que portarà tants beneficis com aquesta hagi hagut de passar tants entrebancs. Han estat els pitjors escenaris polítics de la història de Catalunya. Amb altres conjuntures s'hauria tramitat ràpidament i ja estaria funcionant. Però ara estem a la recta final i convé despolititzar-lo. Es va adjudicar provisionalment i ara només necessitem un conseller de Territori per anunciar l'adjudicació definitiva i el començament de les obres. I tenim un organisme com el CRT que garanteix la despolitització del projecte.

No hi ha risc de refredament de Hard Rock?

Han esperat molt temps i ara no es tiraran enrere. Totes les fiances estan dipositades, el que demostra que l'interès segueix viu. Ens hem d'afanyar, perquè aquesta empresa vol fer coses importants que ens beneficiaran a tots.

Mercadona?

Motor per dinamitzar el centre. Beneficia molt al mercat. I també a tota la zona. En lloc de la desertització del centre de la ciutat que passa a altres llocs, li donarem dinamisme. Oferta pels consumidors, no caldrà que marxin. I llocs de treball.

Reordenament façana marítima?

Que sigui un port obert a la ciutat, que el nostre espigó del moll sigui una invitació perquè la gent continui caminant, ha de ser més obert, més ampli. Tenim un port esportiu que viu d'esquena a la ciutat urbanísticament, està tancat... ja que tenim un port urbà que s'obri.