Josep Salvat Consultor de Comunicació i professor associat de Techma Business School

“La notorietat que donen els mitjans de comunicació és una inversió amb retorn”

Josep Salvat va participar a la jornada Branding Plan, organitzada per la Cadena SER a El Círcol de Reus.

El consultor de comunicació i professor associat de Techma Business School, Josep Salvat, va participar el passat 5 d'abril a l'esdeveniment Branding Plan organitzat per la Cadena SER a Reus. Salvat va defensar les bondats d'una bona estratègia de les empreses per ser presents als mitjans de comunicació. Fins i tot a l'era en què canals de comunicació propis com les xarxes socials, els podcasts o els newsletters emeten continguts i missatges produïts per les pròpies empreses.

Dani Revenga / Reus

En un escenari com l'actual, perquè cal seguir apostant pels mitjans de comunicació convencionals des del punt de vista de la comunicació empresarial?

Perquè a través dels mitjans propis com les xarxes arribes només a una audiència molt determinada, a uns públics als que ja tens convençuts. Però amb els mitjans de comunicació tradicionals arribes a un mercat potencial molt més gran, el rang s'amplia molt. És fonamental fer les dues coses. No es pot renunciar a fer una bona estratègia de comunicació als mitjans de sempre, hi segueixen havent moltes oportunitats.

Fins i tot les empreses B2B, que per la naturalesa dels seus productes o serveis no tenen un contacte directe amb el gran públic?

Fins i tot aquestes. I, en alguns casos, molt especialment, perquè estan més necessitades de notorietat. Sortir a determinades capçaleres de prestigi provoca una màgia que és or davant del públic, fins i tot i si ja et coneixen. Un CEO, un cap de compres o un directiu d'una empresa client reforçarà molt la seva opinió d'una empresa que apareix a un mitjà amb credibilitat amb un enfocament positiu. També pot passar que possibles interessats en els teus productes o serveis o bancs que et poden finançar et coneguin per aquella aparició en un mitjà de comunicació. És difícil de preveure el retorn, però si no hi ets perds oportunitats.

La notorietat, amb els costos que implica, és una inversió amb retorn?

Sense cap dubte. Quan tens vent de cua i, més important, quan venen maldades. La notorietat és una manera d'estar previnguts per si perds clients, perquè t'aplana el camí per guanyar-ne d'altres. Sense oblidar que el fet que l'entorn institucional et conegui obre moltes portes. A més, també és important per a l'employee branding: amb una bona imatge pública hi ha moltes més possibilitats d'atreure el talent que necessiten les empreses.

De què han de parlar les empreses que fan coses que no són d'interès general?

Actualment, de tot allò que té a veure amb la sostenibilitat, tant a nivell mediambiental com social: economia circular, polítiques laborals i conciliació, empresa saludable, programes de responsabilitat social corporativa... I tot allò que té a veure amb la transformació digital. Cal buscar allò que tens que encaixa amb aquestes tendències i que és disruptiu i atractiu a nivell mediàtic. Napoleó deia que cal fer-ho bé i que se sàpiga. Molts cops allò a comunicar no encaixa amb el que l'empresa considera més important i al revés, realitats que passen desapercebudes per a l'empresa poden tenir molt recorregut. Per això és important que la política de comunicació de l'empresa estigui en bones mans.

En aquest sentit, millor comptar amb una estructura interna o externalitzar el servei?

Òbviament en comunicació parlem també de costos i aquí l'envergadura de l'empresa és molt rellevant. És ideal comptar amb les dues estructures, perquè les internes tenen més accés a la realitat de l'empresa i les externes més contacte amb els mitjans. L'aposta per la comunicació és molt dimensionable, però sempre hi ha una política de comunicació per a cada tipologia d'empresa i per a cada pressupost.