OLIVER KLEIN Alcalde de Cambrils

“La suma del turisme de proximitat i la tornada dels mercats estrangers ens permetrà tenir un molt bon estiu”

Oliver Klein és alcalde de Cambrils des de setembre de 2021. La moció de censura presentada pel seu partit, Nou Moviment per Cambrils, amb el suport dels PSC, Ciutadans, el PP i dos regidors no adscrits li va obrir les portes de l'alcaldia. Un repte que afronta amb un programa de govern concret i consensuat amb els partits que li han donat suport i una visió marcadament econòmica, per la seva condició d'ex regidor de Promoció Econòmica. La reactivació del turisme i la diversificació econòmica són dos eixos clau de la seva acció de govern.

Dani Revenga / Cambrils

Tot apunta a que serà el primer estiu sense impacte de la pandèmia. L'ocupació de Setmana Santa i dels darrers caps de setmana apunta a una bona temporada. Quines previsions fa per a aquesta temporada?

Efectivament, la Setmana Santa és un termòmetre i aquest any ha sigut molt bona, fins i tot comparant-la amb la del 2019. Vam tenir un 75% d'espanyols (la meitat eren catalans) i el percentatge d'estrangers comença a créixer ara, amb un molt bon comportament dels francesos, però també de mercats com els dels anglesos i irlandesos, pels que hi havia una certa incertesa. També esperem bones xifres en holandesos, belgues i altres mercats. Les previsions apunten que serà un molt bon estiu.

Els nous turistes de proximitat atrets durant la pandèmia sumats al retorn del turisme estranger poden acabar provocant una temporada històrica?

L'any passat ja vam funcionar força bé, però no teníem tots els hotels oberts i molts no estaven plens. Ara sembla que es donen les condicions per fer molt bones xifres, ja que l'oferta serà absoluta, amb les portes obertes de bat a bat a hotels i càmpings i moltes ganes de venir per part dels nostres mercats emissors. Esperem bones xifres, sí.

La marca Cambrils segueix creant producte pensant en el turisme de qualitat. A la gsstronomia, l'esport, o el turisme familiar ara se li afegeix el benestar amb la campanya 'C de càlida'. Què pot aportar?

Som una destinació de sol i platja, però amb molts valors afegits: som turisme familiar, som vila pesquera i marinera, turisme nàutic, gastronomia, turisme esportiu... El benestar, el wellness, és la cirereta del pastís que ens permet arrodonir una marca de qualitat i excel·lència. Els empresaris cada cop desenvolupen més aquest producte i aquesta campanya posa en valor aquesta tendència per comunicar que Cambrils també es pot associar a aquesta idea que cada cop més turistes busquen.

La temporada estarà marcada per les obres a la Rambla Jaume I, que sembla que van a bon ritme, però que no deixen de ser una molèstia. Quin impacte creu que tindran?

Aquest govern creia que aquestes obres s'havien de fer si o si. És una transformació estètica, perquè hi ha millora de mobiliari, enjardinament, creació de zones de vianants... i també millora dels serveis i de la qualitat de vida. El contracte preveu que s'acabin aquest desembre i haurà valgut la pena l'esforç, perquè estem fent el Cambrils dels propers 40 o 50 anys. Era una assignatura pendent.

Com estan les inversions hoteleres del Pòsit i La Llosa que acumulen anys d'estancament?

Són inversions molt importants per consolidar una oferta adreçada al turisme de qualitat. Són els mateixos inversors i les dues obres estan estancades per dificultats en l'arribada de capital. Aguantem la llicència d'obra perquè tindran un bon impacte per al municipi, queda poc per acabar. Esperem que es desencallin els dos projectes...

Un dels eixos de la seva visió de Cambrils sempre ha estat la diversificació econòmica. En quin punt està aquest repte?

Vam fer unes ajudes per al comerç i l'allotjament turístic amb motiu de la pandèmia, també per condicionament de les instal·lacions de les empreses del polígon Belianes. Després d'aquestes ajudes, estem fent la promoció de la zona sud de Belianes que espero que molt aviat pugui tirar endavant. I acabar el procés de regularització al polígon per poder fer-hi totes les millores que calguin. En definitiva, acabar l'actual polígon i impulsar ampliacions.

L'altre focus de la diversificació està a la Torre del Llimó i les polítiques que impulsa Cambrils Emprèn...

Fa més de 10 anys que vam començar amb aquestes polítiques de suport a l'emprenedoria i hi seguim apostant. Orientem, donem suport, cedim espais... el que necessiten els emprenedors. Fa uns mesos va haver-hi un relleu perquè s'acabava el cicle de les empreses que hi eren, i ja n'han entrat de noves. Entenem aquesta protecció com a temporal, els donem suport fins que arriben a ser sostenibles per si mateixes.

A un any vista de les eleccions municipals, quines són les prioritats del govern que encapçala?

Tenim un full de ruta que vam fer públic i que hem complert en els primers 9 mesos. Les obres de la Rambla que van començar al febrer i s'acabaran al desembre són, evidentment, la prioritat. La segona és l'enderroc de l'estació vella de tren per obrir una avinguda nova. Estem projectant el model de ciutat amb més comunicació cap a Llevant, amb un tramvia lleuger, i cap a Ponent enllaçant, amb la Via Verda que que ve de Mont-roig i l'Hospitalet. També serà important l'obra de l'avinguda de l'Esport, que facilitarà la comunicació amb l'estació de l'AVE. Les obres ja han començat i s'acabaran aquest any.

Quin balanç fa del pacte de govern?

Quan un govern inverteix el temps en governar i treballar en el desenvolupament del programa és per estar content, evitant les baralles polítiques. És la impressió que tinc i me la confirmen els socis de govern i molts veïns. Seguirem pel mateix camí.