Ana Ibars Presidenta de l’Associació de Directives i Empresàries de Tarragona

“La millora de l’AEDT posicionarà més les empreses de les sòcies”

Confessa que és emprenedora des de ben joveneta i que aquesta «energia per tot el que envolta l'empresa» li fa tenir les piles carregades dia rere dia. Les hores al seu rellotge, volen, i més ara que compagina la seva activitat professional amb la presidència de l'Associació de Directives i Empresàries de Tarragona. La seva vinculació dins de l'entitat és vocacional. Aquest 2023 l'associació, que aglutina a un centenar de sòcies, afronta grans reptes que volen posar de relleu.

Helder Moya / Tarragona

Fent balanç de l'any que hem deixat enrere, com defineix Ana Ibars l'estat de salut actual de l'AEDT?

Excel·lent. La junta directiva i jo mateixa estem molt motivades. Estem treballant en molts fronts, en concretar idees i sobretot executar-les en aquest nou any. Hem fet una enquesta interna amb les nostres sòcies i hem recollit les seves impressions per millorar l'associació. Volem saber quines són les seves necessitats i què esperen de nosaltres.

Com per exemple?

Un nou pla de comunicació, que ens servirà per donar un gir radical a la nostra pàgina web i també a la nostra presència a les xarxes socials, per tenir més visibilitat i posicionament, amb un pla estratègic anual amb la finalitat de que tota la informació i notícies estiguin actualitzades i tinguin la força i repercussió necessària.

Tenen feina per davant...

(somriu) Sabem que hi ha una feina feta important, i que en tenim molta per davant. Totes les integrants de la junta, Montse Bes, Conxita Grau, Cristina Triana, Cristina Budi i una servidora estem dedicades en cos i ànima amb l'objectiu de rellançar l'AEDT.

Dins l'AEDT la dinàmica de treball es basa en el treball per comissions, n'han augmentat un parell?

Efectivament, concretament dos. La d'assessorament i emprenedoria i un altra de projectes. La primera consisteix en poder assessorar i donar informació a les dones emprenedores que vulguin obrir un negoci i que necessitin informació de com fer-ho. És a dir, un mentoring que, a més a més, ens permet arribar a joves amb ganes de llençar-se a la piscina i començar a fer camí en el món empresarial. I pel que fa a la de projectes, la inaugurem com a 'Projecte Emprèn per Joves amb Talent', on estem impartint xerrades a escoles i instituts, i arribant a acords amb d'altres entitats, per guiar aquest talent jove en el seu camí cap a futures empresàries i empresaris.

Si alguna cosa caracteritza l'AEDT és la seva activitat...

Sens dubte, desenvolupem i organitzem networkings, formacions i tallers que ens aporten informació molt valuosa per les nostres empreses. Enguany hem dut a terme molts microesdeveniments d'aquest tipus, a més de les presentacions de les sòcies a les trobades. Un total d'onze microesdeveniments i dos sopars de Gala. Per aquest 2023 tenim una previsió de setze microesdeveniments, dos d'activitats d'oci, dos sopars de Gala i, atenció, ja que portarem a terme la Gala de reconeixements en la que portem treballant des d'abans de la pandèmia.

Què ens pot ampliar del treball que estan efectuant per aquest 2023?

L'objectiu i la premissa per enguany és que els esdeveniments serveixin per fer més gran el teixit empresarial del nostre territori, i que el posicionament de l'associació serveixi per reforçar i millorar el posicionament de les empreses de les nostres sòcies.

Reivindica el talent empresarial femení de casa nostra?

Per descomptat que si. És que a dia d'avui, encara hi ha qui no sap l'excel·lent talent del que disposem a les nostres comarques. Bé, nosaltres si que ho sabem, ara bé, encara passa que hi ha empreses que, per determinat servei, confien més en companyies de fora que no en les del territori, i això no ens sembla bé. Cal canviar aquesta visió i brindar molta més confiança al que tenim.

En aquest sentit, què creu que fa falta per una major visibilitat de les dones a nivell empresarial?

Anem per bon camí ja que cada vegada ens fem respectar molt més. Per exemple, políticament parlant ja hi ha un bon grup de dones al poder i és un bon reflexa, ara bé, quan parlem localment, costa que una dona tingui poder. No n'hi ha tantes al nostre territori i en ocasions, quan alguna destaca, només volen fer-se la foto amb ella per poder dir allò de 'veus com aquí també hi ha presència femenina'. Que una dona tingui poder hauria de ser completament normal i que ni tan sols fos notícia.

Creu per això que és una qüestió cultural?

Les empreses han estat normalment dirigides per homes. Això si, en els darrers anys, les dones hem demostrat que tenim una capacitat brutal per ser empresàries: perseverants, força, il·lusió, delicadesa, empatia, assertivitat... Som perfectament resolutives davant de qualsevol situació i tenim més qualitats que ens han fet que anem creixent i disposant de presència en les mateixes empreses i en les que emprenem.

Avui en dia a una dona li costa més crear una empresa i consolidar-la?

Crec que no. Avui en dia, en la situació en la que vivim i en la que ens trobem totes i tots disposem de les mateixes oportunitats. I referent a les habilitats, cadascú té les que té i no tenen a veure amb cap qüestió de gènere.

Quin és el seu principal desig per aquest 2023 acabat de començar?

Doncs miri, el meu desig és que les administracions locals i autonòmiques despengin el telèfon, i es posin en contacte amb nosaltres, per interessar-se en saber qui som i el que fem pel territori. Seguirem lluitant i alçant la veu, ja que volem que ens reconeguin com un gran actiu social i empresarial. La nostra visibilitat ha de servir per fer un Camp de Tarragona millor, i la nostra força per deixar als nostres fills i filles un planeta millor, sostenible i responsable. A més, està comprovat que les empreses liderades per dones són més productives i resolutives.

Vocació empresarial

Ana Ibars presideix l'Associació de Directives i Empresàries de Tarragona (AEDT) des del mes de setembre de l'any 2021. Ibars va assumir el càrrec després de l'inesperat traspàs d'Ana Macho, gran amiga seva i a qui sempre té present. Actualment és administradora i directora general del grup AG Planning, on hi porta dues dècades vinculada en tot allò que envolta el món dels esdeveniments. A més, fa dos anys que va obrir la Clínica Odita, un centre especialitzat en el tractament i salut per a la pell ubicat a la Rambla Nova de Tarragona, a peus del balcó del Mediterrani. La seva vocació empresarial sempre ha caracteritzat a una dona incansable, a qui li encanta treballar en equip i, sobretot, marcada profundament per un esperit emprenedor i que no defuig ni de reptes, ni de lideratges, ni de projectes. És tot un exemple del que és a la vida, convertir passió en professió, i així ho transmet sempre amb un bon somriure de benvinguda.