El futur del turisme de reunions al territori

Corporacions i professionals continuaran tenint necessitats de formar-se, compartir coneixements, connectar, relacionar-se i socialitzar, i és aquí on els hem d’oferir una proposta de qualitat, sorprenent i singular.

Eduard Vicente / Tarragona

Eduard Vicente és director de firaReus.

Després d'un 2019 de rècord mundial per al sector MICE (reunions, incentius, congressos i fires) amb la ciutat de Barcelona com a buc insígnia del país, en la 4a posició al rànquing mundial en l'organització de congressos, i on firaReus amb 180 actes i 240 dies d'ocupació també va assolir el rècord d'activitat en els seus 78 anys d'història, la pandèmia ha obligat al turisme de reunions a fer una aturada que ha servit per repensar i accelerar certs canvis en el seu model de negoci.

Un cop superem aquesta fase de restriccions amb la creació d'un entorn de seguretat i confiança, el sector del turisme de negocis podria començar previsiblement la seva lenta represa de l'activitat, vinculada també a la recuperació de la confiança per part de les empreses. Corporacions i professionals continuaran tenint necessitats de formar-se, compartir coneixements, connectar, relacionar-se i socialitzar, i és aquí on els hem d'oferir una proposta de qualitat, sorprenent i singular.

Amb 3 centres de convencions en el nostre territori: Palau de Congressos de Tarragona, Port Aventura Convention Centre i firaReus Events, tenim un potencial increïble de creixement a través d'aquesta indústria generadora d'impacte i riquesa al seu entorn immediat.

Cal però que disposem d'una estratègia i una proposta de valor diferenciades i que estem disposats a impulsar una inversió contracíclica en aspectes clau com tecnologia i promoció. La digitalització, també en aquest sector, s'ha convertit en imprescindible per motius de seguretat, productivitat i eficiència.

La tecnologia 5G com a instrument necessari per l'aplicació de realitat virtual i augmentada o la celebració d'esdeveniments multiseu o hídrid, que combinin l'experiència presencial amb la remota, amb solucions de multiconnexió interactiva, s'aniran aplicant per tal de millorar l'experiència d'aquest client que volem atraure a la nostra destinació.

El potencial de la Costa Daurada amb l'atractiu i els recursos que ofereixen Tarragona, Reus, Cambrils, Salou o Vila-seca La Pineda; sumats al Priorat, la Conca de Barberà o les Terres de l'Ebre, ens donen l'oportunitat de competir amb qualsevol seu de turisme de reunions.

Tot apunta que la tendència girarà cap a esdeveniments de durada més curta (més segmentats) però més impactants, que requeriran de capacitat per atraure i retenir tant als assistents que hagin triat desplaçar-se, com a aquells que hagin optat per participar remotament, i on l'oferta complementària d'espais naturals, gastronomia, enologia, oci i cultura seguirà essent un factor diferencial.

A la vegada, els esdeveniments hauran de transmetre valors i tenir un propòsit clar i transparent alhora que siguin responsables amb l'entorn que els acull. Esdeveniments sostenibles que redueixin el consum i la generació de residus, que treballin amb proveïdors i productes de proximitat, que fomentin la reutilització i que minimitzin la generació de materials.

Institucions, empreses, proveïdors i clients hem de treballar de forma col·laborativa, donant a conèixer la nostra proposta de valor diferenciada per aquells organitzadors que busquin descobrir noves destinacions per als seus esdeveniments i reunions.

Visites de familiarització perquè els organitzadors coneguin les oportunitats d'aquest territori sovint desconegut, així com la creació d'una marca única i potent són les accions que hauríem de tenir planificades per tenir-ho tot a punt quan l'activitat es recuperi. És moment de cooperar per crear una oferta singular i unes accions de màrqueting potents per aquesta destinació que ho té tot i que compta amb grans professionals amb experiència per fer-ho possible. Una tasca importantíssima, de llarg recorregut, que tot just ha començat però que pot marcar el futur del nostre sector en els pròxims anys.