Un nou grau de la URV formarà cada any 40 tècnics formats a mida de les necessitats de els empreses

La nova titulació podria començar ja el curs que ve i inclourà certificacions oficials de les principals aplicacions del mercat

Empreses i URV col·laboraran en la formació digital d'estudiants. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Reus

La distància entre les aules i les empreses al sector TIC s'escurçarà a partir del proper curs gràcies a una nova titulació que podria arrencar ja el proper curs. El nou grau, que encara està definint els seus continguts, posarà el focus en les necessitats de les empreses de TicSud, amb atenció especial a les certificacions que els tècnics necessiten per treballar en determinades aplicacions del mercat, i es farà en règim dual, és a dir, que part de la formació es farà a les mateixes empreses. TicSud i la URV estan col·laborant en la implementació del pla d'estudi d'un grau que es pretén que sigui un primer pas cap a la transformació dels estudis de la branca d'informàtica.

Jordi Castellà, director del Departement d'Enginyeria Informàtica de la URV, té clar que "el nou grau ha de permetre que les empreses tinguin tècnics més preparats per assumir responsabilitats des del minut 1, i també que els estudiants tinguin contacte amb el teixit empresarial i entenguin que aquí hi ha bones oportunitats, amb projectes de carrera professional molt atractius". Castellà espera que el nou grau entrin en funcionament ja el proper curs, i recorda que "no ha estat fàcil, hem hagut de vèncer algunes resistències internes, i en això ha estat fonamental la col·laboració amb el clúster". Tot i això, és optimista, ja que veu aquest nou grau com "un primer pas, que ens ha de servir per demostrar que "aquest és el camí per aconseguir molts més àmbits de proximitat en els propers anys".

La URV i TicSud col·laboren en el disseny dels plans d'estudi

El grau està ara en fase de disseny dels seus continguts. La idea és que en el tercer curs "la formació aproximi als estudiants als perfils que necessiteu", gràcies a les estades a les empreses i a les certificacions en les aplicacions amb més tirada en el mercat. Les empreses ho veuen com "una aposta guanyadora, com s'ha demostrat amb els programes de formació professional dual que hem impulsat amb els centres Baix Camp (Reus), Vidal i Barraquer (Tarragona) i Jaume Huguet (Valls), i que han generat un alt nivell de contractació entre els seus estudiants", recorda Manuel Gutiérrez, de T-Systems.

Carles Castilla posa l'accent en les certificacions: "No és el mateix que un estudiant vingui amb una formació bàsica que ja incorpori aquestes certificacions. Això ens farà valorar-lo molt més i oferir-los plans de carrera més accelerats, el que farà que la rotació baixi, perquè estaran més contents amb les seves condicions". Sergi Calatayud, de Viewnext, apunta que "és important que tinguin una visió molt àmplia del sector, perquè cada vegada necessitem més perfils tècnics multifuncionals i multidisciplinars. Fa uns anys hi havia un programador, un analista tècnic, un analista funcional... cadascú feia la seva feina i era una cadena. Ara demanem perfils que es pugui moure bé en tots els àmbits: programar, analitzar, entendre requisits funcionals, técnic de sistemes... han de tocar-ho tot una mica".

Frenar la fuga de talent

Amb tot plegat, el clúster espera que disminueixi la fuga de talent cap a Barcelona o altres capitals. Sergi Calatayud reconeix que "som la cantera de Barcelona, perquè allà hi ha salaris molt més alts, i és gent jove que no té lligams i marxa buscant oportunitats". Calatayud constata que "a altres centres que tenim a l'Estat no passa, perquè no hi ha cap gran capital a prop". El president de TicSud, Marc Arza, es mostra convençut que "és un procés reversible, perquè quan tenen família i busquen estabilitat, si saben que hi ha un sector amb empreses potents, tornaran, i ho faran com a sènior, aportant experiència i valor afegit, però per això hem de continuar posicionant el clúster".

En aquest sentit, empreses i URV estan d'acord que s'ha de continuar prestigiant i posicionant el sector TIC en general i el clúster TicSud en particular, com una opció de desenvolupament professional atractiva al territori. Castellà explica que "de les 110 places que ofertem al primer curs, n'omplim 70 al juny, i unes 30 al setembre, que vol dir que aquests no era la seva primera opció, sinó que volien estudiar una altra cosa, el que és curiós en un sector que ara mateix marca el pols de l'economia i on les opcions de trobar feina són molt altres". Joan Ramon Guillén es mostra partidari de "fer molta pedagogia entre els joves, perquè molts no són conscients de les oportunitats que tenen en aquest camp, i del que tenen aquí al territori, al costat de casa". Manuel Gutiérrez afegeix que "durant uns anys, els salaris pels perfils més bàsics eren baixos, però van a més", i Sergi Calatayud insta als estudiants a "no tenir pressa, molts fan un FP i si troben feina ja ho donen per bo, però ens falta gent que no es limiti només a saber programar, que tingui visió, amb capacitat per analitzar, per desenvolupar, i això és el que es paga millor".

Reciclatge TIC, un remei contra l'atur

De cara a ampliar registres dins del mercat laboral del sector TIC, el president de TicSud, Marc Arza, explica que "estem desenvolupant un projecte amb Fundació Telefónica per reciclar persones que vinguin d'altres sectors, amb formació molt diversa i poc relacionada amb aquestes tecnologies, però que en un parell de mesos i unes 150 hores poden rebre la formació necessària per poder ser contractables per empreses TIC". "Es tracta de fer-los formació molt bàsica i a mida del que necessitin les empreses; això ja s'ha demostrat que és un model d'èxit, perquè les empreses obtenen els perfils que necessiten i podem reduir l'atur", apunta Arza.