El sector alerta d’abusos d’algunes asseguradores en els barems de les reparacions

Les rebaixes en els barems de les reparacions són una amenaça per als marges del sector, però també per a la seguretat dels usuaris.
Dani Revenga / Tarragona

L'activitat de postvenda del sector de l'automoció fa anys que arrossega un fenomen pervers: les permanents rebaixes en els barems de reparacions que marquen algunes asseguradores abusant de la seva condició d'operador dominant. "En alguns casos, arriben a rebaixar fins a un 30% les condicions que ells mateixos ens han imposat, i això elimina el nostre marge", denuncia Emili Beltran, secretari general d'ASTAVE, la patronal tarragonina del sector. Un joc brut que no pot aplicar-se en reparacions que impliquen la substitució de peces "perquè en aquests casos mana el fabricant", però si a les altres reparacions. "Es viola el dret de l'usuari de triar a quin taller vol fer la reparació, però hi ha un risc que va més enllà dels drets individuals, perquè el vehicle que es repara en uns estàndards de qualitat dubtosos anirà per la carretera, i això és una amenaça per a la seguretat de tots els usuaris".

El sector ha iniciat una campanya per combatre aquestes males praxis. "Ho estem denunciant a les institucions europees, però volem conscienciar també als clients de les asseguradores, perquè les diferències de preu no són significatives, però la gestió de les reparacions i el servei que donen si poden ser molt diferents", argumenta Beltran. El sector apel·la a la responsabilitat dels usuaris i, per això, ja han passat a l'acció: els tallers informen als seus clients d'aquestes dinàmiques d'algunes companyies per tal de conscienciar-los dels riscos.