TicSud intensifica la col·laboració entre els seus socis per captar nous clients al territori

La salut, les empreses auxiliars de la química, el turisme i els ajuntaments, en el punt de mira del clúster

TicSud està treballant en un portal d'ofertes de treball. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Reus

La suma d'esforços per captar negoci per a la quarantena de membres de TicSud és un dels principis fundacionals del clúster. Una línia de treball que s'ha intensificat en els últims mesos en contacte amb els sectors econòmics amb més potencial al territori, als que es busca aportar solucions a mida de les seves necessitats en l'actual context de transformació digital.

En els anys d'existència del TicSud, les empreses han constatat que a mesura que es van coneixent van descobrint noves vies de col·laboració i complementarietat entre elles, una dinàmica que els permet assumir projectes de més envergadura ja que la seva capacitat d'oferir solucions s'incrementa. Aquesta estratègia es fonamental en el propòsit de captar nous projectes a l'entorn de TicSud. Gabriel Doménech, clúster manager de TicSud, posa com a exemple el sector de la salut, que "ens demana solucions per oferir un servei de teleassistència eficient i reduir les llistes d'espera". "És un exemple paradigmàtic d'un sector que necessita que la tecnologia els doni respostes per millorar el seu servei i hem de treballar amb ells perquè ens pot suposa una bona oportunitat, que a més és exportable, ja que aquesta necessitat hi és a tot arreu".

Pel que fa al sector químic, TicSud ja té diagnòstica que "a les grans empreses és difícil entrar-hi perquè els procediments estan molt integrats i són multinacionals que prenen les decisions lluny d'aquí". Tot i això, l'acostament es busca amb "les empreses de serveis que treballen al sector, que tenen un potencial molt important i órgans de decisió locals".

Un altre sector important del territori és el del turisme, on també hi ha una demanda potencial molt destacable i "en general poc satisfeta". "Hi ha molt per fer, i un grau de desconeixement molt gran. Sabem que hi podem aportar molt, perquè hi ha pocs assessors tecnològics, acaben fent el que veuen a altres, hem d'exercir de prescriptors perquè tots dos sectors ens retroalimentarem", diu Doménech, que explica que estan treballant en una jornada específica amb el teixit empresarial del turisme per explorar sinergies.

Un altre àmbit on busquen oportunitats és el de l'administració pública, concretament en la demanda creixent que hi ha a molts ajuntaments per gestionar la recollida de dades i les relacions amb els ciutadans.  

Un 'infojobs' per a TicSud

TicSud està treballant en un portal d'ofertes de treball que posi en contacte les empreses del clúster amb els professionals que busquen feina al territori, ja siguin nous titulats o tècnics amb un cert recorregut. Es dirà 'Ticjobs', i serà la primera plataforma de Catalunya especialitzada en gestionar ofertes de treball del sector TIC. Segons Doménech, serà una eina que "ens ha de servir per posicionar-nos en el mercat laboral del sector, captar talent de fora i evitar que se'n vagi el que tenim aquí". Ticjobs està ara mateix en fase de disseny i es preveu que entri en funcionament el primer semestre de 2018.