Els vins pateixen al mercat català la patacada de la restauració

El creixement del canal alimentació a escala catalana va créixer gairebé un 15%, amb una facturació de 260 milions, però no prou com per amortir la forta crisi

Esteve Giralt / Tarragona

Amb les restriccions a l'hostaleria per la pandèmia, les vendes de vi a Catalunya durant el 2020 van caure un 9,5%, segons l'informe acabat de presentar per l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). La caiguda en la facturació ronda els 40 milions d'euros: dels 400 milions (2019), als 362,2 del primer any de coronavirus. Una clatellada pel sector a nivell intern que s'atribueix sobretot al tancament de bars i restaurants i les posteriors limitacions d'aforaments i horaris. Al canal d'hostaleria (Horeca), que abans de la pandèmia consumia quatre de cada deu ampolles de vi català, es va comprar un 41% menys de vi que abans de la Covid-19.

El creixement del canal alimentació a escala catalana va créixer gairebé un 15%, amb una facturació de 260 milions, però no prou com per amortir la forta crisi. El 75% de les vendes s'han fet a l'alimentació i només el 25% al canal Horeca, quan històricament la restauració absorbia més del 40% de les ampolles. També el tancament de la restauració ha minvat les exportacions en un sector que exporta fora més del 50% de la seva producció.

"Els productors de vi ho estan passant molt malament, ara veuen ja la propera verema en menys de mig any, amb els excedents als cellers de la darrera collita i veient com l'excés d'oferta ha fet caure els preus", destaca Ferran Huguet, director de Grup Unió.

"Malgrat la covid, el pes de les DO catalanes s'ha mantingut respecte l'any anterior", destaca Salvador Puig, director de l'INCAVI. Els vins catalans, incloses les sis denominacions d'origen del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tenen una quota de mercat del 41%. És a dir, de cada deu ampolles de vi que es consumeixen a Catalunya, quatre són ja d'elaboradors del país. Tot i el canvi de tendència, més de la meitat, gairebé el 60%, encara arriben de fora.

"No s'ha acabat el covid, al 2021 no s'han acabat els problemes, la situació s'allarga, serà un any marcat per la pandèmia i cal seguir fomentant el consum dels nostres vins a Catalunya", afegeix Puig (INCAVI).