“Afavorim les sinergies entre les empreses que comencen i altres més consolidades”

Maria José Gómez. Regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet

L'estratègia de diversificació econòmica de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant té el foment de l'emprenedoria com una de les grans apostes. En un context marcat per la Covid, en què els ajuts a les empreses són prioritaris, la regidora de l'Àrea de Promoció Econòmica, Maria José Gómez, dibuixa algunes línies de futur en les quals la transició energètica i el turisme sostenible també juguen papers importants.

Acaben de traslladar les dependències d'IDETSA, l'organisme que articula les polítiques de promoció econòmica al municipi, des del polígon Les Tàpies a la Via Augusta de l'Hospitalet de l'Infant. Amb quin objectiu?

L'objectiu principal és apropar els serveis que oferim a la ciutadania. És el cas del Servei d'Assessorament a l'Emprenedor, el d'Orientació Laboral, la borsa de treball, les polítiques actives d'ocupació, la comercialització de fibra òptica... Té un sentit especial ser aquí pel suport que donem al comerç, tenint en compte que a partir d'ara estem al mig de l'eix comercial. De fet, amb aquest nou equipament contribuïm a dinamitzar la zona, a donar-li vida. És un salt qualitatiu amb el qual aconseguirem una major visibilitat.

Les fins ara instal·lacions d'IDETSA al polígon a quins usos es destinaran?

Tot el que té a veure amb formació ho mantenim allà. I l'espai que deixem lliure el posem al mercat per respondre a la demanda d'oficines per part d'empreses energètiques. Amb això passem de tenir un Viver d'Empreses a un Centre de Negocis, un concepte més ampli, amb empreses que comencen i altres més consolidades. A més tenim el Viver Tecnològic. La proximitat entre tota aquesta activitat empresarial genera sinergies entre elles i volem seguir-les afavorint.

Com tots els ajuntaments, han hagut de fer front als impactes econòmics de la Covid. Quines mesures han impulsat per recolzar l'activitat empresarial?

Hem prorrogat les mesures que ja vam arrencar l'any passat, perquè la crisi econòmica està condicionada a l'evolució de la pandèmia, i encara no està superada. Hi ha sectors que han rebut un fort impacte amb els tancaments d'horaris, les restriccions d'aforaments i les limitacions de mobilitat de la població. Per això hem creat mesures de suport al comerç, la restauració i el turisme. Vam posar en marxa un programa per fer front als problemes de liquiditat que tot plegat ocasionava, per ajudar a sufragar els costos fixos dels autònoms i les empreses, amb subvencions per a lloguers o hipoteques. També hem impulsat ajuts per a empreses amb treballadors amb ERTO, per afrontar els costos de la seguretat social. I vam derogar la taxa d'ocupació de les terrasses i vam fer que guanyessin més espai per compensar les limitacions d'aforament.

Una de les apostes ha estat fomentar la digitalització del comerç i la restauració...

La situació ho requeria, i ho enfoquem com una oportunitat per avançar en un procés que ja havia començat, però que la pandèmia ha accelerat. Vam fer un market place, Mercat del Mestral, que ha servit perquè el sector faci els passos que requereix la digitalització. Cada vegada es compra més per internet i el petit comerç ha d'evolucionar. També tenim una plataforma de menjar per emportar, amb el mateix objectiu.

Una altra mesura són les targetes moneder. Com s'han articulat i quin impacte han tingut?

Molt positiu. Donem un crèdit a les famílies, en funció del nombre de membres i els seus nivells de renda. Les quanties oscil·len entre els 100 euros per a una persona o els 160 per a una família de 4, amb la condició que s'han de gastar a comerços locals i que s'ha de duplicar aquesta quantitat amb recursos propis, de manera que l'impacte sobre el comerç és el doble del que aporta l'Ajuntament. A més, hi ha un intangible addicional en el vincle que la campanya crea entre clients i establiments comercials. És un dels aspectes que més ens destaquen els comerciants, que els entren clients nous.

Gestionar aquest operatiu ha suposat un important esforç per a l'Ajuntament...

Un esforç i, el que és més important, un pas endavant en treball interdepartamental, modernització i adaptació constant. Gestionar més de mil expedients ha suposat un repte per a l'Ajuntament. Hem hagut d'implicar diverses àrees per fer-ho possible, i això ha estat un gran avenç que és una llavor de modernització i treball cooperatiu que pot donar més fruits en el futur. A més, la gestió d'aquest programa ha permès actualitzar dades de comerços, establiments, empreses... i també de ciutadans. Tots han hagut de regularitzar la seva situació i actualitzar-se si tenien tributs o impostos pendents. I també normalitzar les relacions amb l'Administració per la via digital.

Un dels sectors més importants al municipi és el turisme. I també un dels més afectats per la pandèmia. Com veu el seu futur immediat?

Ja tenim l'experiència de l'any passat, en què tenir un model no massificat basat en les segones residències ens va jugar a favor i vam tenir una bona afluència, tenint en compte les circumstàncies. La Setmana Santa ha estat bona i l'hem d'interpretar com el preludi de l'estiu, que pensem que també serà bo. Seguim apostant pel nostre model i per això estem promocionant els atractius turístics d'interior, amb un nou punt d'atenció turística al Molí de l'Oli de Vandellòs, des del qual oferim visites guiades tot l'any. També hem reforçat la col·laboració de la Cooperativa de Vandellòs. Els valors segueixen sent els mateixos, i se centren en la sostenibilitat: evitar la massificació, oferir natura, producte local, proximitat... Un model que encaixa en el nou paradigma que s'està configurant.

En relació amb aquesta aposta per la sostenibilitat, una de les apostes de Vandellòs i l'Hospitalet és la transició energètica. Com la impulsen?

Hem implementat ajuts per incentivar les inversions en estalvi i eficiència energètica i en l'ús de les energies renovables per part dels ciutadans i les empreses. L'Ajuntament està fent inversions en instal·lacions fotovoltaiques en els equipaments municipals en modalitat d'autoconsum compartit per abastir els edificis públics de l'Hospitalet de l'Infant i també estem invertint en dues xarxes de calor amb biomassa per escalfar edificis municipals a Vandellòs. També impulsem un servei de lloguer de bicis elèctriques i som el municipi del Baix Camp amb més recàrregues de mobilitat elèctrica. Amb tot plegat, busquem que arrelin aquests nous valors de la mobilitat sostenible. També estem donant forma a l'adhesió del municipi als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Som un municipi amb tradició energètica, patim l'estigmatització del sector nuclear, però estem fent evolucionar la nostra marca.

En aquest sentit, el territori està organitzant-se per ser un referent a la que es postula com a l'energia del futur: l'hidrogen verd. Vandellòs i l'Hospitalet vol jugar un rol important en aquesta aposta del territori?

Absolutament. Per això som membres actius de la plataforma que lidera la URV i que aspira a obtenir finançament dels fons europeus Next Generation. Tenim un gran potencial, perquè a més de la nostra ubicació tenim una gran tradició en la generació d'energia. I seria una bona via per fer la transició energètica i de model econòmic que volem per al municipi, per continuar sent un clúster energètic, però amb l'energia del futur. És una oportunitat.

D'altra banda, la fibra òptica ha arribat aquesta Setmana Santa als nuclis d'interior del municipi...

Sí, Vandellòs, Masriudoms i Masboquera ja disposen d'aquest servei, com els polígons i el nucli urbà de l'Hospitalet de l'Infant. El nucli coster de l'Almadrava i la zona del port i de Cadaloques de l'Hospitalet també tindran fibra òptica enguany. L'empresa municipal IDETSA, en qualitat d'operadora de comunicacions, té un volum de més de 600 usuaris i usuàries locals i continuem creixent.