La promoció de sòl industrial, la compra sindicada d’energia i les telecomunicacions, prioritats del Pacte Camp de Valls

Els alcaldes intensifiquen els contactes amb el teixit empresarial per definir la DAFO del territori a l’hora de captar noves inversions

Els alcaldes de l'Alt Camp mantenen contactes periòdics amb el sector empresarial. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Valls

Un any després de la seva constitució, el Pacte Camp de Valls - Parc Industrial de l'Alt Camp ja té marcades les seves prioritats d'acció de cara a aconseguir els seus objectius fundacionals: reforçar el teixit industrial de la comarca i captar noves inversions que injectin dinamisme als polígons dels municipis adherits. La promoció de sòl industrial, la compra sindicada d'energia per obtenir preus més competitius i poder disposar d'un subministrament d'internet de més capacitat als polígons industrials són els objectius que els impulsors del Pacte tenen en el punt de mira.

Aquest full de ruta és fruit de les diverses trobades que els alcaldes i les delegacions dels municipis integrants d'aquest front comú han mantingut amb empreses de la zona, per tal d'avaluar una DAFO que fixi els actius i les carències en aquest repte. Durant l'any passat, es van mantenir contactes amb una quarantena d'empreses de sectors estratègics com la logística, el sector auxiliar de l'automoció, el paper, l'agroalimentari i la construcció.

De cara a l'objectiu d'habilitar sòl industrial per poder acollir inversions, el Pacte del Camp de Valls ja treballa en coordinació amb l'Institut Català del Sòl, l'Incasòl. Des d'aquest organisme, consideren que l'emplaçament estratègic dels polígons industrials de l'Alt Camp tenen una ubicació privilegiada, per la seva proximitat al Port de Tarragona, l'Aeroport de Reus i l'estació de l'AVE del Camp de Tarragona, així com a ciutats com Tarragona, Reus i Barcelona. L'Incasòl argumenta que les zones industrials situades a una corona d'entre 80 i 100 quilòmetres respecte de Barcelona seran les que en els propers anys experimentaran un major creixement i una major demanda de sól industrial per la falta de disponibilitat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, des del Pacte del Camp de Valls es vol aprofitar aquesta dinàmica per posicionar-se en primera línia per acollir més activitat econòmica.

Pel que fa a la qüestió energètica, una de les que més impacte té a l'hora de decidir possibles inversions ja que l'Estat espanyol és on les pimes han d'assumir uns costos elèctrics més elevats, l'estratègia és la denominada compra sindicada. És a dir, que diverses empreses comprin l'electricitat als operadors energètics com si fossin una sola, per tal que, per una qüestió de volum, el preu sigui més accessible. En el capítol de les telecomunicacions, el Pacte té com a objectiu aconseguir que l'internet de banda ampla arribi a tota la comarca, en particular a les zones on hi ha activitat econòmica i no disposar d'aquest servei és un dèficit per a les empreses.

El Pacte Camp de Valls - Parc Industrial de l'Alt Camp el formen Alió, Alcover, Bràfim, els Garidells, el Pla de Santa Maria, Puigpelat, la Riba, Rodonyà, Valls, Vallmoll, Vilabella i Vila-rodona, una àrea que engloba 18 polígons que sumats suposen més de 7 milions de m2 de sòl industrial i 3.500 empreses. Des de gener de 2017, l'ens té com a objectiu impulsar estratègies conjuntes de desenvolupament econòmic i competitivitat, captar inversions i fomentar la creació d'ocupació. El pla ha rebut el suport del Programa de Projectes Innovadors i Experimentals que impulsa el Servei d'Ocupació de la Generalitat i s'ha fixat consolidar el paper de l'Alt Camp com a pol industrial estratègic del sud de Catalunya.
 

Més lligams amb el Port de Tarragona

Un altre dels objectius del Pacte Camp de Valls - Parc Industrial de l'Alt Camp és apropar a les empreses de la zona l'oferta del Port de Tarragona. En aquest sentit, el passat mes de setembre es va celebrar una trobada amb organitzacions empresarials i empreses de logística, transport i serveis. La reunió, va comptar amb la participació del president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Andreu, i el regidor d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Valls, Joan Carles Solé. Per part del sectors empresarials hi van assistir responsables de les empreses Transports Titu, Prat Bands, Calsina Carré, FM Logistic, BG Logistics, Ikea, TGD Comunicació i Andreu Manteniment, a més de representants de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, de l'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial de Valls i del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona.