Els programes estrella de formació ocupacional de Vallsgenera garanteixen més del 50% d’inserció laboral

Més de la meitat dels alumnes que en els últims quatre anys s’han format a través de les línies FOAPS i SEFED han acabat trobant feina

El regidor d'Ocupació amb els participants dels programes de formació ocupacional de Vallsgenera. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Valls

El FOAPS i el SEFED són dos dels programes estrella de l'àrea de formació ocupacional que impulsa l'Institut Municipal de Desenvolupament Vallsgenera a través de les línies del Servei d'Ocupació de Catalunya de la Generalitat. En només quatre anys, 412 persones han seguit o bé els cursos dels anomenats programes FOAPS (Formació d'Oferta en Àrees Prioritàries) o bé els d'empresa simulada, coneguts com a SEFED. D'aquests, 212, un 51,2%, han trobat feina.

Els resultats expliquen perquè cada any l'aposta de Vallsgenera augmenta en aquesta línia, com una de les principals vies per fer possible la inserció laboral de les persones en atur. Aquest any, a través de les subvencions del SOC, s'han destinat a Valls prop de 250.000 euros i, per l'any vinent, ja està prevista que el finançament augmenti fins als 300.000 euros.

Els cursos van acompanyats de formació i, a la vegada, de pràctiques en empreses. En molts casos, els alumnes acaben per trobar feina. Només aquest any, 143 persones han realitzat cursos i, d'aquests, 61 persones han aconseguit un contracte, una xifra que es preveu que encara augmenti més en els propers mesos. Algunes de les línies de formació estan especialment demandades per les empreses, entre elles les relacionades a sectors com la logística, però també és especialment alta en l'àmbit d'administratius. Per posar només dos exemple: dels 14 alumnes que han realitzat el curs d'organització i gestió de magatzem, 10 ja tenen feina; i al seu torn, dels 15 que aquest any 2017 s'han format com auxiliar de serveis administratius, 9 ja han aconseguit un contracte.

El mateix passa amb el programa SEFED, que amb més de 800 hores de formació, els alumnes viuen l'experiència de tirar endavant amb una empresa simulada. És només una activitat empresarial simulada que opera en un mercat constituït per altres empreses simulades, però que s'ha demostrat molt eficaç per formar a alumnes en tirar endavant amb una empresa com si aquesta fos real. De fet, les dades així ho demostren. Aquest any, 16 dels 25 alumnes (64%) que s'han format a través del programa SEFED han aconseguit trobar feina.

En total, tan a través dels FOAPS com del SEFED, Vallsgenera ha realitzat aquest 2017 més de 3.000 hores de formació a 143 alumnes, dels quals 66 alumnes han tingut l'oportunitat de realitzar pràctiques en empreses i, a l'acabar el curs, 61 ja han aconseguit un lloc de treball. No és d'estranyar que el grau de satisfacció dels participants en els cursos d'aquest programes de Vallsgenera superi a hores d'ara el 70%. Sens dubte, dos programes estrella per la formació ocupacional, la lluita contra l'atur i l'augment de la competitivitat.