El sector TIC accentua el seu creixement

Les empreses del sector constaten que invertir en digitalització és irrenunciable per seguir sent competitiu

Dani Revenga / Reus

La pandèmia ha accelerat moltes inversions en transformació digital a les empreses que ja havien iniciat el procés i ha desencadenat que les més escèptiques entenguessin que digitalitzar-se era ja una qüestió de supervivència. Aquesta conjuntura ha animat encara més el bon moment pel que, des de fa anys, passa el sector TIC, amb empreses que acumulen creixements sostinguts de dos dígits en els darrers anys. El sector és optimista i reclama que es tingui més en compte en seu pes específic a l'economia del territori, un context en el que ha passat de ser un sector emergent a un motor consolidat i amb molt marge de creixement.

Alba Blanco, de Winbia, empresa de màrketing digital amb seu a Reus, confirma que "les empreses que s'han quedat enrere se n'han adonat i han posat fil a l'agulla, ha deixat de ser un 'ja farem, ja farem' per passar a l'acció quan comprovaven que la competència s'espavilava". Pablo Mazón, de Movertis, empresa de solucions tecnològiques per a la mobilitat amb seu a Tarragona, coincideix en què "la demanda està pujant perquè a tots els sectors la competitivitat passa per la inversió tecnològica". Mazón lamenta que "per a algunes empreses que ho estan passant malament, la necessitat de digitalitzar-se potser els arriba tard, però és l'única manera de ser competitives".

Des d'un sector com el dels Recursos Humans, on Grupo Castilla, empresa amb seu a Riudoms, és una empresa de referència a tot l'Estat, Irene Navarrete també confirma "l'acceleració de les inversions, tot i que encara queda molt camp per recórrer en digitalització". Navarrete explica que "en el nostre sector es viu un procés d'integració d'empreses, en el que nosaltres estem també immersos, adquirint empreses per cobrir les necessitats de transformació digital dels nostres clients, oferint així serveis 360 graus".

La dinàmica de creixement també la certifica Quim Algueró, de Nuwa Digital, a Móra d'Ebre: "La demanda creix, el 2021 ha sigut un molt bon any, perquè les empreses que no tenien com a prioritat la digitalització ara ho han entès". Algueró està d'acord en què "la pandèmia ha obert els ulls a molts escèptics perquè s'han hagut d'adaptar a una realitat molt diferent simplement per connectar-se a nivell intern, i això acaba precipitant altres canvis".

No obstant això, les empreses recorden que la digitalització no és un punt d'arribada, sinó de sortida. Alba Blanco apunta que "hi ha molta necessitat que les apostes que han fet moltes empreses (funcionin: han comprat un cotxe però necessiten conductors i benzina". Blanco explica que "a nivell de màrqueting digital s'està començant a treballar molt l'estratègia i la diferenciació per generar vendes i rendibilitzar la inversió.

  • Pablo Mazón

    Movertis / President Clúster TIC

    "La demanda està pujant perquè a tots els sectors la competitivitat passa per la inversió en tecnologia"

  • Alba Blanco

    Winbia

    "La primera inversió és un punt de partida, no d'arribada, s'ha de seguir invertint per generar vendes i rendibilitzar l'aposta"

  • Irene Navarrete

    Grupo Castilla

    "Pel que fa al talent, vivim un escenari de riscos i oportunitats, hem de retenir-lo amb bones polítiques de Recursos Humans"

  • Quim Algueró

    Nuwa Digital

    "Costa trobar bons professionals, perfils com els tècnics en web 3.0, smart contracts i full stack develovers seran molt buscats en els propers anys"

  • Sergi Novo

    Clúster TIC

    "Hem de posar en valor el pes específic del sector TIC al territori, creixem any rere any i això és molt rellevant"

  • Jordi Castellà

    URV

    "Volem seguir col·laborant amb les empreses amb graus duals i incorporant professors associats, per assegurar que formem professionals a mida de les seves necessitats"