Les tendències clau de la sostenibilitat al 2022

Hildebrant Salvat / Reus

La sostenibilitat és un tema transversal. El canvi climàtic, els problemes amb la sequera, l'energia, els residus que es generen o la desforestació lligada a l'agricultura i la pèrdua de biodiversitat són afers globals que tenen el seu origen a problemàtiques locals sobre les que hi poden actuar les empreses, les administracions i les persones que compartim un territori. Al 2022 es parlarà molts més de sostenibilitat i aquests seran alguns dels eixos sobre els que pivotarà el debat:

Post-pandèmia. El gran repte és que la recuperació econòmica es faci en una clau més sostenible: empreses i sectors tenen l'oportunitat de reformular els seus productes i processos (mobilitat sostenible, optimització del consum energètic, etc.). Això davant d'un consumidor més conscient que ho exigeix, tal com constata Ernst&Young en el seu informe EY Future Consumer Index.

Hidrogen Verd. Al nostre territori, l'energia sempre està sobre la taula. El possible tancament de les centrals nuclears i el seu impacte socioeconòmic i l'impuls de les renovables són temes cabdals, però el debat s'amplia a l'Hidrogen Verd, confluència entre el sector energètic i el químic i oportunitat d'aprofitar els fons europeus Next Generation. Liderats per la URV, el territori aspira a captar més de mil milions d'euros d'inversió en una modalitat energètica clau per a la sostenibilitat.

Solucions de mobilitat. Tarragona té un important problema amb la mobilitat, en clau econòmica i des de la perspectiva de la sostenibilitat. L'estructura, dimensió i variabilitat dels desplaçaments dificulten trobar solucions ambientalment sostenibles. No tenim una gran ciutat central, sinó petites ciutats amb fluxos importants però insuficients per rendibilitzar el transport públic. I massa llunyanes o generalitzar opcions com la bicicleta o el patinet. En aquest context, és difícil generar alternatives viables al cotxe privat. Sense una visió integral, només tindrem carrils bicis que no duen enlloc, projectes no viables de carsharing i autobusos poc útils per a les persones que treballen fora dels seus nuclis.

El repoblament. "La España vaciada" és molt present a Tarragona. Municipis de l'interior, amb dèficits en infraestructures i serveis, no tenen la capacitat de crear llocs de treball i fixar la població. Un factor clau en aquest procés és la manca de viabilitat de l'activitat agrícola, que també té impacte en la preservació de medi natural. Cal prendre'n consciència i fer costat als petits emprenedors locals. I consumir productes de proximitat. I, d'altra banda, aprofitar la tendència del teletreball perquè professionals joves es quedin a viure als pobles tot i que treballin a distància en entorns urbans o internacionals.

Economia Circular. La transformació de la indústria passa per aplicar els criteris circulars, que ja han transformat a moltes empreses, que ho han entès com a responsabilitat i com a oportunitat de negoci. La sostenibilitat és un avantatge competitiu i no una despesa. Les químiques poden estar al capdavant. Això també suposa que aquestes indústries tinguin més en compte l'entorn en el que viuen incrementant la seva preocupació per l'entorn.

Canvi de paradigma en el consumidor. La preocupació pel medi ambient ha passat de residual a rellevant i de major coneixement entre els consumidors. Però en molts casos, la consciència i les actituds no s'han traslladat a comportament sostenibles. Cal que aquestes consciencies passin a comportaments i hàbits que el ciutadà-consumidor té a la seva ma: en les compres, el turisme, la mobilitat, la generació de residus... Però la sostenibilitat ha de ser accessible als consumidors. Les empreses han de fer productes més sostenibles, tant en la producció, envasat i comercialització. I amb preus assumibles.

Muntanyes de brossa. Deixem les bosses de brossa als contenidors i ens despreocupem d'elles. De la gran quantitat que es genera i de com es tracta. En els propers mesos sentirem a parlar que qui més brossa fa, més ha de pagar, el pagament per generació i veurem que de mica en mica en diferents municipis es disposa de contenidors intel·ligents que sabran quina brossa genera cada família amb la idea de fomentar la reducció de brossa però també la seva recollida selectiva.

Els canvi climàtic és aquí. Amb preocupació hem vist els darrers anys que el canvi climàtic ja era aquí en forma de danes que escombren la barra del Trabucador, altes temperatures, sequeres, però també freds polars i aiguats... Mentre comprovem que la temperatura global augmenta i la tendència de futurs no es corregeix el temps continua sent una variable aleatòria i no podem predir com serà en els propers mesos. Què ens portarà el 2022?

Probablement la llista és incomplerta. Ho veurem en els 12 propers mesos. Temes com el decreixement, les desigualtats o la descarbonització també estaran sobre la taula. Per acabar aquest article, dues reflexions: cal posar la sostenibilitat en l'eix central de les nostres activitats (econòmiques, socials, polítiques,...) i, per fer que això passi, cal un lideratge al territori per portar a terme tots aquests canvis, un lideratge que necessitarà de la col·laboració de la resta d'actors.