La química es reivindica com a “part de la solució” als reptes de l’Agenda 2030

El sector assumeix el repte de descarbonitzar-se i aportar solucions per fer més sostenibles els altres sectors i tota la societat

Redacció / Tarragona

La Jornada Anual AEQT 2021 va posar el focus en el rol decisiu del sector químic en l'assoliment dels reptes de sostenibilitat. Tant des del punt de vista dels canvis que el sector ha de fer en les seves operacions i procediments com de les solucions que la química ha d'aportar a la societat i altres sectors econòmics en el procés cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Com són la potabilització d'aigua, la conservació d'aliments, la generació d'energies renovables i el seu emmagatzematge, la nova economia basada en l'hidrogen o el desenvolupament de materials per a la impressió 3D.

Un diàleg entre el president de la Federación Empresarial de la Industria Química Española (Feique), Carles Navarro, i la directora del Laboratori d'Ecoinnovació, Alba Cabañas, sota el títol "Agenda 2030: un repte amb química", va servir per posar sobre la taula les grans aportacions que el sector químic al procés per fer una societat més sostenible.

En primer lloc es van analitzar els reptes de la química per adaptar-se a una nova realitat basada en la neutralitat climàtica i l'economia circular. Reptes que el sector està obligat a enfrontar si vol garantir la continuïtat de les seves activitats a llarg termini: transició energètica i reducció d'emissions de CO2, captura de CO2 i la seva utilització com a matèria primera, incorporació de l'hidrogen com a vector energètic, innovació en nous materials que siguin biodegradables o compostables, desenvolupament del reciclatge químic o molecular... Qüestions que, tal com va remarcar Carles Navarro, la indústria està decidida a aplicar i, de fet, en molts casos ja hi treballa.

Alhora, el diàleg també va permetre constatar que la indústria química serà clau per afavorir l'assoliment dels reptes 2030 per part de la resta de sectors i de la societat en general: qüestions com la potabilització d'aigua, la conservació d'aliments, la generació d'energies renovables i el seu emmagatzematge, la nova economia basada en l'hidrogen, el desenvolupament de materials per a la impressió 3D... són només alguns exemples de solucions que seran possibles gràcies a la indústria química. "La Química ara mateix és part del problema i treballa per deixar de ser-ho. Però, alhora, treballa també per ser part de la solució. Ja ho està sent i ho serà. Sense la Química no hi haurà solució als reptes de l'Agenda 2030", han coincidit tots dos ponents.