La demanda de productes de qualitat, d’origen i saludables anima el sector agroalimentari

La innovació de producte, clau per aprofitar una tendència que ha vingut per quedar-se

La taula rodona va tenir lloc a les instal·lacions de firaReus. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Reus

Els canvis d'hàbits en els consumidors, amb una creixent demanda de productes cada cop de més qualitat, amb un origen certificat i propietats saludables és un dels vectors de creixement del sector agroalimentari de les nostres comarques. Aquesta tendència va quedar palesa a la taula rodona anual de l'”Indicador d'Economia”.

"La recuperació del consum es lleu, però si és més marcada en productes de DO, de proximitat, ecològics... És un canvi de tendència respecte als anys en que només dominava el preu i la marca blanca. Ara la gent està una mica més disposada a gastar més per la qualitat". Així va resumir Ferran Huguet, d'Unió, la dinàmica de consum en alimentació que s'ha instaurat en els darrers anys.

Juli Tecles, de Borges, està d'acord en què "la despesa en alimentació està estabilitzada, no s'ha incrementat, malgrat l'increment de renda disponible, però si hi ha un auge de tot allò que és ecològic, de qualitat, etc". Tecles va afegir que "també creixen els aliments elaborats, perquè els hàbits de vida no deixen massa marge per cuinar, però han de ser saludables, ja no són com els antics precuinats que s'assumia que fossin de gamma baixa".

Des del sector de les begudes vegetals, Joan Escoda, de Costa, constata que "els productes a partir de la civada, l'arròs, l'ametlla, l'avellana, etc. tenen un creixement que en altres segments no es dóna, els consumidors demanen aquest component d'impacte positiu sobre la salut i si desenvolupem productes que donen resposta a aquesta necessitat, les possibilitats d'èxit es multipliquen".

La innovació, indispensable

En aquest escenari, Margarida Colet, del Clúster AINS va constatar que "ara la innovació és més important que mai, perquè cal desenvolupar aquests productes que demanen els consumidors". Des d'Eurecat - Reus (antic Centre Tecnològic de Nutrició i Salut), Francesc Puiggros, va constatar que "el sector agroalimentari cada cop utilitza més els sistemes de recerca, però encara ho pot fer més, el seu creixement va per aquí, pel coneixement".

Puiggros va posar com a exemple que als principals països europeus tenen clar que "la competitivitat passa per donar respostes a problemes com la prevenció de malalties mitjançant l'alimentació; la superpoblació que generarà escassedat d'aliments, sobretot de proteïnes, s'hauran de buscar noves fonts; i l'ús de la biotecnologia". Puiggros és, no obstant això, conscient que "és un sector molt atomitzat, amb empreses petites que ja tenen prou feina en subsistir en un mercat que, a més, és molt dinàmic". Per això reclama "incrementar els ajuts públics, per tal que aquestes empreses puguin accedir als recursos que tenim als centres de recerca".
 

  • Juli Tecles

    Borges

    "Hi ha demanda de productes saludables fins i tot en els aliments elaborats, que ja no són com els d'abans"

  • Ferran Huguet

    Unió

    "Els productes amb DO, saludables i de qualitat han trencat la demanda dels últims anys, que només es fixava en el preu"

  • Joan Escoda

    Costa

    "Les begudes vegetals de civada, arròs, ametlla o avellana tenen una gran demanda per la seva incidència sobre la salut"

  • Andreu Pintaluba

    Pintaluba

    "La fortalesa irreal de l'euro ens fa mal als exportadors, perquè encareix els nostres productes, que perden competitivitat"

  • Margarida Colet

    AINS

    "Ara la innovació és més important que mai, perquè cal desenvolupar productes que donin resposta a la demanda dels consumidors"

  • Francesc Puiggròs

    Eurecat

    "La competitivitat de les empreses passa per fer productes que previnguin malalties, trobar noves fonts de proteïnes o la biotecnologia"