Davant la incertesa cal identificar els factors de canvi

Hildebrand Salvat - Gabinet Ceres

Qualsevol persona que estigui planificant el 2022 es fa un conjunt de preguntes. Quin impacte tindrà la Covid enguany? Tornarà el turisme a nivells d'abans de la pandèmia? Com anirà la inflació? I els preus de l'energia? Temps enllà semblava clau endevinar que ens deparava el futur i poder fer prediccions sobre el creixement econòmic i la inflació. Avui, davant de tantes incerteses, allò rellevant és identificar els factors de canvi i establir els diferents escenaris possibles. I tenir en compte els principals factors que configuren aquests escenaris:

Transformació digital. El principal factor de canvi continuarà sent la transformació digital de l'economia. I aquesta tindrà impacte en les relacions comercials, laborals i socials. En les relacions entre la ciutadania i l'administració. I, per tant, continuarà afectant el comerç de proximitat, el turisme i a qualsevol altra activitat. Presa de decisions amb dades, intel·ligència artificial, ciberseguretat, metaversos i realitats virtuals, les criptomonedes i els NFT, teletreball i teleeducació, administració electrònica... Un llistat inacabable.

De camí cap a la crisi de sostenibilitat. No sabem si el 2022 serà sec o plujós, fred o calorós, tampoc si tindrem fenòmens com el Gloria. El que si que sabem amb certesa és que anem cap un col·lapse ambiental a llarg termini. Tampoc sabem quan. És hora de començar a planificar i executar accions de mitigació del canvi, d'adaptació al canvi. De nou, aquesta tendència té impacte en l'administració, en les empreses i en la ciutadania. Al sector turístic, a l'agrícola, a l'industrial... l'impacte és transversal, perquè parlem del medi on es desenvolupen totes les activitats. És una obvietat, però convé recordar-ho.

Transició energètica. Mereix punt específic a casa nostra. Primer, per la importància del sector: eòliques, fotovoltaiques, nuclears... Segon, per la importància de la química i el sector industrial al territori (gran consumidor d'energia). I, tercer, pel projecte de la Vall de l'Hidrogen. I sí alguna cosa li ha donat titular a aquesta transició és el preu actual de l'energia, que impacta a totes les activitats.

L'economia i la inflació. Entre les amenaces de 2002 hi ha el d'una inflació important. L'augment dels preus de l'energia i l'escassetat de xips semiconductors i els colls d'ampolla en les cadenes d'abastiment li ha donat un paper important a la inflació, una variable que feia temps que semblava controlada. I el risc és la possible espiral de preus i salaris que pugui desestabilitzar la recuperació econòmica.

Next Generation Funds. Actuant en sentit contrari en favor de la recuperació es poden situar els Next Generation Funds. I, sobretot, el seu aprofitament per les administracions i empreses del territori. Espanya haurà rebut fins a 19 mil milions d'euros al 2021, se n'esperen fins uns 50 mil milions més en els propers dos anys. Per la quantitat que s'espera, per l'aprofitament que se'n pugui fer, aquest serà un tema clau durant tot el 2022.

L'aleatorietat del factor pandèmia. No és el mateix escriure aquestes línies a l'inici de gener que a finals de desembre. La situació és canviant en base al ritme de la pandèmia. El Radar Cambra i altres indicadors semblaven assenyalar el final de la crisi econòmica, però la 6a onada ha provocat una caiguda de les expectatives en relació a l'inici del 2022. Així doncs, deixem la pandèmia per al final. La variant Omicron ens ha posat en alerta quan semblava que estava tot superat i controlat. I davant d'un Nadal de disbauxa, hi ha hagut un Nadal de restriccions, però també d'un moment on la majoria de la població ha vist el virus molt a prop.

La Covid seguirà sent el principal risc sobre les perspectives econòmiques, tant per les restriccions que se'n deriven, com pel canvi d'hàbits de consum, oci i de treball, com per la confiança que es genera, com per la càrrega en els sistemes sanitaris i les morts que se'n deriven o per l'impacte que pugui seguir exercint sobre les cadenes globals d'aprovisionament.

La pandèmia no és només un risc, és el risc que avui en dia presenta més aleatorietat i per tant és més difícil de preveure. Tindrem noves onades després d'Omicron, però no en sabem ni el moment, ni la gravetat, ni les decisions polítiques que prendran els responsables, ni quins altres canvis econòmics i d'hàbits provocarà.