TACTIC, exemple de solucions tecnològiques per al sector agroalimentari

L'empresa de Batea ha desenvolupat diverses aplicacions per digitalitzar la gestió integral dels cellers

Redacció / Reus

TACTIC, Terra Alta Consultoria TIC, la formen un equip de 8 persones liderats pels germans Antoni i Miquel Altés. Des de Batea, aquesta empresa que és membre del Clúster TIC Catalunya Sud porta anys desenvolupant solucions de digitalització específiques per al sector del vi. La proximitat al sector els ha permès fer un producte a mida de les necessitats d'unes petites empreses poc digitalitzades i a les que la tecnologia de TACTIC ha permès ser més competitives en els seus processos.

L'origen de tot plegat és el desenvolupament fa set anys d'AnaWin Celler, una solució tecnològica especialitzada en el sector vitivinícola. Es tractava d'un software de gestió de cellers que integra tota la traçabilitat, llibres, impostos especials i tots els requeriments legals que té un sector molt fiscalitzat com el del vi.

Aquest producte inicial ha donat pas a una gamma on també hi són dos softwares més: AnaWin Finques i AnaWin360. La primera gestiona tota la part de camp, control de costos, quadern de camp, gestió parcel·laria, etc. La segona està pensada per a optimitzar la gestió integral dels cellers, des de la viticultura fins a la gestió amb el Consell Regulador i que integra funcionalitats de traçabilitat, control sanitari de la vinya, de planificació i organització de la collita, quadern de camp i control de feines, entre altres.

Amb aquesta AnaWin360 l'octubre de 2021 van ser finalistes als premis RuralAPP de la Generalitat de Catalunya. Un concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de distingir les empreses que han desenvolupat aplicacions mòbils que contribueixen a la millora del sector agroalimentari, forestal i pesquer, i que acosten aquests sectors als ciutadans. Des de l'empresa van agrair el reconeixement i reivindiquen la necessitat de visibilitzar els projectes sortits des de zones rurals. "Estem molt contents, això ens genera visibilitat i posa en valor el nostre producte i la nostra experiència. Per a nosaltres el premi és un salt qualitatiu i volem demostrar que des d'un poble petit també es poden fer projectes trencadors", explica Antoni Altés, responsable d'operacions de l'empresa.

També han impulsat, amb la DOQ Priorat, un projecte per solucionar una necessitat molt concreta per a les Denominacions de Origen, que es troben a un nivell de digitalització molt baix. AnaWin DO és una aplicació de gestió interna per als consells reguladors que ha rebut un molt bon feedback, tant per el seu funcionament com per la seva necessitat.

TACTIC treballa actualment per a una vuitantena de cellers, uns 200 viticultors i per a les DO de Terra Alta, DOQ Priorat, DO Penedès i DO Empordà. El futur d'aquesta empresa a curt termini és implementar la tecnologia BlockChain, tecnologia absolutament disruptiva i revolucionaria en el mon de la traçabilitat. A nivell territorial, TACTIC vol seguir consolidant-se a Catalunya i expandir el sistema de gestió de DOs a tot l'Estat.