La sostenibilitat i la nutrició personalitzada, primeres prioritats del Hub FoodTech & Nutrition

La traçabilitat, la implantació de l’IoT, l’anàlisi de dades, el 5G o el blockchain són altres necessitats tecnològiques del sector agroalimentari en les que el projecte posa el focus

Dani Revenga / Reus

Un mes i escaig després de la seva presentació en societat, el Hub FoodTech & Nutrition no perd el temps i ja posa fil a l'agulla en el seu propòsit de promoure la transformació digital del sector agroalimentari. La taula rodona de l'Indicador va servir per identificar algunes de les prioritats que ja estan aflorant en els contactes que REDESSA -que impulsa el projecte- i el Clúster TIC -que exerceix de partner tecnològic- estan tenint amb les empreses per dibuixar el full de ruta.

"Estem en fase d'escoltar les empreses per concretar projectes, però un dels reptes d'aquesta iniciativa és escurçar al màxim el time to market, de manera que esperem que aquest 2022 es comencin a materialitzar ja alguns d'ells". Amb aquesta declaració d'intencions el gerent de REDESSA, Albert Boronat, referma la voluntat dels agents del Hub que la col·laboració público-privada que ha articulat generi avenços tangibles. Boronat traça línies mestres com "la productivitat, l'eficiència i la sostenibilitat, àmbits on l'aplicació de tecnologies digitals ha d'impulsar un salt qualitatiu al sector agroalimentari per avançar en àmbits com la sostenibilitat i la nutrició personalitzada".

Sergi Novo, gerent del Clúster TIC Catalunya Sud concreta algunes de les tendències que ja s'han manifestat en els contactes que els impulsors del programa estan tenint amb les empreses: "Tecnologies com l'IoT i l'anàlisi de dades en temps real, packaging intel·ligent, la connectivitat 5G, el blockchain o els CRM, sense oblidar la ciberseguretat, són solucions que han d'aportar competitivitat al sector". Novo posa el focus en què "el repte ha de ser transversal a tota l'empresa, no pot quedar-se en l'àmbit de la producció" i reivindica la necessitat de comptar amb "talent digital" per implementar aquest canvi de paradigma.

El repte del 'Green Deal' europeu

Entre les empreses destaca l'expectativa de trobar solucions digitals al nou marc d'exigència en polítiques de sostenibilitat que marca el Green Deal que impulsa la Unió Europea. Rodrigo Freijanes, d'Andrés Pintaluba, explica que "aquest nou marc ens marca unes exigències d'impacte ambiental que ens obliga a replantejar molts processos, els ingredients dels productes hauran de portar la informació sobre l'impacte ambiental de la seva producció, i això comporta un gran esforç de traçabilitat per al que necessitem solucions tecnològiques".

Ferran Huguet, d'Unió, enumera "el control de la petjada de carboni i del consum d'aigua, la implantació de l'economia circular, la lluita contra les plagues... són reptes en els que la tecnologia ens pot ajudar molt". Huguet té clar que "des que plantem un ametller hem de tenir-lo monitoritzat perquè al final del procés li puguis dir al client l'impacte d'allò que està consumint".

Àngel Jubete, de Virginias, es felicita d'un projecte com el Hub perquè "la relació entre el coneixement i les empreses és fonamental". "Històricament hi ha hagut una certa desconnexió, perquè les empreses portem un ritme i les universitats un altre, però ara sembla que tots hem entès que ens necessitem", apunta Jubete, que posa en valor que "som empreses innovadores, nosaltres digitalitzem les plantes amb fibra òptica que ens ajuda a prendre decisions, i també hem de fer aquest procés en l'àmbit de la sostenibilitat".

Juli Tecles, de Borges, apunta objectius com "una gestió agrícola de més precisió, més eficient, més sostenible, un valor que ens hem de creure, no ho fem perquè ens obligui ningú". I posa les llums llargues afirmant que "la tecnologia blockchain té molt recorregut en el nostre sector, hem d'explorar com ens pot fer més competitius en els nostres processos". "Portem molt temps innovant, però el Hub ens ha de donar l'empenta que necessitem al nostre sector".

ELS PONENTS 

Ferran Huguet - Unió

"Hem de poder dir-li al consumidor quin impacte ambiental ha provocat allò que consumeix, i això ho hem de fer amb tecnologia"

Àngel Jubete - Virginias

"La relació entre el coneixement i les empreses és fonamental, cada cop tenim més clar que hem de col·laborar perquè ens necessitem"

Rodrigo Freijanes - Andrés Pintaluba

"El Green Deal europeu exigeix mètriques d'impacte ambiental que implicarà un gran esforç de traçabilitat per al que necessitem solucions tecnològiques"

Juli Tecles - Borges

"La sostenibilitat és un valor per al nostre sector i amb tecnologia podem fer una gestió agrícola de més precisió, més eficient i més respectuosa amb l'entorn"

Albert Boronat - REDESSA

"Estem escoltant les empreses, però volem a escurçar el time to market per començar a concretar projectes aquest 2022"

Sergi Novo - Clúster TIC

"La digitalització ha de ser transversal a tota l'empresa, no només en la producció, i per fer-ho és indispensable comptar amb talent digital"