“Les inversions que venen al nostre polígon no venen per casualitat, sinó per causalitat”

Miguel Ángel Garcés. Regidor de Promoció Econòmica de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Miguel Ángel Garcés, a les instal·lacions d'IDETSAl.
Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant segueix reforçant la seva aposta per la diversificació econòmica, amb l'impuls de la Regidoria i d'IDETSA, la societat municipal creada a aquest efecte a mitjans dels 90. La captació d'inversions, el suport als emprenedors locals i la formació són els pals de paller del full de ruta.

L'Ajuntament i IDETSA, com a organisme responsable de la promoció econòmica, fan una aposta molt forta per la promoció econòmica. Per què?

El que pretenem és consolidar un espai d'intercanvi econòmic al municipi, entre empreses de diversos sectors i de totes elles amb els treballadors. Per aconseguir-ho, hem de captar empreses i ajudar a que es consolidin les que són d'aquí. Tot plegat és possible gràcies al tarannà facilitador de l'Ajuntament i d'IDETSA i a les prestacions del nostre polígon, que principalment són la ubicació, la disponibilitat de sòl i el que hem fet en els últims anys: una xarxa de fibra òptica de gran capacitat que és un gran valor afegit.

Els nivells d'activitat que s'estan assolint donen sortida a les necessitats de treballadors i professionals de diversos nivells de formació...

Intentem que sigui així. Els universitaris tenen una bona diversitat d'opcions. I als perfils més bàsics els nostres esforço s es concentren en donar-los formació per desenvolupar el seu potencial al mercat laboral, que estiguin al terreny de joc. IDETSA s'ha convertit en un centre de formació de primer ordre. El ventall és molt ampli: des d'organitzar aparadors a cursos de 600 hores d'operari de magatzem, sempre tenint en compte les necessitats de les empreses.

Des de fa un any tenen operativa una borsa de treball 2.0. S'ha notat el seu impacte?

Mot. Empresaris i treballadors troben el que necessiten de manera àgil i intuïtiva. Les xifres demostren la seva efectivitat: teníem una borsa de treball que rondava els 600 usuaris i ara superem els 1.400. A més, és una eina viva, perquè tothom actualitza la informació, el que multiplica les opcions dels candidats. També és un bon canal de divulgació dels cursos de formació.

A banda d'escurçar distàncies entre empreses i treballadors també fan un esforç per connectar el sector empresarial entre ells...

Sí, perquè els vincles entre empreses són molt beneficiosos, tant en la relació entre proveïdors i clients com en les sinergies que es poden crear entre empreses: anar junts a determinats projectes, compartir despeses, etc. Estem potenciant aquests vincles en col·laboració amb les 3 associacions empresarials que tenim al municipi.

L'altre gran repte és la gent jove. A un municipi amb una tradició de monodependència d'un sector com el nuclear és fonamental inocular-los l'esperit emprenedor?

Sí, per això fem els premis al millor projecte emprenedor a l'institut o els programes de pràctiques. Quan abans tinguin el contacte amb la realitat de l'empresa molt millor. Cal trencar les barreres entre el món dels estudis reglats i l'activitat econòmica, hem de trencar aquest gap. I és evident que aquest contacte acaba generant contractacions.

En quin punt es troba el polígon Les Tàpies?

Tenim un full de ruta i sempre l'estem millorant, perquè això és molt important a l'hora de captar inversions. Tenim unes 75 empreses, amb una tendència clara de creixement. I ara es nota més en les contractacions, ja que la conjuntura permet pensar més en creixement que fa uns anys, i per això es crea ocupació.

En quins sectors han percebut més interès pel municipi?

En diversos. Darrerament, en empreses del sector nàutic, també en logística, amb una gran inversió que s'està enllestint. El que està passant és una conseqüència de tot el que hem fet: la formació, la disponibilitat de sòl, les prestacions tecnològiques... Les coses no passen per casualitat, sinó per causalitat.

Un dels objectius és que IDETSA continuï creixent com a operador de telecomunicacions per finançar la promoció econòmica al municipi.

L'objectiu és que la partida de l'Ajuntament es vagi fent petita i la d'IDETSA cada vegada més gran gràcies als recursos que tenim per la fibra òptica, fins que aquests ingressos ens permetin pagar les polítiques de Promoció Econòmica. És una mentalitat més de gestió privada, de sector públic eficient. Sense oblidar que volem donar servei de fibra a tot el municipi, perquè tant veïns com empreses tinguin el mateix nivell de serveis.

Estan satisfets amb els nivells de diversificació assolits?

Sí, però no podem baixar la guàrdia, perquè no n'hi ha prou amb diversificar, s'ha de diversificar bé, amb activitats que tinguin futur, amb valor afegit. I disposar de persones formades que puguin respondre a les necessitats d'aquestes empreses. Per les característiques del nostre polígon som atractius per a diferents tipus d'empresa, per això hem de triar bé. Sabem que tenim moltes oportunitats, per exemple, al sector TIC. També al disseny tècnic, amb professionals que poden treballar a distància amb empreses d'altres zones.

Quin balanç fan de l'espai de coworking La Cowmunitat?

És necessari per als primers passos. Sempre hi tenim 3 o 4 professionals que, quan creixen, busquen altres espais. Les idees de negoci, per bones que siguin, comencen en petit i els hem de donar opcions. No volem que se'ns escapi cap idea.

Com veu el futur del sector nuclear ara que Vandellòs II ha començat els tràmits per a l'allargament de la llicència de funcionament?

Les nuclears s'han de mantenir mentre siguin necessàries, perquè mentre no es faci un canvi de paradigma energètic no en podem prescindir. A Alemanya ho han fet, estan cremant carbó i és un desastre ecològic. I hi ha uns compromisos en aquest sentit, els de París, que s'han de respectar pel bé de tots. I si implantem el cotxe elèctric, encara les necessitarem més. No podem dependre del petroli, perquè s'acaba i està en mans de pocs països.