Vins a l’alça davant un altre Nadal incert

Superada la pandèmia, el sector afronta la millor època de l’any obligat a pujar preus per l’encariment desbocat de les matèries primeres

El preu del vidre o el del suro estreny els marges de beneficis al sector del vi.
Esteve Giralt / Tarragona

Després de patir i resistir els efectes de la crisi sanitària global durant dos anys, pel món del vi el Nadal del 2022 està marcat des de fa temps en vermell com un moment per treure estoc i recuperar-se de la sotragada de la pandèmia. Els bons auguris han quedat una mica aigualits davant la conjuntura econòmica global, amb la inflació disparada, els costos de les matèries primeres pels núvols i la por al mercats davant una nova recessió. Les previsibles conseqüències, a un mes de les festes nadalenques, el moment de més vendes de tot l'any, vins per força a preus més alts.

És molt complicat mesurar l'abast de la pujada dels preus perquè cada celler compensarà com podrà i sabrà els costos disparats, especialment per la cotització desbocada de matèries primeres clau com el vidre (ampolles), el suro (taps) o el cartró (embalatge). A sumar, és clar, l'electricitat i el transport. Les pujades rondaran de mitjana i en funció de la categoria dels vins entre el cinc i el quinze per cent, segons expliquen fonts de les denominacions d'origen (DO's) tarragonines.

Els preus del suro o el vidre estan disparats, amb pujades constants. "És insostenible aquest nivell de pujades", adverteix Ricard Sebastià Foraster, president de la DO Conca de Barberà. "És horrorós, vidre, taps i cartró han pujat un 30%", afegeix Pilar Just, presidenta de la DO Montsant. S'afegeixen a més els problemes d'abastiment de determinades matèries, fonamentals pel sector, com el vidre, que ha obligat els cellers a modificar fins i tot el ritme de l'embotellat. "Hem embotellat a finals d'agost", posa com a exemple Just.

Els grans vins, dels preus més alts, amb més marge de benefici, podran assumir una mica millor l'encariment dels costos de producció i podran contenir més la pujada de preus en funció de la demanda. En canvi, els primers vins de cada celler, els de més gran consum, amb una relació qualitat preu ja molt equilibrada, patiran perquè per força hauran de pujar preus tot i tenir marges molt escassos.

Amb tot, les pujades no podran compensar, ni de bon tros, l'encariment dels costos. "La pujada de preus serà moderada", preveu Ricard Sebastià Foraster, president de la DO Conca de Barberà, amb 25 cellers. "La relació qualitat preu dels nostres vins és boníssima, els marges estan ja molt ajustats", destaca Just.

Tot i que el novembre ja és un molt bon moment per saber què acabarà passant al Nadal, pel ritme de comandes, la incertesa és una altra de les notes dominants en un món tant canviant, condicionat per variables com la conjuntura política internacional, amb la guerra a Ucraïna i la crisis energètica mundial obertes, com a grans amenaces. "Hem d'estar preparats per servir les comandes, fins a darrera hora", explica Sebastià Foraster.

Els cellers es juguen part important de l'any durant les festes de Nadal, el moment de més vendes de tot l'any. És crucial pel vi i encara molt més pel cava. Tot i les turbulències, si no hi ha un daltabaix, el Nadal serà bo. "Hi ha moltes ganes de celebrar, serà un bon Nadal, tot i que es percep la por dels mercats", preveu Sebastià Foraster. "La campanya nadalenca es preveu que sigui bona, de fet, està sent bona, hi ha moviment de vendes i comandes", coincideix Pilar Just, presidenta de la DO Montsant. Les denominacions d'origen són un bon termòmetre perquè tenen la competència de donar els segells de garantia amb els que s'embotellen els vins.

Per l'optimisme, veure que el 2022, si el Nadal no acaba sent catastròfic, cosa poc probable, serà un any globalment de recuperació pel sector vinícola. La primavera i l'estiu han estat de molt bones vendes, amb sortida de part de les ampolles que s'havien quedat als cellers durant la pandèmia, quan la demanda es va ensorrar per culpa del tancament primer i les fortes restriccions del sector de la restauració. "Fins a l'estiu, les vendes havien anat cap amunt, les perspectives eren boníssimes. Hi havia molta alegria en les comandes, no es donava a l'abast", recorda Foraster (DO Conca de Barberà).