Sostenibilitat i resiliència de les empreses

Coia Poblet - Cap de projectes de participació ciutadana i investigació sociològica

Quan parlem de sostenibilitat, no parlem només de medi ambient, sinó de l'encaix entre el desenvolupament econòmic, el benestar social i la protecció i cura del medi ambient. Semblava obvi, no? Però encara avui en dia hi ha la tendència a vincular aquest concepte només a l'àmbit ambiental.

Si mirem cap al futur, veiem que ja no som a temps a revertir el canvi climàtic, que aquest s'ha convertit en una evidència. I aquesta certesa ens obliga a adaptar-nos, a ser resilients envers els impactes que tindrà a tots nivells. Això ens porta a pensar quins canvis i transformacions ens poden ajudar a trobar noves formes de viure, treballar o fins i tot gaudir en aquest nou panorama que imposarà el canvi climàtic.

La sostenibilitat centrada en la circularitat

De base, la sostenibilitat empresarial pot comportar reptes molt importants per a les empreses i negocis. Calen canvis i ajustos en tots els àmbits i processos que poden limitar la quantitat i tipologia d'empreses que realment els poden assumir.

Cal aplicar una visió sostenible a tot el nostre procés productiu, des de la creació del producte o servei fins al final de la seva vida útil. Precisament, Nike ha aportat un model de disseny circular que aplica al seu procés productiu.

I com diu John Hoke, directiu de Nike "tenim l'obligació de considera la solució de disseny completa, inclosa la forma en què l'obtenim, la fem, la fem servir, la tornem i, en última instància, la reinventem"

Així, la circularitat productiva acaba incorporant premisses com la reducció, la reutilització, l'ampliació del cicle de vida dels productes i la no contaminació, no només al final de la vida útil d'un producte, sinó també en el seu inici, quan pensem per a què ha de servir, quan de durar i com s'ha d'utilitzar.

Els residus que circulen

La gestió dels nostres residus és una gran font d'adaptació i estalvi, sobre tot, quan aquesta gestió incorpora la vessant de la circularitat. La reutilització i el reciclatge són pilars de la gestió dels residus, no només a les llars, sinó també i en gran mesura a les empreses.

Per tant, com empresa ens cal fer-nos preguntes: quins residus puc evitar i quins hàbits de l'empresa i del personal he de canviar per aconseguir-ho? Quins equipaments puc aprofitar i em surt a compte reparar? Quins equips puc aconseguir de segona mà amb garanties? Com puc donar valor davant el meu consumidor a productes creats a partir de residus i, per tant, com puc crear una percepció positiva d'aquests residus?

Utilitzar els propis residus de la nostra activitat o d'altres per generar beneficis ha de convertir-se en una de les bases dels models de negoci, i en tenim molts exemples que ens poden servir d'inspiració:

  • Crear productes amb materials que, fins ara, no tenien ús o en tenien d'altres. La fibra de taronja tèxtil procedent de closca de taronja, llana obtinguda de l'excés de llet no apta per al consum, mobles realitzats amb palets i caixes de fruita, etc.
  • Tornar a antics hàbits de productes i consum que, els actuals temps, han desestimat, com l'elaboració, però sobre tot el consum, de sabó produït a través d'oli usat, el canvi a envasos retornables.
  • Models de negoci basats en el lloguer d'equips, de materials i, fins i tot, de roba. Aquest és el cas del leasing que proposa Mud Jeans als països baixos, que permet llogar amb opció de compra pantalons vaquers i dessuadores amb caputxa d'alta qualitat.
  • O altres models, aquests encara més estesos, de productes reacondicionats, productes compartits o productes de segona mà.

No ens queda temps

Podem, ens queda temps per girar-nos d'esquena a la transformació sostenible de la nostra empresa i a la necessitat de fer-la resilient davant els grans canvis que ja ens estan afectant? És hora de fer-nos circulars.