El Port redobla l'aposta per la sostenibilitat

Des de 2020, el Pla de Sostenibilitat continua fent passos endavant complint objectius en l’àmbit ambiental, el del creixement sostenible i el compromís social

Redacció / Tarragona

El Port de Tarragona treballa fermament cap la descarbonització, potenciant les energies renovables al màxim per ser un Port més competitiu i adaptat al context d'emergència climàtica. L'Autoritat Portuària de Tarragona treballa per aconseguir aquesta competitivitat diversificant tràfics amb l'objectiu d'aconseguir sostenibilitat econòmica, ambiental i social.

La creació del Pla de Sostenibilitat l'any 2020 va marcar un full de ruta que comptava amb 25 objectius i 82 d'accions reunides en 3 blocs, sostenibilitat ambiental, creixement sostenible i compromís social, fent seus els 17 objectius de l'ONU inclosos en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

A la creació d'aquest Pla ara s'hi ha d'afegir el nou impuls capitanejant pel nou president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, que suma als objectius estratègics portuaris existents nous reptes per a la APT: la lluita contra el canvi climàtic, el foment d'una economia sostenible i la digitalització. La incorporació del nou president Saül Garreta al capdavant de l'APT ha suposat una aposta encara més ferma per la sostenibilitat que ha agafat un major protagonisme.

Als objectius del pla de sostenibilitat esmentat anteriorment s'hi han afegit de nous, així com, noves accions. En aquest sentit, els primers temes que el nou president ha impulsat és l'electrificació de molls, la creació de comunitats energètiques i un urbanisme més social i sostenible en els espais compartits amb Tarragona i Vila-seca. El Port de Tarragona té pressupostats uns 6 milions d'euros en el seu pla d'empresa per desenvolupar en els propers anys l'electrificar els molls d'Andalusia, Cantàbria, Galícia i Balears que per la prospecció de la demanda futura serà on caldrà comença per donar servei a tràfics com contenidors, ro-ro i vehicles, a més a més de creuers.

Amb aquesta implantació, qualsevol vaixell que estigui atracat a les instal·lacions portuàries tarragonines no funcionarà amb els motors de combustió auxiliars sinó amb electricitat. Es tracta d'una peça clau per descarbonitzar el Port i fer-lo més sostenibles, tal i com estableix la Unió Europea a través de la implantació del paquet de mesures anomenat «Fit for 55" amb l'objectiu climàtic de la UE de reduir les emissions de la UE en almenys un 55% d'aquí al 2030 i del 100 % per al 2050

La creació de comunitats energètiques és una altra proposta de futur molt relacionada amb l'electrificació dels molls. Aquestes comunitats energètiques, que es poden crear tant internament com en confluència amb altres equipaments de la ciutat, tindrien un consum compartit. Això significa que si un dels membres no utilitza tota l'electricitat que genera, la pot utilitzar un altre membre de la comunitat tenint accés una energia molt més barata, contribuint a la generació d'energia verda, a un ús més eficient de l'energia, a la descarbonització de l'activitat portuària i la competitivitat de les empreses.

Un altre dels nous objectius que proposa la nova presidència és l'aposta per un urbanisme més social i sostenible. Aquest urbanisme es veurà reflectit en la construcció de la nova ZAL de Vila-seca amb cobertes verdes, plantes fotovoltaiques, arbrat, drenatges intel·ligents, reaprofitament d'aigües pluvials, etc. i en els espais de contacte del Port amb la ciutat de Tarragona on es potenciarà un entorn que proporcioni més protagonisme als vianants i menys als automòbils, solucions d'eficiència energètica, etc. que contribueixin a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

Objectius assolits

El Port de Tarragona prem l'accelerador de la lluita contra el canvi climàtic i de la transformació energètica en un àmbit en el qual ja ha assolit objectius notables en els darrers 4 anys que han contribuït i contribueixen a assolir l'objectiu fixat per Garreta "d'esdevenir un referent i un exemple en l'aplicació de solucions sostenibles". El desmantellament de la cimentera, la instal·lació de biòtops per regenerar el fons marí, la restauració dels Prats d'Albinyana o l'impuls a l'energia solar són alguns dels exemples de millores ja implementades en l'àmbit de la sostenibilitat.