L’any de la recuperació real del negoci turístic

Sense esperances de reduir la factura energètica, el sector intensificarà esforços per captar més visitants estrangers i seguir allargant la temporada

Esteve Giralt / Tarragona

Pocs sectors com el turisme van patir els embats de la pandèmia mundial. El sector en ple, amb tots els seus models de negoci, ha aconseguit que el 2022 sigui, com somiaven els empresaris, l'any de la recuperació. Les xifres d'ocupació es van tancar globalment a nivells molt semblants als del 2019.

L'alegria no ha estat, però, completa. La inflació, amb l'encariment desbocat de la factura energètica i l'alimentació, s'ha convertit en el gran enemic dels negocis turístics. Tot ha costat més diners i això s'ha notat, i molt, en els comptes d'explotació.

"No hem pogut o no hem volgut ajustar la pujada de preus a la clientela, però al fer números, tot i haver estat el 2022 un bon any d'ocupacions, la rendibilitat ha sigut pitjor", constata Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hosteleria i Turisme de la Província de Tarragona. Si es redueix el marge comercial, els allotjaments han de retallar despeses i no poden mantenir el ritme d'inversions en actualització i millora dels establiments, a mig i llarg termini un handicap.

Amb aquest escenari, el 2023 ha de ser pel sector turístic de la Costa Daurada, les Terres de l'Ebre i les destinacions d'interior, el de la recuperació de la rendibilitat. Com aconseguir-ho, en un panorama de despesa molt alta i poques esperances de reduir la factura energètica, és el gran repte. Un desafiament compartit a escala global. La Costa Daurada, que ha fonamentat part del seu èxit en una bona relació qualitat preu, ho té especialment complicat perquè tocar la butxaca de la clientela suposa el risc de perdre part de l'ocupació, coincideixen des del mateix sector.

Una de les vies per recuperar rendibilitat, ja activada fa alguns anys però ara cada cop més necessària, invertir en la reducció dels costos energètics, millorant l'eficiència dels allotjaments. No és fàcil trobar els recursos per invertir quan es ve d'una pandèmia, però el sector veu clar que les energies renovables són una via per tenir negocis més rendibles a mig i llarg termini.

L'altra gran objectiu per millorar els comptes d'explotació és fer que el 2023 sigui encara millor a nivell d'ocupació. Arribar a les xifres rècord del 2019 i si és possible fins i tot superar-les. Per fer-ho, el principal repte, i no és nou, aconseguir allargar encara una mica més la temporada turística. Un motiu per l'optimisme en aquesta mateixa direcció, l'anunci de Port Aventura d'obrir portes al febrer coincidint amb el Carnaval. "Pot ajudar moltíssim", destaquen des del negoci hoteler. L'emergència climàtica, amb temperatures cada cop més càlides, és un dels factors que en un futur permetrà allargar la temporada. El sector ja en parla obertament després de viure, per exemple, un dels millors ponts de Tot Sants de la història o de passar un Nadal amb hotels o càmpings de costa funcionant gràcies en part a les elevades temperatures.

Caldrà atraure també més turistes de fora del país. El sector no preveu massa canvis en l'origen dels clients i té clar que caldrà intensificar els esforços en mercats ja molt madurs però que tenen marge de millora, com és el cas del britànic, condicionat encara al 2022 pels dubtes pandèmics, o el del centre i el nord d'Europa, fidels a la Costa Daurada. L'enyorat turisme rus es dona, una temporada més, per perdut.

Un any incert on ha d'arribar la recuperació

Ja és sabut que el sector turístic és dels més afectats per qualsevol sotrac econòmic o social. Venim d'uns anys molt complicats per l'impacte de la pandèmia. El 2022 ha estat bo, però encara no ha arribat la recuperació total del sector. Aquest 2023, ara ja sí, hem de tornar a aconseguir les xifres de pernoctacions de 2019. Però, com ja preveiem, aquest any tampoc serà fàcil.

Trobarem a faltar els visitants russos i de l'Europa de l'Est per la infame guerra que encara dura. Recordem que el turisme rus és molt important a la nostra demarcació; el 2019 va ser el tercer mercat internacional amb més pernoctacions. Aquest conflicte també ens ha portat l'encariment de l'energia i els aliments, això ens provoca una gran dificultat per establir els preus i tancar acords amb touroperadors. A més, som molt conscients que la situació macroeconòmica farà que les famílies perdin poder adquisitiu i, per tant, destinin menys pressupost a les seves vacances. Una de les tendències que ja hem comprovat és que les estades són més curtes. Tot i això, també tenim notícies molt positives com, per exemple, PortAventura World, per primer cop a la història obrirà cada mes de l'any.

Durant el 2023, també tenim reptes interns molt rellevants, com són la fidelització dels professionals i la tasca de prestigiar la professió. A més, continuarem invertint en els nostres establiments d'allotjament molt especialment en la sostenibilitat i en incrementar els serveis per oferir més qualitat als nostres visitants.

I, per descomptat, també esperem que molts dels projectes que fa temps que es treballen acabin fructificant pel bé del nostre territori. Per exemple, el Hard Rock ja no el podem dilatar més. Cal que tots els partits polítics treballin de forma consensuada i amb agilitat. Altres aspectes d'infraestructures també desitgem que finalitzin com el túnel del Coll de Lilla. I d'altres hauríem de veure com van avançant com, per exemple, la terminal de creuers del Port de Tarragona, la dinamització de l'Aeroport de Reus i, molt especialment, el sistema ferroviari del Camp de Tarragona.

Berta Cabré

Presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona