“Amb la nova comunitat energètica les empreses del municipi seran més competitives”

MARÍA JOSÉ GÓMEZ – REGIDORA DE L’ÀREA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA DE VANDELLÒS I L’HOSPITALET DE L’INFANT

Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet

Les polítiques de promoció econòmica i diversificació són una prioritat per a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Lluny ja del monocultiu nuclear, el consistori segueix impulsant l'economia local per estar preparats per quan el sector arribi al seu punt final, previst per a començaments de la propera dècada. La captació d'inversions gràcies a factors de competitivitat com l'energia i les telecomunicacions i el suport a sectors com el turisme i el comerç són algunes de les línies prioritàries per a la regidoria que lidera Maria José Gómez.

Un dels projectes al que darrerament han donat forma és la comunitat energètica al polígon Les Tàpies. En quin punt es troba?

Molt avançada. La instal·lació ja està acabada i estem en el procés de legalització. La idea és que les empreses del polígon i en un radi d'un quilòmetre en formin part. Comptar amb aquest subministrament els ajudarà a reduir el cost de la factura elèctrica, i això les farà més competitives. Això és un avantatge com a municipi, ja que, juntament amb la fibra òptica, fa més fortes les nostres empreses i ens ha d'ajudar a captar inversions.

A banda de la part empresarial, també reforça les polítiques de sostenibilitat del consistori...

Si, és una de les nostres línies mestres; impulsar les energies renovables en la línia dels objectius que marca la Unió Europea. Tenim les infraestructures, els recursos naturals, l'experiència professional i la tradició dins del sector energètic. Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és i ha de ser un referent en la transició energètica.

En aquest sentit, també promouen un parc eòlic de titularitat municipal. Com es troba el projecte?

Ja hem fet estudis d'empreses especialitzades, tant a nivell mediambiental com de viabilitat, i també la forma jurídica. La idea és crear una empresa municipal nova. Ja s'ha constituït una comissió mixta d'estudi amb persones tant de l'Ajuntament com externes. Venent electricitat a la xarxa generarem ingressos per a l'Ajuntament. Més endavant, volem crear una comercialitzadora per vendre l'energia per a ús residencial a preus molt competitius.

On anirà aquest parc si el projecte tira endavant?

S'ha triat una zona equilibrada al Coll del Vent, perquè compleix els requeriments tècnics i provoca un baix impacte paisatgístic i ecològic. Es troba a l'àrea on tenim la central nuclear i la tèrmica, completant un clúster energètic.

L'energia nuclear continua sent un gran motor econòmic al municipi. Com veu el seu futur?

El pla de tancament de les centrals té unes dates fixades, però costa pensar que es complirà, perquè per fer-ho hauríem de desplegar més capacitat de renovables, i anem amb retard. Si volem aconseguir els objectius de la transició energètica necessitem l'energia nuclear, perquè és neta des del punt de vista de les emissions. I dona estabilitat al sistema, perquè és constant, no com les renovables. Es fa difícil pensar que a començaments de la propera dècada en puguem prescindir. I la guerra d'Ucraïna ha obligat a valorar més la independència energètica.

Una bona notícia és l'activació del Fons de Transició Nuclear, que permetrà disposar de més recursos per finançar polítiques de diversificació econòmica. Què n'esperen?

A la zona 1, que comprèn els 10 quilòmetres de l'entorn de la central, li pertoquen 12,5 milions cada any, que són recursos molt importants. Hem de decidir els projectes que volem potenciar amb aquests diners però el del parc eòlic compleix amb tots els requisits, a banda que també pot aspirar a fons europeus. També podria encaixar el desenvolupament de la tercera fase del polígon industrial, perquè necessitem més sòl industrial per seguir acollint activitat econòmica.

Un altre projecte en el que treballen és el de instal·lar un centre de protonteràpia per a malalts de càncer a l'antic emplaçament de Vandellòs I. En quin punt està?

L'estem treballant. La decisió és del Govern, però des de l'Ajuntament estem convençuts que pot ser una gran oportunitat perquè amb el desmantellament s'impulsi un projecte estratègic molt potent que generaria valor per al territori. Ho estem proposant a Enresa i al Ministeri de Transició Energètica, alineant a tots els agents involucrats i buscant complicitats per facilitar la decisió.

Una línia clara de diversificació són les subvencions a les empreses. Quins són els temes principals de l'actual programa d'incentius?

L'any passat vam fer una actualització per la reforma laboral per la subvenció a la contractació fixa de persones, hi ha hagut moltes empreses que han pogut beneficiar-se'n. També prioritzem tot allò que té a veure amb la sostenibilitat. La mitjana d'inversió és de 250.000 euros anuals.

L'antic Viver d'Empreses fa un any es va transformar en Centre de Negocis. Quina valoració en fa?

L'espai el va ocupar l'empresa IDOM i n'estan molt satisfets. L'Ajuntament és proactiu davant de qualsevol empresa que busca espai al nostre municipi. Serà clau la tercera fase del polígon. Amb apostes de competitivitat com l'energia i les telecomunicacions cada cop som més atractius, però necessitem més sòl.