“Hem de treure més rendiment a la nostra condició de municipi marítim”

CAMÍ MENDOZA. Alcaldessa de Cambrils.

Camí Mendoza, al Passeig Marítim de Cambrils.
Dani Revenga / Cambrils

L'alcaldessa de Cambrils repassa en aquesta entrevista la situació econòmica del municipi, amb les bones perspectives de la temporada turística com a principal element d'optimisme. Camí Mendoza reivindica el model de Cambrils, amb la gastronomia i el turisme esportiu com a factors diferencials. L'alcaldessa subratlla el nou rol que adquirirà el municipi del Baix Camp quan s'inauguri la nova Estació del Corredor Mediterrani, cridada a ser un nòdul clau per a la mobilitat del Camp de Tarragona.

Quines previsions tenen per la temporada turística que estem començant?

Les previsions són bones. Sempre tenim el factor del turista estatal, que pren decisions a l'últim moment, i que és important per als resultats de l'ocupació. Dins de la prudència, els indicadors que tenim ens fan pensar que tindrem un estiu molt similar al de l'any passat, que va ser el millor des de 2006.

Això és molt dir, amb ombres com l'atemptat de l'estiu passat o un possible impacte de la situació política.

Sí, són dos factors que preocupen. Però sembla que no tindran un gran impacte. Hi ha diversos mercats internacionals que creixeran, com el francès, que és molt important a Cambrils, o el belga, entre d'altres. Les xifres seran bones a Cambrils i, en general, a la Costa Daurada.

Cambrils és un dels pals de paller de la Costa Daurada. Més enllà d'aquestes bones previsions, com valora l'estratègia de la destinació?

Una de les grans fortaleses és la diversitat. Tot i que el producte és de sol i platja, els diversos municipis que en formem part tenir productes diferents, i la col·laboració que tenim ens permet posar-ho en valor. Des de Cambrils, tenim una oferta gastronòmica de qualitat que ens diferencia. També apostem pel turisme esportiu i, en particular, per la nàutica, que no hem de veure només com un tipus de turisme, sinó també com un sector econòmic important, que pot generar molta ocupació si som capaços de tenir gent formada que ho pugui aprofitar.

En aquest àmbit, fa unes setmanes la Fira Marítima organitzada ple club nàutic tornava a posar en relleu la capitalitat de Cambrils en aquest àmbit...

Sí, va ser un èxit de públic, superant el seu record. A més, el Club Nàutic prepara una ampliació que incrementarà el potencial de Cambrils dins d'aquest segment. I també, com deia, potenciarà un sector econòmic amb molt potencial. És una de les apostes per continuar diversificant la nostra economia. Hem de treure més rendiment a la mar, que és un dels nostres factors diferencials com a municipi.

A banda del sector turístic, quina és la situació econòmica als altres sectors del municipi?

En els últims dos anys hem detectat una tímida millora general, que lògicament va per barris. La construcció s'ha animat, i també l'activitat industrial, amb diverses empreses que planifiquen ampliar els seus espais. Per consolidar la nostra diversificació econòmica, hem reforçat les nostres polítiques de suport als emprenedors, amb diversos nous serveis que els ajudin en el seu camí per consolidar els seus projectes. Volem posar el focus també en l'agricultura, que necessita un nou impuls per continuar la tradició de productes de qualitat que nodreix també la nostra gastronomia.

A nivell d'infraestructures fa uns dies tenien una bona notícia amb el compromís de l'Estat de desmantellar les antigues vies que travessen el municipi un cop entri en funcionament el Corredor Mediterrani. Amb el canvi de govern a Madrid què n'espera?

Esperem que amb el nomenament del nou ministre de Foment, José Luís Ábalos, que és valencià i un ferm defensor del Corredor del Mediterrani a les Corts Generals, l'Estat compleixi amb les Declaracions d'Impacte Ambiental. El Govern Central està obligat a desmantellar les vies actuals i integrar en la trama urbana el traçat, que en el cas de Cambrils suposa una important barrera arquitectònica.

Si es compleixen els terminis, aquest mateix any entrarà en funcionament la nova Estació de Cambrils. Quin impacte n'espera?

Per Cambrils serà un abans i un després. Tindrem una estació de referència al Camp de Tarragona, molt ben comunicada per carretera i amb un bon aparcament. A nivell municipal, posarem en funcionament llançadores perquè estigui connectada amb les altres parts del municipi. Caldrà que entre tots ens coordinem perquè l'accés amb transport públic des d'altres municipis doni resposta a les necessitats de la població. També ens permetrà redescobrir el barri antic, ja que molta gent hi haurà de passar quan s'hi dirigeixi.

La quadratura del cercle seria que finalment s'impulsés el tramvia aprofitant el tram de vies que quedarà mort.

Sí, esperem que ara que tenim Govern, la Generalitat recuperi aquest projecte que ens permetria un sistema de transport integrat a la trama urbana, i que seria una solució ideal amb Salou i els principals municipis del nostre entorn. I seria un mitjà de transport compatible amb l'activitat comercial i amb el desenvolupament urbà.

Queda un any per acabar la legislatura... quin balanç en fa?

Molt positiu. D'aquí a un any haurem acabat l'avinguda Charles Darwin, que connectarà el poble amb la nova Estació. I haurem començat l'avinguda de l'Esport, que és l'enllaç amb l'AP-7 i l'A-7. També impulsarem la nova Ràdio Cambrils en els propers mesos. Aquests són els principals projectes que tenim entre mans, a banda de diverses actuacions de microurbanisme, millores a alguns centres educatius i els plans d'ocupació per donar feina als col·lectius més desfavorits.