Reus també és Ciència, Innovació i Tecnologia

Josep Baiges - Regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus

Aquest mes de març, Reus ha estat distingida com a Ciutat de la Ciència i la Innovació, un reconeixement atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i que es lliura a les ciutats que promouen la innovació mitjançant polítiques, infraestructures, institucions i empreses que tenen un enfocament científic, tecnològic i innovador.

Reus té un sòlid passat empresarial i agroalimentari, que s'ha convertit en la base de la investigació de referència en nutrició i salut que posiciona la ciutat mundialment, i que està vinculada als nostres productes més emblemàtics, als beneficis de la dieta mediterrània i al consum de fruits secs i d'oli d'oliva, entre altres.

Aquesta gran tasca de recerca i innovació que es fa a la ciutat s'ha vist afavorida per les dinàmiques d'un model de quàdruple hèlix, on societat, universitat, empreses i administracions treballen conjuntament per fomentar la col·laboració i la transferència de coneixement.

Des del Parc Tecnològic i d'Innovació del Tecnoparc, impulsem iniciatives com el Hub Foodtech & Nutrition o el Reus Living Lab, centrades en la promoció de la innovació al sector agroalimentari i en la generació de talent. No oblidem també que, en l'àmbit universitari, la ciutat acull els estudis de Medicina i Ciències de la Salut i un grau específic en Nutrició Humana i Dietètica, a més de les càtedres vinculades a l'emprenedoria i la innovació empresarial.

A més, la investigació desenvolupada a la ciutat pels centres de recerca com Eurecat, l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili o el Centre de Ciències Òmiques (que forma part de les infraestructures científiques singulars de l'Estat), converteixen Reus en un hub científic i tecnològic de primer nivell.

Precisament, si parlem de sector TIC, Reus lidera també la implantació i la creació de llocs de treball i ofereix eines impulsades des de l'Ajuntament a través de REDESSA, com la Incubadora TIC i Foodtech - que ha acompanyat més de 50 start-ups, creant 183 llocs de treball i generant una facturació acumulada de 5,2 milions d'euros - i l'organització de jornades professionals i de formacions específiques que donen resposta a les necessitats de les empreses representades pel Clúster TIC, que també té la seu al Tecnoparc.

Per tot això, i també per altres projectes i iniciatives innovadores en l'àmbit social i mediambiental, Reus ha merescut ser Ciutat de la Ciència i la Innovació, una distinció que només tenen 122 municipis de tot l'Estat.

Aquesta distinció ens ofereix l'oportunitat de veure Reus amb una mirada nova, la mateixa que ha tingut el jurat que ens l'ha concedit. Perquè Reus és una ciutat amb un excepcional patrimoni modernista, cultural i comercial, però també, una ciutat de recerca, de tecnologia i d'innovació. Una ciutat de grans corporacions amb una llarga tradició, i d'empreses emergents que inicien el seu camí mentre imaginen noves solucions tecnològiques per un futur millor. Una ciutat d'empreses que cerquen talent per a desenvolupar els seus plans de creixement i on la ciència i la tecnologia transformen la vida de les persones i obren noves oportunitats per a tothom. Aquesta ciutat, també és Reus.