
Els millors vins del Priorat han trobat des de fa més d'una dècada als Estats Units una terra promesa. Centenars de milers d'ampolles elaborades amb el fruit dels ceps prioratins fan realitat cada any el seu particular somni americà. Els distribuïdors coneixen bé el producte i tenen clientela estatunidenca fidel disposada a pagar preus elevats per vins de gran qualitat.
Els Estats Units han estat històricament un gran mercat pel Priorat més per qualitat que per quantitat. Els aranzels aprovats per Trump, si no hi ha marxa enrere d'un 20% per vins i caves europeus, amenacen ara l'èxit dels viticultors de la DOQ Priorat i DO Montsant.
Incertesa i preocupació són els sentiments més compartits pels cellers amb interessos al mercat nord americà. No les tenen totes per diversos motius. D'una banda, són conscients que els mercats són poc amants de les incerteses i la inestabilitat. Els aranzels americans han planat sobre Europa des del dia després de la victòria de Trump i això, ja abans que es concretés el què i el com, ha fet que la demanda s'hagi contret.
"Ens afecta molt per dues qüestions. Primer perquè no sabem què passarà, però la incertesa genera una aturada, fa mal. I segon, perquè l'enorme quantitat de vi que no anirà globalment als Estats Units es quedarà a Europa: hi haurà un gran volum d'estoc i caldrà veure com es gestiona", explica Salustià Álvarez, president de la DOQ Priorat. Un 20% de tot el vi de la DOQ que s'exporta es venia fins ara als Estats Units. "És un molt bon mercat", afegeix Álvarez. Més de mig milió d'ampolles venudes a molt bons preus.
La DOQ Priorat és una de les denominacions d'origen catalanes i espanyoles més exportadores, tot i que els volums (cinc milions d'ampolles anuals) són petits si es comparen amb altres regions vinícoles. Fa cinc anys, es va arribar a vendre un 70% a fora, però en l'actualitat la meitat ja es queda als mercats catalans i espanyols.
"Estem preocupats. La incertesa és total, és preocupant perquè és el mercat on el preu mig de l'ampolla és més alt: els vins més cars s'exporten als Estats Units", explica Pilar Just, presidenta de la DO Montsant. La part que s'exportava fins al país de les barres i les estrelles és quantitativament petit, un 5% del total (18% de tota l'exportació), però l'alt valor afegit fa que sigui un mercat molt interessant per una DO també de volums petits: sis milions d'ampolles cada any. Un seixanta per cent per mercats català i espanyol i la resta se'n va a fora.
Passi el que passi a partir d'ara, en part el mal ja està fet. Si hi ha marxa enrere del govern nord-americà, el millor dels escenaris, costarà recuperar la confiança. Si es mantenen els aranzels, hi haurà efectes negatius segurs sobre el volum de vins exportats. Les dues denominacions d'origen ja es preparen per si cal buscar a prop de casa els clients que es perdin al país de Donald Trump.
Els mercats català i l'espanyol, que ara sembla que torna a enamorar-se dels vins del Priorat, estan entre les alternatives prioritàries. Una altra de les destinacions per compensar el que previsiblement es pot perdre és la resta d'Europa, on ja van a parar una part important de les ampolles.
L'experiència dels darrers aranzels imposats pel primer govern de Trump al 2019 inviten a un optimisme moderat. Amb un aranzel del 25%, llavors el consumidor final va acabar pagant més car el vi després d'un pacte intern entre l'importador americà i els elaboradors. "Ara caldrà veure què acaba passant, de vegades aquestes coses s'acaben amb uns acords i sotileses", explica Álvarez, entre la incertesa i l'esperança.