"Estem fent que els Fons de Transició Nuclear s'adaptin a les necessitats de les empreses"

Assumpció Castellví – Alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Dani Revenga / Vandellòs i l'Hospitalet

La diversificació econòmica a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant viu un moment de grans oportunitats amb els Fons de Transició Nuclear. Parlem amb l'alcaldessa d'aquest municipi del Baix Camp sobre com la gestió d'aquests recursos econòmics s'adapta a les necessitats reals de les empreses del territori, un objectiu que des de la irrupció d'aquesta figura ha defensat Assumpció Castellví i que ara agafa forma amb les noves bases que serviran perquè aquests diners arribin al teixit empresarial i impulsin el creixement, la innovació i l'emprenedoria.

Com han aprofitat fins ara els Fons de Transició Nuclear?

Fins ara aquests recursos eren una subvenció nominativa als Ajuntaments per a projectes de promoció econòmica, creació de llocs de treball i foment de les energies renovables. Nosaltres els hem utilitzat en tres vies: per a la residència per a la gent gran que estem acabant de construir, que ha creat més de 40 llocs de treball i que també incorpora plaques solars; per alimentar una línia d'ajuts des d'IDETSA per a eficiència, creació d'ocupació, innovació de les empreses; i per fer una planta fotovoltaica d'autoconsum compartit.

Mencionava IDETSA, l'empresa municipal de desenvolupament econòmic. Quin paper està tenint en la gestió d'aquests fons?

Fonamental. La seva experiència ens ha servit perquè les noves bases dels Fons de Transició Nuclear tinguin en compte la realitat de les empreses del territori, que IDETSA coneix a la perfecció. Això, amb la supervisió precisament d'IDETSA, ens permetrà superar la situació de la convocatòria anterior, en la qual només una empresa local s'hi va poder acollir, perquè no estava pensada a mida del nostre teixit. Ara sí que serà així.

"Aquests ajuts seran recurrents en els propers anys i això permetrà que les empreses beneficiàries adaptin els seus plans a mig i llarg termini"

Quines novetats incorpora la propera convocatòria i en quins terminis es gestionarà?

Els Fons de Transició Nuclear del 2024, que s'adjudicaran en els dos propers mesos, ja no seran nominatius, sinó que aniran a projectes. S'adjudicaran des de la Secretaria Tècnica i la Xarxa Impuls, que aplega als agents econòmics, tenint molt en compte, com hem dit, la realitat de les empreses que tenim a la nostra zona. Els projectes es podran presentar en les properes setmanes. Al setembre o octubre ja hi haurà les empreses finalistes, esperem que el màxim de les que es presentin passin el tall, la mentalitat ha de ser la d'ajudar a l'empresa. Com demostra el fet que, a diferència d'altres línies de subvencions, es donarà un 80% de bestreta als beneficiaris, que tindran liquiditat i tresoreria des del primer moment. Les empreses tindran un any per desenvolupar el projecte i justificar-lo a finals de 2026.

Quin serà el ritme de les convocatòries a partir d'ara?

La idea és que l'any que ve ja surtin dues convocatòries l'any. Així donarem les màximes facilitats a les empreses, que podran optar pel ritme que més els encaixi. I no oblidem que aquests Fons seran recurrents, els tindrem durant 10 anys o més, el que permetrà a les empreses beneficiàries puguin fer plantejaments a mig i llarg termini. Un factor que també permetrà arrelar els projectes al territori.

Adaptar els Fons de Transició Nuclear a les empreses ja existents és clau, però aspiren a que serveixin també per captar Inversions externes d'alt impacte?

I tant. Aquí és on necessitem l'ajuda de la Generalitat per accelerar els tràmits per impulsar el polígon Les Tàpies III, perquè si tenim algun plantejament d'inversió important necessitaríem el sòl industrial. Nosaltres estem oberts, però Incasol hauria de ser àgil. Tenim empreses tecnològiques que volen invertir, però no tenim la planificació urbanística preparada.

Una altra opció que donen els FTN són els denominats projectes singulars. Treballen en alguna idea concreta?

Sí, tenim un projecte per fer un centre d'investigació i recerca en tot tipus d'energies. Tenim el terreny, l'especialització del territori en energia, aliances amb institucions acadèmiques i sectorials, etc... Hi hem de treballar per donar-li forma i esperem que la Generalitat ens ho aprovi. De moment, ens consta que ho veuen amb bons ulls.

L'apagada del 28 d'abril ha reobert el debat sobre el futur de l'energia nuclear. Quin posicionament té en aquest nou escenari?

Estem aquí com a servidors públics com a conseqüència dels vots. A les últimes eleccions, només un dels 13 regidors que en va sortir és antinuclear, això demostra l'opinió dels ciutadans. Estem a favor de l'allargament de la vida útil de les centrals nuclears. I això és compatible amb seguir impulsant les renovables. Però si es garanteix, com s'està garantint, la seguretat, l'energia nuclear és necessària i positiva. És un gran recurs per a la transició energètica, però també en generació de llocs de treball i en els ingressos de l'Ajuntament.

"L'energia nuclear és segura i aporta estabilitat durant la transició energètica, estem a favor d'ajornar el tancament"

A nivell de l'Estat, que és on es prenen les grans decisions sobre el model energètic, preveu que canviï l'escenari polític després de l'apagada?

Crec que si. De fet, ja es comença a percebre en algunes enquestes. És un debat que s'ha d'encarar amb rigor tècnic, és el que va demostrar l'apagada. Hi ha molt en joc, els hospitals depenen de l'energia, tot en depèn. I l'única modalitat que garanteix el subministrament sense emissions de CO2 és la nuclear. Hi ha països que pagarien molts diners per tenir centrals com les que tenim aquí. Aquesta apagada hauria pogut ser molt pitjor, n'hem de prendre nota. Cal millorar la xarxa i l'emmgatzematge, que és un dels focus del centre de recerca que estem plantejant.

A banda del sector energètic, la diversificació econòmica a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant té el repte d'impulsar altres sectors...

Efectivament. Està clar que l'energia està al centre de la nostra estratègia, perquè tenim un gran potencial, per la nostra història i especialització, Però per completar la diversificació hem de potenciar altres sectors que ja tenen dinamisme al municipi: el turisme, el comerç, l'agroalimentari...

En turisme fan un pas al davant amb el projecte NEST Costa Daurada, que ha fixat la seva seu a Ca la Torre, a Vandellòs...

Sí, és un projecte que ens agrada molt, perquè posa el focus en un element clau de sector turístic: la sostenibilitat. I ho fa tant amb el turisme de platja com el de muntanya, apel·lant a la col·laboració publicoprivada, que és on està el repte en aquesta fase inicial. Han de ser les empreses les que li donin forma, però amb el lideratge de Port Aventura ja tenim un pal de paller molt important. A mesura que s'hi vagin sumant altres empreses estic segura que en sortiran projectes molt positius, per al desenvolupament del sector i per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.