La Costa Daurada preveu una bona temporada alta, però per sota del rècord de l’any passat

Els baixos preus de destinacions rivals com Turquia, Tunísia o Egipte frenaran el creixement, malgrat un primer semestre per sobre de 2017

L’Indicador va reunir el sector en una taula rodona celebrada al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci. FOTO: XAVI JURIO.
Dani Revenga / Vila-seca

Els 20,7 milions de pernoctacions de 2017 van ser el rècord absolut a la destinació. Una xifra que no es repetirà aquest any, però de la que el sector turístic espera no quedar gaire lluny. Els empresaris eren conscients que el creixement dels últims anys es devia, en part, a l'efecte del denominat turisme prestat, el que apostava per Tarragona per l'amenaça terrorista que planava sobre les destinacions de sol i platja del nord d'Àfrica. Amb els preus baixos d'aquests països, s'assumeix que alguns mercats com el rus retrocediran.

No obstant aquestes previsions, de moment el primer semestre s'ha tancat una mica per sobre de les xifres de l'any passat, un 2% més de pernoctacions, amb un total de 8 milions. La tendència, però, ja s'endevinava mirant només el mes de juny, on les pernoctacions ja retrocedeixen dos punts. El president dels hotelers de la Costa Daurada, Francesc Xavier Roig apunta que "és important que continuem desestacionalitzant gràcies al turisme esportiu, però al final els mesos fora de la temporada alta pesen el que pesen, que és poc, i la previsió per al juliol i l'agost és bona, però a la baixa".

La recuperació de les destinacions africanes provoca un efecte en cadena que perjudica a la Costa Daurada. Ho explica Eduard Farriol, president de la Federació d'Hostaleria i Turisme de Tarragona. Farriol afirma que "una part dels turistes prestats que tenien se senten atrets per uns preus amb els que nosaltres no podem competir, però a més això fa que hi hagi places als hotels de les Balears i les Canàries, que fan descomptes perquè feia anys que no es trobaven en aquesta situació, i això dóna una oportunitat al turisme nacional, que pren decisions a última hora i enguany tindrà opcions d'anar a aquestes destinacions". Roig considera que "a les illes, després de 3 o 4 anys venent-ho tot de manera molt anticipada s'han posat nerviosos i han fet ofertes innecessàries, i aquesta conjuntura ens perjudica". Tots dos coincideixen en què a banda d'una bona ocupació és molt important que els preus mantinguin un bon nivell, per assegurar els bons resultats de les empreses.

Desacceleració general

La gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, va posar en relleu que el 2017 va ser un any de creixement de PIB a tot Europa "i això ho va reflectir el turisme, però el 2018 els indicadors no són tan favorables i s'ha notat a tota la zona euro". Farrero precisa que "el PIB turístic va créixer a Europa el 4,8% el 2017, mentre que el 2018 el creixement és del 2,8%, degut a la disminució de l'apreciació de l'euro, que fa que siguem cars per als que vinguin de fora de l'eurozona".

Pel que fa al sector dels càmings, el president del sector, Joan Anton, reconeix que "està costant més que l'any passat" però matisa que "nosaltres tenim una proporció més alta de turisme familiar i nacional, i no està tan touoperat, i per tant no està tan obert a aquestes altres destinacions del Mediterrani, per això l'impacte serà menor". Pel que fa als apartaments, Joan Calvet també reconeix els "vasos comunicants" que fan que "malgrat que la tendència de maig i juny va ser millor que la de l'any passat, el juliol i agost creiem que estarem per sota". Tot i això, Calvet confia en que "el turista nacional, que estudia el mercat fins última hora, ens permeti tancar un estiu bo, no com el de l'any passat, però bo".

 • Eduard Farriol

  Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona.

  "Si es mantenen les previsions la temporada serà de notable, no d'excel·lent, però si bona, tot i la competència del nord d'Àfrica"

 • Joan Anton

  President Associació de Càmpings de Tarragona

  "Està costant més que l'any passat, però al càmping no ens afectarà tant la dinàmica dels touroperadors, perquè tenim un públic molt familiar i nacional"

 • Joan Calvet

  Associació Apartaments Turístics de Tarragona

  "Cal intensificar la lluita contra l'allotjament il·legal, es un fenomen que fa mal a tot al sector i que s'ha de perseguir amb sancions"

 • Francesc Xavier Roig

  Associació Hotelera

  "És molt positiu créixer fora de la temporada alta i que els nous mercats cada cop siguin més importants dins del nostre mix"

 • Marta Farrero

  Patronat Turisme Diputació

  "Els indicadors econòmics de 2018 són pitjors que els de 2017 i això afecta la turisme, però tenim un client molt fidelitzat i això garanteix bones xifres"