“La qualitat del producte turístic és el millor antídot a les oscil·lacions conjunturals”

Salvador Anton. Director del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (URV)

Salvador Anton, al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i oci. FOTO: X.J
Dani Revenga / Vila-seca

La Costa Daurada afronta enguany un efecte conjuntural previsible: la pèrdua d'una part del turisme que provenia d'altres destinacions rivals en el sol i platja. Fonamentalment, el que optava per les destinacions del nord d'Àfrica, que va deixar d'anar-hi per l'amenaça terrorista, però que ara torna a triar-les perquè són molt atractives en preu. Parlem amb Salvador Anton d'aquesta conjuntura i d'altres que afecten al desenvolupament del sector turístic.

Com es pot combatre les oscil·lacions conjunturals dels mercats emissors, com les que afecten enguany la Costa Daurada?

Aquesta dinàmica és molt habitual. Quan tens demanda que et ve d'altres llocs de manera conjuntural, pels motius que sigui, tard o d'hora hi pot tornar i, per tant, la pots perdre. El millor antídot per resistir aquestes onades és clara, tenint en compte les consignes d'una societat complexa, occidental i desenvolupada com l'europea: la qualitat. És la millor garantia per fidelitzar el turista. I això vol dir perfeccionar un producte que la gent tingui ganes d'adquirir per les seves característiques, que han de ser molt clares i molt reconeixibles. Sempre hi haurà algú altre que farà coses més o menys atractives a un millor preu. Però la idea central ha de ser competir per qualitat. Sense oblidar la diversificació, a dos nivells: la d'oferta pròpia i la dels mercats on es busquen els clients.

Segueix la Costa Daurada aquestes premisses?

I tant. Aquí hi ha una gran experiència i lideratges molt importants. El que no vol dir que sigui fàcil. Hem de seguir fent esforços per captar no solament aquests turistes que no podien anar a altres llocs, sinóo també, i molt especialment, als dels mercats turístics emergents. L'increment del volum del mercat turístic a nivell global serà molt important en els propers anys. Però hi ha molta competència i n'hi haurà encara més. Per capturar una part del pastís, s'han de fer les coses molt bé.

"Cal diversificar més el turisme; per enriquir l'oferta i a nivell de mercats emissors"

Quin paper juga la seguretat en aquesta cursa de competitivitat turística, tenint en compte en l'escenari d'amenaça global que ens trobem?

La seguretat és un factor fonamental, tant la ciutadana del dia a dia com la de circumstàncies singulars com el terrorisme. És un element clau de la capacitat dels llocs per ser atractius. Aquí hem patit el terrorisme, però la nostra zona no és tan crítica com altres. Tot i que les dinàmiques globals poden canviar. El turisme és una activitat que mou moltes persones, i per tant pot ser objecte d'aquestes amenaces. Això no canviarà i és un factor que pot condicionar a moltes destinacions.

Un dels elements de diversificació i desestacionalització que millors resultats ha donat a la Costa Daurada és el esportiu. Li veu més recorregut encara?

I tant. És una tendència creixent, tant a la Costa Daurada com en general. I no ho és per casualitat: igual que el turisme, l'esport és una activitat molt important cada cop per a més persones. L'associació d'ambdues és lògica, ja sigui perquè durant les vacances es vulgui continuar practicant esport, com perquè sigui l'element central a l'hora de triar-les. És una opció estratègica i intel·ligent analitzar les possibilitats que una destinació pot oferir en aquest àmbit. Pot donar molt valor afegit, i especialment fora de la temporada alta, perquè a la Costa Daurada tenim pendent el repte de la desestacionalitzacio.

"En el nou escenari digital, les destinacions que integrin productes diversos seran més fortes"

Tots els sectors econòmics afronten la transformació digital. El turisme, d'una manera especialment crítica, perquè els nous hàbits dels consumidors han transformat absolutament la comercialització. La Costa Daurada és competitiva a nivell digital?

Si, però s'hi ha de continuar treballant, hi ha molt recorregut, i el sector ho sap. De tota manera, cal saber què es fa, perquè l'ecosistema digital és molt intens i molt dinàmic, però solucions concretes que donin en el clau de grups d'interès, costen més de desenvolupar. Els grans proveïdors dominen l'escenari i això fa que els consumidors els vagin a buscar abans de fer qualsevol cosa. Sense oblidar la via del contacte directe.

Una destinació de sol i platja com la Costa Daurada rodejada d'altres atractius que li donen valor afegit ha d'integrar més aquestes opcions en les seves ofertes en el camp digital?

Sense cap dubte. Les ofertes que integrin diferents seran més fortes en aquest nou escenari digital. Ja s'hi està treballant, de manera potser una mica fragmentada, però s'arribarà a solucions perquè el sector té clar que una de les claus de l'èxit de les experiències vacacionals és integrar productes.