Un pol industrial que no perd pistonada

Amb 6 polígons i 750.000 m2 de sòl industrial, La Selva del Camp és un dels municipis amb més volum i varietat d’activitats econòmiques de les comarques tarragonines

El municipi té 750.814 m2 de sòl industrial. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / La Selva del Camp

La Selva del Camp es va marcar l'any 1990 un model de creixement econòmic centrat en el desenvolupament del seu polígon industrial. Els resultats estan a la vista i el creixement de l'activitat econòmica al municipi continua, amb l'Ajuntament exercint de promotor, captant inversions i oferint els serveis i prestacions que fidelitzen les empreses.

"Sabíem que no podíem tenir serveis al costat de Reus, el turisme d'interior no existia, i no volíem ser una ciutat dormitori. Industrialitzar era la millor opció i ho vam fer convertint-nos en promotors de sòl industrial i anant a buscar inversions". Així recorda Josep Masdeu, actual regidor de Promoció Econòmica, la conjuntura municipal dels anys 90 que va animar l'Ajuntament a impulsar una de les zones industrials amb més activitat i més diversificada de les comarques de Tarragona.

El consistori liderava així la configuració d'un model econòmic que ha portat prosperitat al municipi. El rol tractor de l'Ajuntament es concretava, a més de captar les inversions del sector privat, amb la urbanització i manteniment dels polígons, sense cost per a les empeses. Els resultats no van trigar en arribar: "Als anys 90, el 80% de les inversions al Baix Camp eren a La Selva del Camp", recorda Masdeu.

El municipi compta amb 70.000 m2 de sòl industrial disponible i amb tots els serveis per acollir noves inversions

El polígon de La Selva del Camp són en realitat sis: Silva, La Drecera, Pedrafita, Mil·lènium, Argenteria i Xalamec, l'únic que no ha esgotat el seu sòl industrial (queden disponibles 69.857 m2). En total, 750.814 m2 de sòl industrial (un total 1.153.819 si comptem la superfície urbanitzada). Una extensa àrea reservada a les activitats econòmiques on predominen les empreses del sector metal·lúrgic, el plàstic, l'agroalimentari o el tèxtil.

Empreses com Ball (antiga Rexam, dedicada a la fabricació de llaunes de beguda); Faiveley (components per al ferrocarril), PGI (teixits), Agrotrac (maquinària agrícola), Cormesa (grues i materials de construcció), Cavallé Tèxtil (roba esportiva), Go Fruselva (antiga Pago, sucs de fruita), Sapa (extrusió d'alimini), Electrosteel (tubs de fundició), Transpaís (logística i transports), Monner Cocoa (xocolata i derivats del cacao), Turomas-Tecnocat (maquinària per a la manipulació de vidres), Operador Luso Ibérico (logística i transports), Solarca (neteges industrials) o Nahuel (decoració), donen fe de la capacitat dels polígons de La Selva per atreure i mantenir inversions industrials.

Noves incorporacions com Operador Luso Ibérico o les ampliacions de diverses empreses confirmen la vitalitat dels polígons de La Selva

De cara al futur, Masdeu té clar que "ens hem de continuar movent, anticipant-nos, perquè els canvis de conjuntura són bruscos, i poden afectar una o diverses activitats industrials". En aquest sentit, la recepta és "continuar diversificant, tots els sectors tenen problemes tard o d'hora, no te la pots jugar a una carta".

La Industrial Algodonera, empresa centenària

LIASA, La Industrial Algodonera SA, celebra aquest 2018 el seu primer centenari, ubicada a La Selva del Camp. Dedicada a la fabricació i comercialització de cordons, cordons elàstics, cintes i fil de polipropilè, es va constituir l'any 1918 i actualment exporta un 50% de la seva producció, basant la seva estratègia comercial en l'assessorament tècnic i les solucions adaptades per als seus clients. Aquesta empresa familiar, que factura 6M€ acumula ja 4 generacions liderant-la, fa una decidida aposta per la innovació en productes técnics i aplicacions de producte específics per a sectors tan diversos com la cosmética, el packaging, l'agricultura o l'esport. Els seus objectius immediats són ampliar quota de mercat en nous sectors, tan a nivell nacional com internacional, i digitalitzar els seus processos productius.