“L’emprenedoria és una de les nostres claus de futur”

Salvador Florido. Regidor de Promoció Econòmica d’Ascó

Florido defensa un pla de rellançament econòmic a nivell comarcal.
Dani Revenga / Ascó

L'Ajuntament d'Ascó implementa des de fa anys diverses polítiques de diversificació econòmica, conscients com són que el sector nuclear, gran motor del municipi i de la comarca, té data de caducitat. A banda de la recerca activa de noves inversions industrials, des del consistori tenen clar que el suport als emprenedors és una de les vies per dibuixar un futur sostenible a nivell econòmic.

L'emprenedoria és una de les receptes per a consolidar la diversificació econòmica al municipi i a la comarca?

Per descomptat. A més a més, l'Ajuntament d'Ascó a través de l'Oficina de Desenvolupament Local (ODL) està fent una promoció activa per tal de fer una recerca d'emprenedors que es vulguin instal·lar al nostre municipi. Els nous empresaris són fonamentals pel futur del municipi.

Com recolza l'Ajuntament les projectes d'emprenedoria que van sortint al municipi?

L'Ajuntament d'Ascó posa a l'abast de tots els emprenedors i empreses tot un seguit de subvencions que estan destinades tant a la inversió de les instal·lacions que puguin necessitar com a la creació de llocs de treball estable entre la població del nostre municipi. En el seu conjunt aquestes subvencions poden arribar fins els 250.000 euros.

S'està començant a trencar la inèrcia que portava als joves de la comarca a aspirar a un lloc de feina a les centrals nuclears o a marxar a buscar-se la vida fora?

Molts joves d'Ascó encara necessiten buscar feina fora del nostre poble per dos motius. Primer, perquè la gran majoria cursen estudis universitaris o cicles superiors i, per tant, un cop els acaben molts han de buscar feina fora d'Ascó si volen treballar del que han estudiat. En segon lloc, hem de pensar que la central nuclear ja te cobertes les seves places fixes, tant pel que fa a la propietat de la central com de les empreses subcontractades. Això fa que als únics llocs de treball que poden optar els joves és a treballar a les recàrregues.

El suport amb els emprenedors és molt important, però no n'hi haurà prou el dia que tanquin les centrals. Què més es pot fer?

Després de la desindustrialització que comporta el progressiu desmantellament de la fàbrica d'Erkimia a Flix i l'estancament de l'oferta de llocs de treball a les centrals nuclears, creiem que a la Ribera d'Ebre s'ha d'engegar un pla ambiciós a nivell comarcal en el qual estiguin implicats tant l'administració de Catalunya com la central, ja que costa molt que donin fruit els esforços que fa individualment cada ajuntament.