Repsol i Eurecat monitoritzen la qualitat de l’aire del Camp de Tarragona

El programa pilot de l’empresa i el centre de recerca certifica que els paràmetres mesurats estan per sota dels estàndards exigibles

Redacció / Tarragona

L'empresa Repsol ha impulsat una experiència pilot per mesurar els components volàtils orgànics i fer un seguiment constant de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. La iniciativa, que s'ha dut a terme amb la participació tècnica de l'EURECAT i de l'Institut Cerdà, ha permès aplicar i comprovar la validesa d'una nova metodologia que es posarà al servei i es cedirà lliurement a tots els agents implicats en la gestió de la qualitat de l'aire, especialment dels ajuntaments.

Al llarg d'un any i mitjançant 20 mesuradors rotatius i la tècnica de la cromatografia, per primera vegada s'ha pogut visualitzar la qualitat de l'aire en tot l'àmbit del Camp de Tarragona. En aquesta primera fase del treball, que es clourà a finals d'any, ja s'ha fet un seguiment exhaustiu dels nivells de butadiè i els resultats indiquen quantitats no rellevants molt allunyades de les referències disponibles, especialment allà on s'havia concentrat el focus de preocupació, com és el cas dels ajuntaments de Constantí i El Morell.

El sistema es basa en la cromatografia i queda a disposició de les administracions per mesurar qualsevol component

Els resultats provisionals de l'estudi es van presentar a la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona amb l'objectiu que se segueixi avançant en un model de gestió estable de la qualitat de l'aire, transparent i accessible per als ciutadans. La nova metodologia permet incorporar l'anàlisi de tants components orgànics volàtils com es vulgui. Davant els representants de la Taula de la Qualitat de l'Aire, els representants de Repsol van mostrar la seva satisfacció pels resultats assolits i els van considerar com "el fruit de les inversions dutes a terme els darrers anys al complex químic". En concret, en els darrers cinc anys, Repsol ha invertit un total de 50 milions d'euros en millores ambientals.