Les vendes de vehicles es van desplomar el 2019 a Tarragona amb una caiguda del 8,24%

El sector acusa l’Administració de paralitzar el mercat pels missatges criminalitzadors a partir del ‘dieselgate’

Una imatge d'un concessionari de vehicles. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Tarragona

Annus horribilis per a les vendes d'automòbils. A tot l'Estat, però molt en particular a la demarcació de Tarragona. Un sector termòmetre que no ha pogut completar el setè any de vaques grasses (o de recuperació, per ser més exactes) després de la gran davallada que va ocasionar la crisi. El sector viu amb preocupació una brusca frenada que presenta matisos de canvis estructurals.

Les vendes de vehicles a Tarragona van repuntar el 2013 i des de llavors no havien fet més que créixer, tot i que des de 2016 a un ritme ja molt atenuat. El 2019 ha estat l'any de la patacada: un -11% en turismes i un -5,75% en l'oasi dels tot-terrenys (el 2018 encara creixien per sobre del 15%). La xifra global: -8,24%, per sobre de la mitjana catalana (-5,74%) i l'espanyola (-3,83%).

Des del sector responsabilitzen l'Administració: "A partir del dieselgate la classe política ha criminalitzat l'automòbil i ha dibuixat un canvi de paradigma dràstic que no és real", explica Emili Beltran, secretari general d'ASTAVE, la patronal del sector a Tarragona. "Això genera incertesa i paralitza les vendes, perquè el consumidor vol saber quin serà l'escenari abans de prendre una decisió de la magnitud de comprar un cotxe", recalca.

Beltran considera que "no s'ha actuat de manera responsable" i admet que"és lògic que els motors elèctrics, híbrids o d'altres agafin quota de mercat, però el consumidor ha de saber que si prefereix un motor de combustió no es quedarà fora de joc en els propers anys". En aquest sentit, apunta que "la millor manera de reduir les emissions és incentivar el rejoveniment del parc automobilístic, perquè els cotxes nous tenen uns nivells d'emissions molt inferiors".

Però els missatges criminalitzadors des de l'esfera política no són l'únic factor negatiu que ha d'afrontar l'automoció. Òbviament, el fantasma de la desacceleració contrau l'impuls de compra d'un producte com el cotxe, molt vinculat a l'optimisme. Però encara inquieta més el retrocés del seu valor aspiracional entre els joves. "Els joves d'avui en dia no desitgen un vehicle propi com les generacions anteriors, tenen altres aspiracions: un mòbil car, viatjar... Per això arrelen fórmules de tinença compartida a les que ens hem d'adaptar", reconeix Beltran, que afegeix els salaris baixos que va deixar la crisi com un altre element negatiu per a les vendes.

Tarragona, la demarcació catalana on més han caigut les vendes

Tarragona: - 8,24%

Barcelona: - 6,06%

Girona: - 2,88%

Lleida: - 0,96%

Catalunya: - 5,74%

Espanya: - 3,83%