“El canvi de paradigma no ha de ser brusc per evitar un ‘shock’ productiu”

Mercedes Teruel, directora de la Càtedra d’Empresa i Innovació de la URV

Mercedes Teruel.
Dani Revenga / Reus

Mercedes Teruel assegura que el sector s’haurà d’adaptar als canvis que estan a punt d’arribar en referència a l’augment de la demanda dels cotxes elèctrics.

El sector de l'automoció sembla abocat a canvis radicals. Cap on anem?

S'està consolidant una preferència per alternatives més sostenibles com els cotxes híbrids i els vehicles elèctrics, com a conseqüència de la persecució pública dels cotxes dièsel i de benzina. La tendència és més acusada en els joves, pels que el factor sostenibilitat és prioritari. Sense oblidar que per a aquesta franja el vehicle ha perdut valor com a producte. El preu dels combustibles també perjudica als vehicles de benzina o dièsel. I la proliferació de zones blaves a les ciutats també juga en contra.

El sector està preparat per als canvis que venen?

S'hi haurà d'adaptar. Però la transició ha de ser progressiva. Un canvi brusc pot produir un shock productiu. Per evitar-ho, cal desplegar un ventall de polítiques industrials, tecnològiques i d'ocupació de forma simultània i amb una certa antelació. La indústria té reptes tecnològics que seran nous nínxols de mercat, com la inversió en les bateries dels cotxes per augmentar la seva durada i reduir el cost. Sense oblidar que en l'àmbit del cotxe elèctric caldran moltes infraestructures de recàrrega.

El mercat està assimilant aquest canvi de paradigma?

Ara mateix hi ha incertesa i això es nota en les vendes. El consumidor és prudent a l'hora de comprar, perquè no acaba de saber del cert quin és l'escenari. I, a més, es van imposant fórmules alternatives a la propietat: el lloguer, el carsharing...