Els vins s’aboquen a la proximitat i a la venda online

Cellers i viticultors de les sis DO de la demarcació de Tarragona es preparen per la campanya de Nadal amb la venda digital i el mercat català com a refugis de la pandèmia

Esteve Giralt / Tarragona

El vi és un producte alimentari, però no és de primera necessitat i, a més a més, fonamenta part de les vendes en la socialització. Els cellers estan patint una gran davallada de vendes sobretot perquè bars i restaurants estan de nou tancats, com ja va passar a la primera onada, i perquè el risc de contagi ha obligat a reduir els dinars i sopars familiars i amb amics. Ara es preparen per un Nadal incert. Hi haurà dinars d'empresa? Quants seurem a taula per Cap d'Any? Es faran molts lots d'empresa? Menys socialització és igual a menys consum de vins.

"Enguany s'han perdut moltes celebracions i el vi forma part d'aquestes celebracions", destaca Vicenç Ferrer, president de la DO Tarragona. El sector vitivinícola no tira però la tovallola i mira de plantar cara amb noves estratègies comercials. Més venda de proximitat que mai, aprofitant sobretot el canal online. No és pas casualitat que les onze denominacions d'origen de vi i cava que hi ha a Catalunya (sis són de la demarcació de Tarragona) hagin engegat en comú, en plena pandèmia, una campanya per promocionar el vi català. "L'única part positiva de la crisi sanitària és a veure si d'una vegada podem aconseguir que el nostre pilar de vendes sigui la proximitat", destaca Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, que acaba d'engegar una botiga online col·lectiva.

Els cellers, com les DO, veuen en la unió la manera de sumar recursos i arribar a més compradors. Ho ha posat en pràctica també la DOQ Priorat, que ja va fer en la primera onada venda conjunta de vins entre diferents cellers per abaratir la despesa i arribar a més gent a través de la distribució de proximitat i la venda online. Aquest Nadal repeteixen la campanya amb les caixes de vi solidari, que dediquen part de les vendes a la lluita contra el coronavirus.

"Gran part dels canals que teníem per arribar al client estan tancats. La restauració, l'hosteleria, les trobades socials o l'enoturisme", destaca Salustià Álvarez, president de la DOQ Priorat. Del centenar llarg de cellers d'aquesta denominació d'origen qualificada, un 75% participa en el projecte de la caixa solidària de vi. "Hem demostrat que som un col·lectiu capaç d'agrupar-se en aquesta situació de pandèmia i dificultats. Ara tornem a activar-ho, el Nadal suposa el 49% de les vendes de tot l'any", destaca Álvarez (DOQ Priorat). "Molts cellers no poden assumir la infraestructura de la venda oline per la dimensió del seu celler, petit. Estem fent tot el possible per a que els cellers se'n puguin sortir", afegeix Just.

El tancament de la restauració i la caiguda de la socialització pel risc de contagi posen contra les cordes els cellers i les denominacions d'origen

Tots els cellers i viticultors s'hi juguen molt a les festes de Nadal més incertes de la història moderna. Ningú està disposat a donar la campanya per perduda, tot i ser conscients de les dificultats. A més de reforçar la proximitat, apostant per la venda directa online -en la majoria de denominacions d'origen consultades el comerç digital s'ha duplicat, però venia de registres baixos-, el sector està molt pendent de l'evolució del canal d'alimentació. Aquí cal tenir en compte l'evolució de les botigues de venda al detall, centrades en exclusiva a vins, caves i licors, i també els supermercats.

La gran distribució, amb gegants al capdavant, és un món complicat per la majoria de cellers de les denominacions d'origen del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre (Conca de Barberà, Tarragona, Priorat, Montsant, Terra Alta i Penedès). Per entrar-hi es necessiten volums grans de producció i preus molt competitius. Ni una ni l'altra són característiques predominants entre els cellers tarragonins i ebrencs, que majoritàriament tenen produccions petits (al voltant molts cops de les 30.000 ampolles) i vins de qualitat que no es poden vendre a preus rebentats als lineals dels grans supermercats. "Entrar als supermercats és molt complicat sobretot per volum i els preus de sortida dels primers vins", destaca Just (DO Montsant).

"És una situació complicada i incerta. Tots estem esperant a veure què passa durant la campanya de Nadal. Dos canals s'estan enfortint, l'online, que venia d'un volum molt baix, es pot duplicar. El canal de l'alimentació, ja molt potent, és el que més fort s'ha mantingut amb la pandèmia. No té increments espectaculars. Tots estem pendents de si es manté la fortalesa d'aquest canal en la venda del vi", raona Bernat Andreu, president de la DO Conca de Barberà.

Dificultats per exportar

L'exportació, que abans de la Covid-19 en molts cellers absorbia prop de la meitat dels vins, també passa greus dificultats, amb mercats clau que s'han anat tancant i obrint, com Àsia, Estats Units i el centre i nord d'Europa, amb un comportament molt irregular. La segona onada està tenint un gran impacte.

La pandèmia i les restriccions poden canviar cada setmana i la possible obertura futura de bars i restaurants si el risc de contagi s'aconsegueix contenir podria donar una mica d'aire també al sector vitivinícola. "Som un país on el 60% del consum de vi es fa a la restauració, i això és una excepcionalitat a nivell europeu. Hi ha més consum a la restauració que a casa", destaca Andreu (DO Conca de Barberà).

No és una missió gens fàcil mirar de compensar la clatellada de la restauració i l'exportació en les vendes de proximitat, encara menys en zones poc poblades, com és el cas de la majoria de territoris vinícoles de casa nostra. El contacte directe entre client i celler, via online, és la via de comercialització més rendible pel productor, ja que no perd pel camí el que ha de pagar als distribuïdors i altres intermediaris. Quan es superi la pandèmia, cellers i responsables de les denominacions d'origen tenen clar que és una forma de vendre que caldrà seguir potenciant en un futur.

La davallada de les vendes fins ara en alguns casos és del 30 i el 45% si es compara amb els registres del 2019.

"L'economia dels cellers i els viticultors està per terra. Algú es quedarà pel camí, malauradament, però farem tot el possible per a que això no passi. No s'ha de perdre l'esperança, es pot revertir si el consumidor de proximitat quan pensa en vi, té com a referència el vi català", destaca Just.

Si acaben tancant o no alguns dels cellers per culpa de la pandèmia dependrà de la capacitat de resistència a la crisi i l'evolució i duració de la crisi sanitària. Un dels principals problemes és, com a d'altres sectors, el financer, per la manca d'ingressos als cellers i el manteniment de part de les despeses. Sense ajuts directes de l'administració i l'única via de l'endeutament, el camí està sent tortuós. La davallada de les vendes fins ara en alguns casos és del 30 i el 45% si es compara amb els registres del 2019.

Per comarques eminentment vinícoles, com el Priorat, o on el món rural té un pes important (Conca de Barberà o Terra Alta) la corretja de transmissió afecta a d'altres negocis que en bona mesura depenen de la venda de les ampolles de vi i el raïm, acabat de veremar en un dels anys més difícils per culpa del míldiu. En joc un sector que a les comarques de Tarragona i l'Ebre suma quasi mig miler de cellers i prop de 2.000 viticultors.