Can Bonachí, una de les millors cuines de Tarragona amb un romesco excel·lent

Els germans Bonachí són la tercera generació d’una tradició familiar que va arrencar l’àvia Trini a mitjans del segle passat

Els germans Bonachí, al capdavant d'un dels restaurants més típics de Tarragona. FOTO: IE.
Fèlix Llovell / Tarragona

El turbot al romesco, una de les especialitats de Can Bonachí.

CAN BONACHÍ

c/Vileta de Mar, 5, platja de l’Arrabassada.

(Tarragona)

Telèfons: 977 23 10 47/977 29 01 99/629 890 447

jbonachi(ELIMINAR)@tinet.org

És un dels més antics i coneguts restaurants de Tarragona que va començar als anys quaranta del segle passat com a xiringuito i amb el temps s'ha convertit en un dels millors de la ciutat especialitzat en cuina tradicional marinera. És un restaurant familiar a peu de la platja Arrabassada, que ofereix una cuina de mercat amb productes frescos i de temporada, amb plats mariners típics de Tarragona, amb unes elaboracions de peix i marisc km 0 impecables i servides amb un tracte agradable i familiar.

Actualment el restaurant està regentat pels germans Bonachí: en Ramon, el Josep M. i el Claudio, però va ser inaugurat per Josep M. Bonachí (pare) i l’Alba Solé el 1987. La família Bonachí i el barri de la platja Arrabassada estan relacionats des de fa molt de temps. L'àvia Trini va començar a cuinar sobre la mateixa platja. Tenia la mà trencada per fer plats exquisits: romescos, sopes, arrossos mariners i suquets. Pels voltants del 1944 va regentar els "Baños Municipales", una instal·lació de l'ajuntament que en un principi donava servei de guarda-roba, dutxes i banys. Ella aprofitava per vendre refrescs i menjars. Ho va fer fins al 1952, això va donar peu a que l'ajuntament adeqüés les instal·lacions per afegir un xiringuito. 

En aquella època, el seu fill Josep Maria Bonachí es va criar en un ambient de pesca i gastronomia, que faria d'ell un excel·lent cuiner de la cuina tradicional de la costa tarragonina. Josep Ma Bonachí va regentar el xiringuito "la Churreria" durant els anys seixanta. Sobre el 1968 va aconseguir la concessió d'explotació dels "Baños Municipales" que durant 18 anys i fins la seva desaparició va regentar, amb l'ajut inesgotable de la seva dona, l'Alba. El 23 d'abril de 1987 inaugura "Can Bonachí" a la urbanització Vileta de Mar, just a costat de la platja. En aquest establiment, en Josep Ma va ensenyar totes les seves experiències gastronòmiques als seus fills, en Claudi a la cuina, en Ramon a la sala i en Josep Ma a l'administració. 

Així doncs, l'any 2000 en Josep Ma pare arriba a la seva merescuda jubilació. Els germans Bonachí amb l'ajut de les seves esposes regenten actualment aquest històric restaurant. La planta baixa és la més utilitzada del restaurant amb una decoració molt agradable i càlida amb quadres d'en Claudi i fotografies antigues de l'Arrabassada. Al centre de la sala, en una vitrina, s'hi exposen els productes frescos del mercat. El celler té un centenar de referències. La planta superior és ideal per a grups, celebracions familiars i d'empresa, amb un menjador de fins a 45 persones, molt lluminós i tranquil. 

La cuina és principalment marinera. Treballen amb les brases d'alzina i els resultats son esplèndids, oferint el sabor més autèntic de la cuina marinera amb gust tradicional d'altres temps, perfums a romaní, farigola i llenya. Entre les moltes especialitats podem esmentar la paella marinera, l'arròs caldós de llamàntol, l'arròs negre, els calamars, els calamarsons, les anxoves de l'Escala, les sípies, els popets, sardines, seitons, musclos; el peix cuinat amb cassoles de fang, la sarsuela, el turbot amb salsa de romesco o el rap a l'all. A la nit també ofereix una carta especial que anomenen "Nit de tapes a Can Bonachí" amb tapes elaborades amb serietat i qualitat.

Notícies relacionades