L'advocat general del tribunal de la Unió Europea obre la porta a l'anul·lació de les hipoteques amb IRPH

En el seu informe considera aquests préstecs "poc transparents" i declara que podrien ser abusives, contradient allò que va resoldre el Suprem

Imatge del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

El pronunciament del lletrat no és vinculant i s'ha produït arran de la qüestió prejudicial del jutjat de primera instància número 38 de Barcelona per resoldre si en aquests casos es pot aplicar la directiva europea sobre les clàusules abusives en els contractes amb els consumidors.

Les hipoteques referenciades amb IRPH podrien ser declarades abusives si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resol una qüestió prejudicial elevada pel jutjat d'instrucció 38 de Barcelona sobre aquest tema en consonància amb l'informe publicat avui mateix per l'advocat general de l'esmentat tribunal. L'informe del lletrat no és vinculant però els precedents demostren que les resolucions del TJUE segueixen sempre la línia exposada per l'advocat general.

El lletrat considera que aquests préstecs no són transparents i podrien ser abusius, contradient les manifestacions del Tribunal Suprem de l'Estat, que considera que els préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH no poden sotmetre's a control judicial perquè no impliquen cap abús per part dels bancs.

En les conclusions, l'advocat general del TJUE proposa que el tribunal sentenciï que les hipoteques amb IRPH s'han de sotmetre a la directiva europea perquè els bancs tenien altres índexs als quals podien referenciar els interessos variables dels préstecs.

Més car que l'Euríbor

L'IRPH és un índex oficial elaborat pel Banc d'Espanya i és el segon més utilitzat en les hipoteques a Espanya després de l'euríbor. Es calcula a partir de la mitjana dels tipus d'interès dels crèdits hipotecaris que són atorgats pel conjunt del sector financer, mentre que l'euríbor està relacionat amb els préstecs entre bancs.

Generalment, l'IRPH sempre ha estat superior a l'euríbor, però la diferència es va començar a accentuar en els darrers anys. Amb la crisi econòmica, l'euríbor va començar a baixar fins a assolir mínims històrics, mentre l'IRPH es mantenia estable, cosa que provocava que els clients amb hipoteques amb IRPH paguessin quotes més elevades que aquells que tenien préstecs variables amb referència a altres índexs.

Les persones que tenen préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH han pagat de mitjana 165 euros més al mes des del 2014 que les que els tenen hipoteques referenciades a l'euríbor, segons l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin). Aquesta xifra suposa un sobrecost de prop de 25.000 euros, segons l'associació, que es tradueix en un impacte econòmic de 25.000 milions d'euros en haver-n'hi un milió d'afectats.

Els bancs, però, estimen que la xifra no arriba als 17.000 milions, mentre que Goldman Sachs apunta que l'anul·lació d'aquesta clàusula podria arribar a costar fins a 44.000 milions als bancs.

Notícies relacionades