“Un líder s’ha de conèixer molt bé a ell mateix i al seu equip”

Xavier Blanco. Coordinador del Curs de Líders d’Alt Rendiment que imparteix la Cambra de Comerç de Reus

Xavier Blanco a la Cambra de Comerç de Reus. El curs s’impartirà a partir de novembre, les inscripcions encara estan obertes.
Dani Revenga / Reus

Desenvolupar les competències del líder perquè tregui el màxim profit als seus equips. Aquest és l'objectiu del curs de Líders d'Alt Rendiment, un programa de la Cambra de Comerç de Reus que arriba a la vuitena edició plenament consolidat. El curs començarà el mes de novembre, fins a finals d'octubre les inscripcions estaran obertes (formacio@cambrareus.org).

A qui s'adreça el curs i com s'estructura?

Està enfocat a persones que tenen una funció de lideratge a les empreses. Es divideix en mòduls, cadascun dels quals desenvolupa una de les sis habilitats que són fonamentals per al lideratge. Totes aquestes habilitats cal desenvolupar-les, però el primer que cal fer és conèixer-se a un mateix, saber com són per treure'ns el màxim partit. I el mateix amb l'equip.

El lideratge ha canviat molt. Hem passat d'un model vertical en el que el cap és el que més en sap de tot a un que té com a prioritat equalitzar el talent de l'equip...

Efectivament. El líder ha de ser una mena de coach, obert a escoltar i amb una gran capacitat per adaptar-se a la situació i a les persones. Actualment s'imposa un model de lideratge molt més horitzontal. No cal que sigui el millor a nivell tècnic, però ha d'exercir de líder de líders, harmonitzant els altres lideratges i el talent que té a la seva organització. I ha de guiar-lo i tenir-ne cura per treure'n el màxim rendiment.

En el fons la principal qualitat que ha de tenir té molt a veure amb la intel·ligència emocional?

És un dels elements fonamentals, sí. Aquest no és un curs d'intel·ligència emocional, però està clar que és una de les virtuts que ha de relligar totes les capacitats que volem desenvolupar.

Quines conseqüències tangibles i immediates té adquirir aquestes habilitats?

La que ho resumeix és millorar les nostres opcions de fer créixer el nostre equip, fent-lo més eficient i més productiu. En cas contrari, els equips s'estanquen i els resultats no arriben. No saber conduir l'equip és una pèrdua d'oportunitats constant.

Les sis habilitats clau d'un bon líder

Comunicació. El líder ha de saber transmetre d'una manera clara i intel·ligible.

Lideratge. Ha de tenir capacitat per alinear el talent i la motivació de l'equip.

Interdependència. Cal conèixer molt bé l'entorn per ser més eficient en la gestió del canvi.

Gestió de conflictes. Liderar bé els minimitza, però haberlos haylos i s'han de saber gestionar.

Presa de decisions. Ningú té la bola del futur, però amb mètode és més fàcil encertar.

Influència. Un líder ha de tenir afinades les seves eines de persuasió per aglutinar voluntats.

Notícies relacionades