Els experts recomanen a les empreses que es preparin per a un Brexit “salvatge”

Buscar nous mercats i adaptar-se a la nova situació administrativa que crearà la sortida del Regne Unit de la UE són les conclousions d'una jornada a la Cambra de Comerç de Reus

Una imatge de la jornada que s'ha celebrat avui. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

Els ponents de la jornada han recomanat a les empreses que es posin en mans d'agents duaners i altres operadors autoritzats per adaptar-se administrativament a la nova situació que, si no hi ha sorpreses, es farà efectiva a partir de l'1 de novembre. Els experts també recomanen buscar mercats alternatius donada la pèrdua de competitivitat que provocarà el Brexit a les empreses que venen els seus productes al mercat britànic. 

Els experts han estat taxatius aquest matí durant la jornada organitzada per la Cambra de Comerç de Reus sobre l'afectació del Brexit en les empreses que tenen relacions comercials amb el Regne Unit. Les recomanacions fetes des de l’ens cameral sobre aquesta situació —que considera “inevitable”— són que les empreses busquin mercats alternatius i s’adaptin als obstacles logístics i administratius que suposarà la imminent sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Segons els ponents, el Brexit serà "salvatge" i han descartat un escenari amb acords d'última hora que puguin suavitzar la situació de les empreses que tenen relacions comercials amb aquest país. "El Regne Unit passarà a ser un país amb el qual no hi ha cap mena d'acord comercial, i això implica més costos, més dificultats logístiques i administratives. En definitiva, una pèrdua de competitivitat d'aquelles empreses que venen els seus productes al mercat britànic", ha explicat José Ignacio Pradas, director territorial de l'ICEX a Catalunya. Pradas ha recordat que el Regne Unit és la tercera economia de la UE i el cinquè soci comercial espanyol, una relació "que és més intensa a les comarques de Tarragona en sectors com el químic, el turístic o l'agroalimentari, que en resultaran especialment afectats".

A la jornada han pres part, a banda de Pradas, Guillermo Kessler, subdirector general de Comerç Internacional de la Secretaria d'Estat de Comerç; Jordi Andreu Solé, cap de demarcació de Duanes de l'Agència Tributària i Marta Doménech, coordinadora de la Comissió d'Internacional de la Cambra de Comerç de Reus, que ha constatat "la gran inquietud que hi ha entre les empreses del territori davant dels obstacles que provocarà aquest canvi geopolític als sectors que hi tenen relació comercial, com l'agroalimentari o el turístic".

Notícies relacionades