Neix el CoE in Tourism Innovation, un centre d’excel·lència per afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat en el sector turístic

Entre els promotors d'aquesta iniciativa hi ha el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca i les empreses PortAventura World, Best Hotels, Oh!Tels i Sangulí Salou

Els impulsors del projecte en una foto de família. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Barcelona

El centre afavorirà l'intercanvi de coneixement i la generació de noves iniciatives amb un programa regular d'activitats de promoció i de divulgació, publicacions i esdeveniments de referència i donarà suport a destinacions i empreses en la planificació estratègica, sostenible i responsable de productes, serveis i polítiques.

La Pedrera-Casa Milà ha estat avui el magnífic escenari on s’ha presentat oficialment el CoE in Tourism Innovation, una iniciativa público-privada que té l'objectiu d'afavorir la innovació, la sostenibilitat i la competitivitat de les destinacions i de les empreses, mitjançant activitats d'investigació aplicada, innovació, transferència del coneixement i serveis d'intel·ligència competitiva.

Aquesta iniciativa està impulsada pel centre tecnològic Eurecat amb la col·laboració de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, de les quatre diputacions catalanes, dels ajuntaments de Barcelona i Vila-seca i d'empreses líders del sector. Entre aquestes es troben les empreses tarragonines Best Hotels, Oh!Tels, PortAventura World i Sangulí Salou.

Per a la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, el centre d'excel·lència CoE in Tourism Innovation neix com "un instrument clau per un dels reptes que urgeix atendre, tant des de l'àmbit públic com privat: el de generar, ordenar i compartir coneixement i informació, en relació al conjunt de l'activitat turística a Catalunya". En aquest sentit, "compartir aquest coneixement, i fer-ho de manera eficaç, és bàsic per afrontar la millora de la competitivitat, la gestió eficient, la innovació i la sostenibilitat que el nostre sector reclama".

Per la seva banda, la regidora d'Innovació i Turisme de l'Ajuntament de Vila-seca, Cristina Cid, considera que "la creació del Centre of Excellence in Tourism Innovation en un dels centres tecnològics més importants d'Europa, Eurecat, suposarà una millora en el posicionament estratègic de Vila-seca com a destinació de referència en l'aplicació de tecnologies innovadores i nous coneixements en l'àmbit del turisme, la cultura i l'oci".

En paraules del director general de Turisme, Octavi Bono, que ha clausurat l'acte de presentació, "la innovació és un dels reptes que afronta el sector turístic de forma global i que nosaltres també tenim identificat i tractem al nostre Pla estratègic". "Ens cal crear cultura innovadora a les nostres organitzacions i, de manera especial, afavorir la configuració de nous espais socials que siguin terrenys adobats per la innovació, identificant necessitats dels agents, pensant en solucions, col·laborant, creant aliances i provocant sinèrgies entre els principals actors".

En aquesta línia, el CoE in Tourism Innovation "vol ser un referent clar internacionalment en l'àmbit de la innovació tecnològica i la transferència de coneixement en el sector turístic, així com en l'anàlisi de l'activitat turística i la prescripció de polítiques i instruments del i per al sector", destaca el director del Departament d'Innovació Turística d'Eurecat, Salvador Anton Clavé.

El CoE in Tourism Innovation neix amb la finalitat de potenciar la innovació i el desenvolupament tecnològic com a instruments per a l'eficiència en la gestió, d'impulsar la generació de projectes innovadors i de fomentar la internacionalització de les solucions desenvolupades, mitjançant la col·laboració amb empreses i organitzacions capdavanteres internacionalment. A més, afavorirà l'intercanvi de coneixement i la generació de noves iniciatives amb un programa regular d'activitats de promoció i de divulgació, publicacions i esdeveniments de referència i donarà suport a destinacions i empreses en la planificació estratègica, sostenible i responsable de productes, serveis i polítiques.

Més d'un 11% del PIB i prop del 14% de l'ocupació

El sector del turisme representa el 10 per cent del PIB mundial. A Catalunya, suposa més de l'11% del PIB i prop del 14% de l'ocupació, amb més de 400.000 llocs de treball, segons les dades recollides en el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya 2018-2022.

Notícies relacionades