Treball denega l'ERO temporal per causa de força major a IQOXE

L'empresa, per la seva banda, ha anunciat que recorrerà aquesta decisió

Una imatge de l'empresa Iqoxe. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

L'ERO temporal afectava a 107 treballadors durant un any, si bé no tenia perquè afectar-los finalment a tots ni fer-ho alhora.

El Departament de Treball ha denegat l'ERO temporal que va presentar IQOXE la setmana passada i que afectava tota la plantilla durant un any, arran de l'explosió que hi va haver a la química el 14 de gener. La companyia considerava que l'explosió havia estat un fet imprevisible, una valoració que Treball ha considerat "precipitada" perquè encara no s'han determinat les causes de la deflagració. La Generalitat ha explicat també que "per al·legar força major ha de constatar-se i resultar evident la impossibilitat de realitzar l'activitat laboral", un fet que segons han assegurat no es compleix perquè "tots els treballadors estan ocupats en l'actualitat en els treballs de reactivació de l'empresa". IQOXE ha anunciat que recorrerà la decisió.

El Departament ha resolt que "no es constata l'existència de força major" que va al·legar IQOXE, per la qual cosa l'expedient no tira endavant. L'ERO temporal afectava a 107 treballadors durant un any, si bé no tenia perquè afectar-los finalment a tots ni fer-ho alhora. Tot i els danys a la planta, per Treball "no ha quedat acreditat l'efecte paralitzant de l'activitat laboral exigit per la normativa". "No ha quedat acreditada la relació de causalitat entre la força major al·legada per l'empresa i l'activitat dels treballadors d'IQOXE perquè ni estan inactius ni es preveu que ho estiguin", ha indicat en un comunicat l'administració.

IQOXE ha respost la resolució en un altre comunicat i ha anunciat que presentarà recurs davant el mateix Departament de Treball. En la seva opinió "l'explosió imprevista d'un dels reactors és un clar motiu de força major tal com molts tribunals han avalat", ha explicat l'empresa.

La companyia ha assenyalat que "fins almenys d'aquí dos anys" no podrà tornar a reiniciar "totalment l'activitat" i ha recordat que no produeix des del dia de l'accident, el 14 de gener, "ja que té un requeriment de paralització per part de la Generalitat". Paral·lelament al recurs, IQOXE ha afirmat que començarà els tràmits legals "per adequar i regular les necessitats de personal al procés de normalització de l'activitat", un fet que segons han dit els ha "suggerit" la mateixa Generalitat.

Notícies relacionades