Joves, amb talent i emprenedors: fets a la URV

Una vintena d’empreses amb estudiants acabats de sortir de la universitat surten amb força i es fan un nom a fora

Els integrans de i Learn it!, pioners en educació i tecnologia.
Esteve Giralt / Tortosa

Hi ha en l'actualitat una vintena d'empreses funcionant que han sorgit des de dins de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Ja sigui a partir del resultat exitós d'una investigació (spin-off), o d'ex alumnes que emprenen la seva aventura empresarial (start-up). Entre aquesta àmplia i diversa realitat (veure les xifres), dos casos recents d'èxit. SEO Alive, experta en posicionament web, i Learn It!, una cooperativa de serveis educatius creada per innovar en el món de l'ensenyament, de la mà de les noves tecnologies. Al capdavant de les dues empreses, persones molt joves, encara a la vintena, formats als campus de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Són dues start-up reconegudes per la URV, amb ex alumnes en la pell ja d'emprenedors. Són dues de les últimes aventures d'èxit d'emprenedoria. Afortunadament no seran les últimes.

SEO Alive és una empresa especialitzada en SEO d'alt rendiment, en posicionament web, una de les àrees amb més creixement en el màrqueting digital. Ras i curt, és la manera d'aconseguir multiplicar el seguiment i la notorietat digital, el tràfic o les visites, però sense pagar campanyes específiques. L'empresa ofereix serveis de SEO integral a empreses de totes les mides. Entre els seus clients, empreses potents i d'èxit, també joves i atrevides, com Feshly Cosmetics, sorgida precisament també a l'entorn de la universitat, en el seu cas després de formar-se a l'MBA de la URV.

David Kaufmann i la Marta Adell, graduats en Administració i Direcció d'Empreses (URV), de només 25 anys, són els socis fundadors. Volen volar alt. En els sis primers mesos van aconseguir facturar 100.000 euros. Esperen arribar als 350.000 euros a mitjans del 2020. Ja tenen a cinc persones en nòmina, en un equip remot distribuït per tot Espanya. La seu de l'empresa, a casa seva, als Pallaresos. "És tot un repte, amb molt de treball i responsabilitat, i moltes hores, però val molt la pena. Vam decidir muntar l'agència amb la meva dona pel nostre compte perquè teníem ganes de créixer més", recorda Kaufmann. Seo Alive va néixer amb l'ajuda de Chess.com, propulsant-se al principi amb la seva cartera de clients. La resta ha estat cosa seva, amb els contactes del David després de set anys de consultor SEO a escala internacional. Tenen clients també a fora, a Portugal, Estats Units o Dubai.

En els últims 15 anys s'han creat a l'entorn del CTTi de la URV fins a 25 empreses diferents

Learn it! és innovadora en el com i en el qui. És un cooperativa, fórmula poc habitual quan es parla d'una start-up, sorgida al campus Terres de l'Ebre, després de moltes hores de feina al Laboratori d'Educació i Tecnologia. L'objectiu, aprofitar l'ús de les Tecnologies de l'Aprenentatge i del Coneixement per crear noves maneres d'ensenyar i aprendre en l'àmbit sobretot de les activitats extraescolars. Tres joves, de 23 i 24 anys, entre Tarragona i l'Ebre, Manuel Zarza, Aïda Ralda i Nil Barrera, lideren amb ganes i atreviment la cooperativa. Van posar mil euros cada un de la seva butxaca (el mínim per constituir-se) i es van llançar a la piscina. Acabats de néixer, al 2019, ja ofereixen els seus serveis educatius a gairebé un centenar d'alumnes de les Terres de l'Ebre. Ja estan treballant en nous projectes i serveis, com casals d'estiu i formació per a professorat (a distància i presencial) i obren la porta a treballar més enllà de l'Ebre.

48% de supervivència. Segueixen actives avui gairebé la meitat de les empreses creades entre 2006 i 2019 (25 spin-offs i 9 start-ups)

Learn it! és pionera també en el com. "No coneixem cap altra cooperativa d'estudiants vinculada a un campus universitari", expliquen tots tres. "És un model que ens agradava molt, el treballador és qui té el poder, qui més treballa mana", explica Nil Barrera. Estan ubicats al Campus Terres de l'Ebre. Comparteixen tots tres la seva passió per l'educació i la potencialitat de les noves tecnologies. Quan surten per explicar els seus projectes agafen sota el braç molts cops un dron o un robot. Nous temps. Tots tres són graduats en Educació Primària per la URV i l'Aïda ho és també en Educació Infantil. Tots tres van passar pel Màster de Tecnologia Educativa de la URV, al Campus Terres de l'Ebre, pas clau pel naixement de l'start-up. Oferint serveis educatius d'alta qualitat basats en les Tecnologies de l'Aprenentatge i del Coneixement (TAC), busquen els seus clients als centres escolars de primària, a les ampes (associacions de mares i pares) també entre els professors de primària i secundària. Amb tot això a la cartera de serveis, i en pocs mesos, ja tenen prop de 100 alumnes, de P3 fins a sisè de primària, repartits entre quatre col·legis de primària de les Terres de l'Ebre. La fórmula, una hora a la setmana d'activitats extraescolars, gens convencionals, de dissenyar videojocs fins a robòtica amb drons. També fan servir l'anomenat Scratch, un llenguatge de programació visual, o ofereixen sessions d'anglès espontani, creació de webs.

El valor al mercat de les participacions de les 12 spin-off actives és de 29,8 milions d'euros

Spin-off 12 - Start-up 9

En l'actualitat hi ha dotze empreses Spin-off que ofereixen serveis als seus clients i nou empreses més reconegudes com a Start-up per la Universitat Rovira i Virgili (URV), segons dades facilitades per la pròpia universitat. Tot i que en tots dos casos l'origen de l'empresa és la URV, no és el mateix una cosa que l'altra. Una spin-off és quan membres de la comunitat universitària, com ara els estudiants o professors, volen explotar al mercat a través de la creació d'una empresa un resultat concret d'una investigació feta a la URV. En el cas d'una start-up, és una empresa promoguda per estudiants sortits de la universitat, ja com a ex alumnes. No hi ha en aquest cas el fruit de cap investigació concreta feta a la URV, però sí que hi ha el resultat d'anys d'aprenentatge i formació. "Aquest reconeixement identifica una iniciativa empresarial innovadora basada en els coneixements i capacitats que els seus promotors han adquirit a partir de la formació rebuda a la URV", explica el reglament de la URV sobre la creació d'empreses a l'entorn universitari.

Les 12 spin-off de la URV han atret inversions per valor de 15,3 milions d'euros (2006-19)

En l'actualitat hi ha dotze empreses Spin-off que presten serveis als seus clients i nou empreses reconegudes com a Start-up de la URV. La URV ofereix un servei d'informació als membres de la comunitat universitària que vulguin iniciar un projecte emprenedor a la URV o vulguin sol·licitar un reconeixement com a Start-up. Els qui vulguin rebre orientació han de contactar amb la Unitat de Valorització de la URV, ubicada al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació (CTTi) de la Fundació URV.

Begudes probiòtiques, descontaminació de nitrats o venda de béns embargats

La creació d'empreses a partir d'investigacions concretes fetes a la URV o bé d'ex alumnes que han decidit emprendre ha donat fins ara fruits empresarials molt diversos. En sectors de tota mena. Tecnologia, salut, economia, màrqueting digital, arqueologia o ecologia. I molts d'altres. Hi ha exemples concrets d'spin-offs que donen idea de l'abast del món empresarial sorgit a partir de la feina d'investigació de la universitat. La relació entre universitat i empresa es fa en aquests casos evident. Les aportacions tenen en molts casos un valor social. Algunes experiències concretes. La solució dels problemes de contaminació per nitrats en xarxes d'aigua potable i aigües superficials (Aplicat). Proves de diagnòstic in vitro per a la millora de l'avaluació del risc cardiovascular en pacients d'alt risc (Biosfer Teslab). La millora del benestar de les persones a través del control dels paràmetres bioquímics de la sang (Creatsens Health) o del control del seu grau de deshidratació (Kamleon Ventures).

Oferir un servei de venda de béns embargats que es troben en un procés d'execució judicial (Litigest Consultores), convertida en la primera iniciativa empresarial sorgida en l'àmbit de les ciències socials a la URV. En el món de les start-ups, amb ex alumnes erigits en empresaris i emprenedors, la diversitat és també un tret característic. Més exemples. La creació de negocis online i la millora dels resultats a la xarxa dels clients (Incubalia). L'elaboració i comercialització d'un refresc probiòtic (Prokey), una beguda elaborada a partir de quefir d'aigua, o l'aprenentatge de l'anglès amb noves metodologies (The English Worshop). A la llista facilitada per la URV, els dos darrers: SEO Alive i Education Trainers, dedicada a la gestió de projectes educatius, recreatius, esportius i culturals.

El Campus Terres de l'Ebre com a primera opció

El naixement de Learn it! no s'explica ni s'entén sense el paper del Laboratori d'Educació i Tecnologia (ETLAB) del Campus Terres de l'Ebre. Els seus fundadors no són tots tres de l'Ebre. El Manuel Zarza i el Nil Barrera són de Tarragona i Colldejou i podrien haver estudiat a Tarragona. Però van triar l'Ebre. L'Aïda Ralda és de Roquetes (Baix Ebre) i mentre moltes companyes triaven marxar a fora a estudiar, a Barcelona o Tarragona, ella va apostar pel Campus Terres de l'Ebre. A contracorrent. Riuen. No tenen cap intenció de moure's de l'Ebre, que ara ha acollit la seva cooperativa. Learn it! obre la porta a incloure més estudiants del Campus Terres de l'Ebre acabats de graduar. "La gràcia és que ens fem més grans com a cooperativa entre totes, ja que estem en una zona on es difícil trobar treball, que sigui també una forma d'inserció laboral després de la carrera", destaca l'Aïda. A l'acabar els estudis, un dels professors, el Josep Holgado, va ser qui els va proposar posar en marxa la cooperativa.

Recorden el potencial del ETLAB, un laboratori que disposa de més de 140 aparells amb la darrera tecnologia educativa. "Quan vam començar a estudiar, a primer, anàvem sempre al laboratori, ple de robots i pissarres digitals, i quan vam acabar vam voler fer el màster per ampliar coneixements", recorda l'Aïda. "Estic orgullosa del meu territori", afegeix. Volen seguir a l'Ebre. "La nostra seu sempre estarà aquí, però ens volem fer més grans i arribar també a treballar a Tarragona", expliquen tots tres. Quan els dos tarragonins (Nil i Manuel) recorden que explicaven que anaven a Tortosa a estudiar, recorden que els miraven amb cara rara. "Hem vist que aquí hi ha moltes oportunitats, com la cooperativa que hem creat", destaquen. Parlen amb devoció d'aquesta terra i del caràcter de la seva gent. "No cal marxar fora, visc aquí i tinc els estudis aquí; tant les instal·lacions com el professorat estan molt bé", destaca l'Aïda. "Vam venir per un any i en portem sis. Vam triar el Campus Terres de l'Ebre", diuen tots dos.

Notícies relacionades