El Port de Tarragona es reivindica com un motor econòmic del territori en el seu 150è aniversari

El president Torra identifica el port com un gran reflex dels bons resultats exportadors de Catalunya

Un dels moments de l'esdeveniment, que va homenatjar els professionals del Port.
Redacció / Tarragona

El port de Tarragona ha celebrat aquest divendres al vespre l'acte institucional del 150è aniversari, amb el qual s'ha reivindicat com un dels motors econòmics de present i de futur de les comarques tarragonines i del conjunt del país. L'acte commemoratiu ha aplegat més de 800 persones al refugi 1 del Moll de Costa. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat els "números excel·lents" de les instal·lacions tarragonines, amb el millor resultat econòmic de la darrera dècada, i que són "un gran reflex del bon comportament exportador" del país. El port ha aprofitat l'acte per fer un reconeixement als treballadors i les empreses que conformen la comunitat portuària, així com als representants de l'entorn social, cultural i veïnal.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha posat en valor que la rellevància del port de Tarragona ara fa 2.000 anys ha perdurat fins avui i s'ha refermat com "un motor econòmic indiscutible per tot el Camp de Tarragona i per tot Catalunya". El cap de l'executiu n'ha destacat el seu paper com a 'hub' a la mediterrània en l'emmagatzematge i distribució de productes petroquímics, i el seu lideratge en l'àmbit agroalimentari.

Segons Torra, les bones dades del port són un reflex dels bons resultats de les exportacions de Catalunya durant el 2019, amb gairebé 74.000 MEUR, un 3,1% més que el 2018, i el novè any consecutiu de creixement. A més, el president ha destacat també que Catalunya ha estat reconeguda, per tercer bienni consecutiu, com la millor regió per invertir al sud d'Europa.

El president del Govern ha esmentat els projectes de futur de l'Autoritat Portuària, entre els quals hi ha l'impuls de la nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL), el contradic dels Prats o l'ampliació del Moll de Balears per als creuers, entre d'altres. Torra també ha reivindicat que "també ens cal que el port de Tarragona tingui tota l'autonomia de gestió per poder arribar al nivell d'excel·lència que vulgui arribar".

Durant la seva intervenció, el president Torra ha tingut un record per a les víctimes d'IQOXE i s'ha mostrat convençut que, "d'aquest lamentable accident en sapiguem extraure solucions i millores que, entre tots, hem de ser capaços d'implementar".



"Una palanca de creixement regional"

El president de Puertos del Estado, Francisco Toledo, també s'ha referit a l'explosió de fa sis setmanes al polígon petroquímic i ha demanat "aprendre d'aquesta tragèdia perquè no es torni a produir enlloc". Toledo, nomenat en el càrrec aquesta setmana, ha destacat que el port de Tarragona "ha sabut convertir-se en una palanca de creixement regional i ser avui un gran actiu per a les empreses". També n'ha destacat que és "una història d'èxit" i que, actualment, és el setè port de l'Estat en tràfic global i el quart en tràfic de granels líquids. "És un port rendible, amb tràfics consolidats i diversificats; sostenible, econòmicament i mediambiental", ha afegit.

El president de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, ha posat en valor que el port ha esdevingut "un dels motors econòmics més importants del territori i del país", i que està preparat per agafar el relleu a d'altres ports i zones "hipersaturades". En aquest sentit, Cruset ha destacat que, malgrat les assignatures pendents, el territori té unes infraestructures logístiques "molt potents" i d'altres que aviat permetran connectar-lo de forma ràpida amb Europa, en al·lusió al tercer fil. "Volem ser un dels pals de paller d'aquest territori, que té un potencial enorme", ha apuntat.

El port de Tarragona va tancar el 2019 amb uns ingressos de 57,65 MEUR -els millors de l'última dècada- i un tràfic de 33,3 milions de tones, un 2,8% més que l'any anterior. La instal·lació va batre el rècord de creueristes amb 128.000 passatgers -gairebé 30.000 més que l'anterior campanya-.

 

Reconeixements al passat i el present

El refugi 1 del Moll de Costa ha aplegat més de 800 persones amb motiu de l'acte central del 150è aniversari del port de Tarragona. L'acte ha fet un repàs de la infraestructura al llarg del temps i ha plantejat un homenatge a les persones, empreses, entitats i institucions que han contribuït al desenvolupament i al creixement del port.

Durant la celebració s'han fet diversos reconeixements, als treballadors del port, les empreses que operen al port i que conformen la comunitat portuària; representants de l'entorn social, cultural i veïnal; i persones vinculades als organismes de direcció del port, entre els quals diversos expresidents de l'Autoritat Portuària.

L'acte s'ha clos amb la projecció d'un 'mapping' 3D de grans dimensions. La pel·lícula d'animació, basada en els dibuixos de Joan Carles Blanc, autor de 'L'Atles Històric Il·lustrat del Port de Tarragona', ha fet un repàs dels més de 2.000 anys d'història del Port, de la ciutat i del territori.

Un any de celebracions

El programa de commemoració dels 150 anys del port, que clourà al novembre, inclou una agenda d'activitats reforçada del Moll de Costa, visites a "espais del port per descobrir"" i diversos esdeveniments de gran format per commemorar els 150 anys de la creació de la Junta d'Obres del Port de Tarragona, considerada l'antecessora de l'actual Autoritat Portuària de Tarragona.

Notícies relacionades